Energieplafond

Energieplafond, wat kunnen we ermee?

De afgelopen tijd is het veel in het nieuws geweest, het energieplafond. Vanaf 1 januari 2023 springt de overheid bij om de energiekosten in Nederland betaalbaar te houden. Dit wil zeggen dat er een maximaal bedrag per m3 gas en kWh komt (het prijsplafond). Maar ook krijgen we een verbruiksplafond. Huishoudens gaan daarmee een aangepaste prijs betalen voor het verbruik tot 2.900 kWh stroom en tot 1200 m3 gas. Onder dit plafond betalen we namelijk een lager bedrag voor energie dan boven het plafond. Hoe kunnen we er zelf dan voor zorgen dat we zo min mogelijk verbruiken om onder het energieplafond te blijven?

Het energieplafond

Het energieplafond kun je verdelen in het prijsplafond en het verbruiksplafond. Het prijsplafond is de maximale prijs die we gaan betalen voor energie. Dit maximum ligt een stuk lager dan de huidige prijzen die je betaald voor energie. Dit verschil wordt betaald door de overheid. Hiermee compenseert de overheid de hoge energietarieven. Voor een m3 gas zal dit waarschijnlijk €1,45 worden en voor een kWh gaat dit €0,40 worden. Dit bedrag is beide inclusief de belastingen.

Heb je een vast contract en zit je nog onder het prijsplafond. Dan heb je geluk en blijf je dezelfde prijs betalen die je al deed. Maar betaal je nu meer dan het prijsplafond, dan zal je tot het verbruiksplafond een andere prijs gaan betalen voor gas en stroom. Maar wat is het verbruiksplafond?

Het verbruiksplafond is het maximale verbruik waarvoor dit aangepaste tarief geldt, toegewezen door de overheid. Voor gas is dit 1.200 m3 en voor stroom is dit een maximum van 2.900 kWh. Alle energieleveranciers worden verplicht zich hier aan te houden.

Voorbeeld:
Hieronder zie je een rekenvoorbeeld hoe de berekening gedaan zal worden. Deze berekening is op jaarbasis. Hierbij is rekening gehouden met een gasverbruik van 1.800 m3 en een verbruik van 3.200 kWh stroom:

Prijsplafond voorbeeld

Voor de eerste 1.200 m3 gas betaal je dus het lage tarief van €1,45. Voor de resterende 600 m3 betaal je dus het reguliere tarief van de energiemaatschappij. In de oude situatie betaal je dus voor al het gas het dure tarief van €3,77. Dat is totaal €6.786. In de nieuwe situatie is dit bedrag aanzienlijk lager, namelijk €4.002. Dat scheelt dus ruim €2.280! Dezelfde berekening is van toepassing voor je stroom.

Besparen, besparen, besparen

Voor mensen die net boven de 2.900 kWh zitten, is het zaak om te kijken hoe je zo veel mogelijk energie kan besparen. Je wil namelijk het liefst bij die 2.900 kWh komen zodat je een lagere prijs voor al je kWh’en betaalt. 

De toekomst zal om aanpassingen vragen in de ‘gebruikspatronen’ en bewustwording van het (sluip)verbruik van onze apparaten en gewoontes. In een eerder artikel hebben we tien handvatten opgeschreven om optimaal te genieten en maximaal rendement te halen uit je eigen zonnestroom installatie. Het gehele artikel vind je hier. De 10 tips kort op een rijtje:

  1. De meest duurzame kilowatt
  2. LED verlichting heeft een enorm bespaar potentieel
  3. Standby? Voor wie?
  4. Warm water? Elektrisch graag!
  5. Grote energieverbruikers overdag aanzetten
  6. Druk in de tuin? Doe het met uw zonnesysteem
  7. Elektrisch verwarmen en koelen
  8. Laden van elektrische auto, fiets, scootmobiel
  9. Thuisbatterij de toekomst
  10. Inzicht met een energiemanager

Nadeel energieplafond

Een groot nadeel van het energieplafond is het afremmen van de elektrificatie. We willen er naartoe dat we onze eigen duurzame stroom opwekken en de woning vervolgens ook verwarmen met bijvoorbeeld een warmtepomp en ons water verwarmen met een elektrische boiler. Maar deze apparaten verbruiken veel stroom. Je wil het liefst natuurlijk zo dicht mogelijk tegen de 2.900 kWh aanzitten zodat de overheid het verschil betaalt. Maar hierdoor neemt de interesse in deze grootverbruikers af.

