Veelgestelde vragen

Staat jouw vraag er niet tussen?

Bel 071 403 403 6!

Algemeen

Een zonnepaneel is een paneel van zo’n 1,68 hoog en 1.00 meter breed, dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Die elektriciteit wordt vervolgens getransporteerd naar een zogenaamde omvormer.  De omvormer is het ‘elektrische hart’ van de installatie. Hier wordt de gelijkstroom omgezet in wisselstroom die geschikt is voor gebruik in huis, in een bedrijf of op een school.

Er bestaan Monokristallijn panelen (zwarte panelen) en Polykristallijn panelen (blauw panelen). Ze werken op exact dezelfde wijze, alleen de monokristallijn panelen vragen een iets hogere investering. Uit esthetisch oogpunt wordt vaak voor de Monokristallijn panelen gekozen als de panelen zichtbaar zijn op het dak.

Daarnaast is er een onderscheid te maken tussen Glas-Folie en Glas-Glas panelen. Standaard zonnepanelen zijn samengesteld uit een glas laag aan de voorkant, dan de zonnecellen en vervolgens een laag folie aan de achterkant. Deze folie maakt het zonnepaneel kwetsbaar voor externe factoren zoals vocht, zout, zand en warmte. Bij glas-glas zonnepanelen worden de zonnecellen beschermd door twee lagen glas, dus zowel aan de voorkant als de achterkant van de panelen. Deze panelen hebben een fabrieksgarantie van maar liefst 30 jaar. Glas-folie zonnepanelen hebben vaak een garantietermijn van +/- 10 á 15 jaar.

In de volgende video legt de fabrikant SOLARWATT uit wat de verschillen zijn.

Wij bevelen de Duitse SOLARWATT-zonnepanelen aan. Deze zonnepanelen zijn gecertificeerd volgens het keurmerk CE keur en het Duitse VDE. De Consumentenbond voerde ook vele inspecties uit in de Duitse SOLARWATT-fabriek.

De Consumentenbond test de zonnepanelen op:

  • Controle van de componenten en verbinding van de cellen;
  • Samenvoeging van de diverse componenten;
  • Eindafwerking van het paneel;
  • En een kwaliteitscontrole op het afgegeven paneel.

De resultaten zijn keer op keer positief. Deze zonnepanelen onderscheiden zich als enige in de markt met een uitgebreide all-in garantie en zekerheden. De glas-glas zonnepanelen bieden maar liefst 30 jaar product- en vermogensgarantie, hebben geen kans op vochttoetreding, leveren 25 procent meer kWh op, hebben een 33 procent langere levensduur, SOLARWATT ERKENNING

De glas-glas zonnepanelen van SOLARWATT zijn bestand tegen de meest extreme weersomstandigheden.

In de zomer van 2016 werd zuidoost-Brabant getroffen door een enorme hagelbui waarbij er hagelstenen vielen ter grootte van tennisballen. Voor de Nederlandse zonne-energiesector is het de eerste keer dat men op grote schaal in aanraking kwam met schade aan zonnepanelen door extreem grote hagelstenen. De schade, als gevolg van de storm, liep op tot 1 miljard Euro. Opmerkelijk is dat één specifiek zonnepaneel veel minder last heeft ondervonden door de hagel; het glas-glas zonnepaneel.

Naast dat er geen zichtbare schade aan dit paneel te zien was, bleek ook na een elektroluminescentie-test alles nog dik in orde te zijn. Dit terwijl alle standaard glas-folie zonnepanelen gesneuveld waren. Voor meer informatie over de schade-gevoeligheid van de zonnepanelen raadpleegt u de volgende link:
Schadegevoeligheid SOLARWATT

Zonnepanelen zijn eigenlijk in alle opzichten een gezonde, duurzame en rendabele investering. Smaken verschillen natuurlijk als het gaat om hoe het eruit ziet, maar ook hiervoor kunnen wij een oplossing bieden zoals bijvoorbeeld het integreren van de zonnepanelen in het dak. Ook kunt u kiezen voor zwarte zonnepanelen met zwart montagemateriaal in plaats van de blauwe, standaard geleverde zonnepanelen.

Wij zitten in op de Valkenburgseweg 28B in Katwijk met onze showroom/kantoor en installeren voornamelijk zonnepanelen in de Duin- en Bollenstreek. Dus dat zijn Katwijk, Rijnsburg, Valkenburg, Noordwijk, Voorhout, Noordwijkerhout, Sassenheim, Lisse, Hillegom, en De Zilk. Daarnaast ook Leiden en omstreken dus Leiderdorp, Zoeterwoude, Hazerwoude-Rijndijk en Alphen aan den Rijn. Ook installeren we richting Den haag zoals Wassenaar, Scheveningen, Voorschoten of Zoetermeer. Staat jouw dorp of stad er niet bij? Geen probleem, laat ons weten waar je woont en wij kijken of dit mogelijk is.

Voorwaarden

Indien u geen beschermd stadsgezicht of monument bezit, is het plaatsen van zonnepanelen vergunningsvrij.

Ja, dat kan. Wij hebben diverse montagesystemen beschikbaar voor een breed scala aan daken.

Oude of kwetsbare dakconstructies vragen extra aandacht, maar dit wil niet zeggen dat we geen zonnepanelen kunnen monteren. In 95% van de gevallen kunnen we probleemloos zonnepanelen plaatsen. Houd er rekening mee dat er tijdens de installatie dakpannen zouden kunnen sneuvelen. Des te meer indien de dakpannen oud zijn. Het is dan ook aan te raden om een aantal reserve dakpannen te hebben.

Doe de test: is mijn dak geschikt? Maar meten is weten! Wij gebruiken geavanceerde softwareprogramma’s om op afstand uw dak te bekijken en in te meten waarbij we direct weten hoeveel panelen er op uw dak geplaatst kunnen worden en welke indicatieve opbrengst de zonnepanelen zullen generen.

Alle daken met een oriëntatie van oost, zuid, west en alles daartussen, zijn geschikt. Waarbij een dak dat op het zuiden ligt de beste opbrengst geeft. Naar het westen of oosten neemt de opbrengst van de zonnepanelen af maar de mate waarin valt erg mee. Oriëntaties richting het noorden zijn minder geschikt voor zonnepanelen, maar het is wel mogelijk. Het rendement op uw investering is alleen lager in zo’n geval.

Kosten en opbrengsten

Buiten alle voordelen die zonnepanelen bieden voor het milieu en de volgende generaties, leveren de zonnepanelen een indicatief rendement op van tussen de 8% en 12%. Door de gekozen kwaliteit zonnepanelen en installaties heeft u een hogere zekerheid dat u het rendement ook daadwerkelijk haalt. Geld op uw spaarrekening levert inmiddels minder dan 1% rendement op. Zodra uw installatie draait gaan uw maandelijkse energielasten direct omlaag.

Jazeker. Wij bieden ook andere oplossingen om te verduurzamen. Met vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp kunt u uw gasaansluiting ook opzeggen en draagt u substantieel bij aan de verduurzaming van uw leefomgeving. Ook biedt een goede isolatie een groot besparingspotentieel en kunt u nadenken over Led-verlichting of bijvoorbeeld het vervangen van oud witgoed.

Eigenlijk is het een beetje vreemd om te praten over terugverdientijd. Je zou beter kunnen praten over het rendement op een investering. Zet je je geld in op aandelen, dan ben je blij met een rendement van zo’n 7%. Bij de investering in zonnepanelen ligt dat rendement hoger. Stel dat je een zonnesysteem koopt voor 6.000 euro en je bespaart jaarlijks 600 euro op je energierekening, dan heb je een rendement van 10%.

Hoe wordt de terugverdientijd bepaald?
De terugverdientijd wordt berekend aan de hand van de huidige stroomprijs, de te verwachten opbrengst en de te verwachten stroomprijsstijging. Bij de beste kwaliteit producten zoals we die zullen leveren van SOLARWATT, SMA en Van Der Valk montagesystemen is de terugverdientijd tussen de 7 en 10 jaar. Dit komt neer op een indicatief rendement van 12%.

Zonnepanelen degenereren nu eenmaal ook. Dat wil zeggen dat zonnepanelen in de loop der jaren steeds een heel klein beetje minder vermogen opleveren. De fabrikant van de zonnepanelen, SOLARWATT, garandeert na 30 jaar 87% van het originele vermogen. SOLARWATT geeft u dan ook 30 jaar product- en vermogensgarantie op de zonnepanelen. Natuurlijk blijven we afhankelijk van de weersomstandigheden, maar met een gemiddeld aantal zonne-uren van 900 per jaar maken wij ons geen zorgen over uw rendement.

Ja, dat kan! De overheid stimuleert de aanschaf van zonnepanelen door middel van een speciale regeling. Daardoor kunt u in de meeste gevallen de BTW die u betaald hebt, terugvragen aan de belastingdienst. Het is geen eenvoudige regeling dus raadpleeg de website van de belastingdienst voor meer informatie.

Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen particulieren en bedrijven. Particulieren kunnen meestal geen subsidie aanvragen maar voor bedrijven zijn er verschillende regelingen. De overheid wil namelijk graag de doelstellingen uit het klimaatakkoord halen en de grootste winst is te behalen via bedrijven. Kijk voor een overzicht van de subsidies van de overheid op deze pagina >>

Aanschaf

Het is zeker de moeite waard om het bij uw opstalverzekering na te vragen. Zij kunnen u ongetwijfeld helpen. Van ons, in samenwerking met SOLARWATT, krijgt u 5 jaar lang een gratis en volledige verzekering voor uw systeem, inclusief eventuele opbrengstverliezen door schade. Wij verwijzen u graag naar de brochure volledige dekking SOLARWATT.

Absoluut! Op het moment dat wij uw zonnesysteem opleveren, heeft u via een app van de omvormerfabrikant inzicht in uw zonnesysteem. Zo ziet u precies wat het systeem oplevert.

Ja, dat kan. 95% van de traditionele meters draaien terug. Uitzonderingen -> gratis nieuwe slimme meter.

Alle energieleveranciers zijn verplicht de teruggeleverde stroom te verrekenen (salderingsregeling). Na installatie bent u wel verplicht om zich aan te melden bij www.energieleveren.nl.

Ja, dat kan, maar u kunt ook overwegen om uw huis met een beter energielabel te verkopen en op de nieuwe woning ook zonnepanelen te installeren. Uit onderzoek is gebleken dat woningen met zonnepanelen een hogere prijs hebben dan vergelijkbare woningen zonder zonnepanelen.

Bij het ontwerpen van uw systeem houden wij rekening met schaduw. Afhankelijk van de hoeveelheid schaduw geven wij u een op maat gemaakt advies. Zo streven wij naar een maximale opbrengst van uw investering.

Zeker, licht is diffuus, dat wil zeggen dat het gelijkmatig wordt verdeeld. Hierdoor valt er nog steeds licht op de zonnepanelen. Tuurlijk is dit minder bij bewolking dan wanneer de zon volop de zonnepanelen staat. Maar je hebt zeker opbrengst op bewolkte dagen.

Ja, dat kan. De opgewekte stroom gaat rechtstreeks naar uw auto als deze overdag staat te laden. Daarbuiten wordt gebruik gemaakt van de salderingsregeling.

Als de stroom uitvalt, stopt ook uw zonnesysteem met werken. Dit heeft te maken met de wettelijke veiligheidsregels die gelden op ons elektriciteitsnetwerk. Wel kunnen wij u adviseren in accusystemen die door blijven werken bij stroomuitval.

U kunt contact opnemen met ons bij Groene Woningen opnemen via 071-403 40 36 en daar al uw vragen stellen. Uiteraard bent u van harte uitgenodigd om in de showroom langs te komen aan de Valkenburgseweg 28b in Katwijk. Ook staan er warmtepompen in de showroom opgesteld. Bel vooraf even voor het maken van een afspraak.

ZonCheck

De makkelijkste manier om inzicht te krijgen in hoeveel energie jouw woning kan produceren.
De Groene-Woning

Video materiaal

Mono en Poly (Fritss): https://youtu.be/n94-GgS94Fs
Schaduwoplossingen (SMA): https://www.sma-benelux.com/kenniscentrum/schaduwoplossingen.html