Dit geldt ook voor mensen die willen investeren in een elektrische auto met een laadpaal aan huis. Hierdoor gaat je stroomverbruik sterk omhoog en betaal je in veel gevallen meer dan de ‘normale’ prijzen. Dan is het bijvoorbeeld zaak om te kijken naar slimme laadpalen. Deze laadpalen zullen de auto enkel opladen als er stroom over is van de zonnepanelen. Er zijn zelfs initiatieven waarmee we de elektrische auto aan de laadpaal kunnen zetten. Op het moment dat er lage of misschien zelf negatieve energieprijzen dat de auto alleen dan oplaadt. Het Nederlandse www.stekker.com is hier een mooi voorbeeld van.

Terugverdientijd

Een groot voordeel van de prijsverhogingen is de terugverdientijd. De prijs van een kWh stroom is in het afgelopen jaar flink omhoog gegaan, waardoor de terugverdientijd korter is geworden. Waar je voorheen €0,25 betaalde voor een kWh stroom, is dit momenteel bij een nieuw contract al snel €0,89. Stel dat je per jaar gemiddeld 4.000 kWh opwekt. Had je eerst een besparing van €1.000 (0,25 x 4.000 = €1.000) op de energierekening. Dit is momenteel al €3.560 (0,89 x 4000 = €3.560). Dat is een flink verschil.

Waar de terugverdientijd eerst gemiddeld 10 jaar was, kan dit nu soms al snel onder de 5 jaar liggen. Dit is geheel afhankelijk van het eigen verbruik. Maar door deze prijsverhoging is de terugverdientijd bijna gehalveerd.

Zonnepaneel eigenaren

Voor eigenaren van zonnepanelen is het nog niet duidelijk of deze korting wordt berekend op het verbruik in huis waarvan de opbrengst van de zonnepanelen af is. Dus laten we als voorbeeld nemen dat je 3.200 kWh stroom verbruikt op jaarbasis, maar met je zonnepanelen wek je per jaar 2.500 kWh op. Als we dan de salderingsregeling toepassen, zou dit betekenen dat er over het jaar heen 700 kWh stroom afgenomen is van de energiemaatschappij. Die 700 kWh zit dan ruimschoots onder het verbruiksplafond. Wordt dit in het nadeel berekend, dan zal je nog 400 kWh (2.500 + 400 = 2.900) tegen de ‘prijsplafond prijs’ kunnen afnemen en de laatste 300 kWh (2.900 + 300 = 3.200) tegen de reguliere marktprijs. We hebben helaas nog geen uitsluitsel over de definitieve wijze van rekenen die de overheid toe gaat passen.

Rijksoverheid

Daarnaast spelen er nog legio andere vragen, waaronder:
– Wat betekent dit voor eigenaren met een dynamisch energiecontract? 
– Welk effect heeft het prijsplafond op de terugleververgoeding voor zonnepaneel eigenaren? 

Om duidelijkheid te krijgen hebben we zelf contact opgenomen met Rijksoverheid. Hier hebben we bovenstaande vragen gesteld. Helaas konden ze momenteel nog geen antwoord geven op onze vraag. Ze hebben de vraag doorgezet naar het Ministerie van Economische zaken en Milieu. Ze komen hier op terug…

In de tussentijd volgen we de ontwikkelingen van Den Haag op de voet. Zodra er meer bekend is, of als (?) we zoals beloofd worden teruggebeld, zullen we de kennis door middel van onze nieuwsbrief met jullie delen.

Disclaimer:  dit artikel betreft onder andere informatie van de rijksoverheid en wordt niet door Groene-Woningen bepaald.
Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *