Veelgestelde vragen

Staat jouw vraag er niet tussen? Bel!

Algemeen

Wat is een zonnepaneel?
Een zonnepaneel is een paneel van zo’n 1,68 hoog en 1.00 meter breed, dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Die elektriciteit wordt vervolgens getransporteerd naar een zogenaamde omvormer.  De omvormer is het ‘elektrische hart’ van de installatie. Hier wordt de gelijkstroom omgezet in wisselstroom die geschikt is voor gebruik in huis, in een bedrijf of op een school.

Zijn er verschillende soorten zonnepanelen? En zo ja: welke kan ik dan via jullie aanschaffen?
Er bestaan Monokristallijn panelen (zwarte panelen) en Polykristallijn panelen (blauw panelen). Ze werken op exact dezelfde wijze, alleen de monokristallijn panelen vragen een iets hogere investering. Uit esthetisch oogpunt wordt vaak voor de Monokristallijn panelen gekozen als de panelen zichtbaar zijn op het dak.

Daarnaast is er een onderscheid te maken tussen Glas-Folie en Glas-Glas panelen. Standaard zonnepanelen zijn samengesteld uit een glas laag aan de voorkant, dan de zonnecellen en vervolgens een laag folie aan de achterkant. Deze folie maakt het zonnepaneel kwetsbaar voor externe factoren zoals vocht, zout, zand en warmte. Bij glas-glas zonnepanelen worden de zonnecellen beschermd door twee lagen glas, dus zowel aan de voorkant als de achterkant van de panelen. Deze panelen hebben een fabrieksgarantie van maar liefst 30 jaar. Glas-folie zonnepanelen hebben vaak een garantietermijn van +/- 10 á 15 jaar.

In de volgende video legt de fabrikant SOLARWATT uit wat de verschillen zijn.

Hebben de zonnepanelen ook een keurmerk?
Wij bevelen de Duitse SOLARWATT-zonnepanelen aan. Deze zonnepanelen zijn gecertificeerd volgens het keurmerk CE keur en het Duitse VDE. De Consumentenbond voerde ook vele inspecties uit in de Duitse SOLARWATT-fabriek.

De Consumentenbond test de zonnepanelen op:

  • Controle van de componenten en verbinding van de cellen;
  • Samenvoeging van de diverse componenten;
  • Eindafwerking van het paneel;
  • En een kwaliteitscontrole op het afgegeven paneel.

De resultaten zijn keer op keer positief. Deze zonnepanelen onderscheiden zich als enige in de markt met een uitgebreide all-in garantie en zekerheden. De glas-glas zonnepanelen bieden maar liefst 30 jaar product- en vermogensgarantie, hebben geen kans op vochttoetreding, leveren 25 procent meer kWh op, hebben een 33 procent langere levensduur, SOLARWATT ERKENNING

e-Book 21 Tips

Bereid je goed voor op je aankoop van zonnepanelen met ons gratis e-Book 21 Tips voor het kopen van zonnepanelen.

Hoe gevoelig zijn zonnepanelen voor bijvoorbeeld hagel, vogelpoep of de bal van de buurkinderen?
De glas-glas zonnepanelen van SOLARWATT zijn bestand tegen de meest extreme weersomstandigheden.

In de zomer van 2016 werd zuidoost-Brabant getroffen door een enorme hagelbui waarbij er hagelstenen vielen ter grootte van tennisballen. Voor de Nederlandse zonne-energiesector is het de eerste keer dat men op grote schaal in aanraking kwam met schade aan zonnepanelen door extreem grote hagelstenen. De schade, als gevolg van de storm, liep op tot 1 miljard Euro. Opmerkelijk is dat één specifiek zonnepaneel veel minder last heeft ondervonden door de hagel; het glas-glas zonnepaneel.

Naast dat er geen zichtbare schade aan dit paneel te zien was, bleek ook na een elektroluminescentie-test alles nog dik in orde te zijn. Dit terwijl alle standaard glas-folie zonnepanelen gesneuveld waren. Voor meer informatie over de schade-gevoeligheid van de zonnepanelen raadpleegt u de volgende link:
Schadegevoeligheid SOLARWATT

Zijn er ook nadelen aan het plaatsen van zonnepanelen?
Zonnepanelen zijn eigenlijk in alle opzichten een gezonde, duurzame en rendabele investering. Smaken verschillen natuurlijk als het gaat om hoe het eruit ziet, maar ook hiervoor kunnen wij een oplossing bieden zoals bijvoorbeeld het integreren van de zonnepanelen in het dak. Ook kunt u kiezen voor zwarte zonnepanelen met zwart montagemateriaal in plaats van de blauwe, standaard geleverde zonnepanelen.

Mijn vraag staat hier niet bij, met wie en hoe kan ik contact opnemen met iemand die mij kan antwoorden?
U kunt contact opnemen met ons bij Groene Woningen opnemen via 071-403 40 36 en daar al uw vragen stellen. Uiteraard bent u van harte uitgenodigd om in de showroom langs te komen aan de Valkenburgseweg 28b in Katwijk. Ook staan er warmtepompen in de showroom opgesteld. Bel vooraf even voor het maken van een afspraak.

Voorwaarden

Heb ik toestemming nodig van de gemeente om zonnepanelen te plaatsen?
Indien u geen beschermd stadsgezicht of monument bezit, is het plaatsen van zonnepanelen vergunningsvrij.

Kan je zonnepanelen ook op een plat dak plaatsen?
Ja, dat kan. Wij hebben diverse montagesystemen beschikbaar voor een breed scala aan daken.

Waar moet ik rekening mee houden als ik zonnepanelen op mijn dak wil plaatsen?
Oude of kwetsbare dakconstructies vragen extra aandacht, maar dit wil niet zeggen dat we geen zonnepanelen kunnen monteren. In 95% van de gevallen kunnen we probleemloos zonnepanelen plaatsen. Houd er rekening mee dat er tijdens de installatie dakpannen zouden kunnen sneuvelen. Des te meer indien de dakpannen oud zijn. Het is dan ook aan te raden om een aantal reserve dakpannen te hebben.

Hoe weet ik of mijn dak geschikt is voor zonnepanelen?
Doe de test: is mijn dak geschikt? Maar meten is weten! Wij gebruiken geavanceerde softwareprogramma’s om op afstand uw dak te bekijken en in te meten waarbij we direct weten hoeveel panelen er op uw dak geplaatst kunnen worden en welke indicatieve opbrengst de zonnepanelen zullen generen.

Als mijn dak niet op het zuiden ligt, kan ik dan toch zonnepanelen laten plaatsen?
Alle daken met een oriëntatie van oost, zuid, west en alles daartussen, zijn geschikt. Waarbij een dak dat op het zuiden ligt de beste opbrengst geeft. Naar het westen of oosten neemt de opbrengst van de zonnepanelen af maar de mate waarin valt erg mee. Oriëntaties richting het noorden zijn minder geschikt voor zonnepanelen, maar het is wel mogelijk. Het rendement op uw investering is alleen lager in zo’n geval.

ZonCheck

De makkelijkste manier om inzicht te krijgen in hoeveel energie jouw woning kan produceren.
De Groene-Woning

Kosten en opbrengsten

Wat levert het mij op?
Buiten alle voordelen die zonnepanelen bieden voor het milieu en de volgende generaties, leveren de zonnepanelen een indicatief rendement op van tussen de 8% en 12%. Door de gekozen kwaliteit zonnepanelen en installaties heeft u een hogere zekerheid dat u het rendement ook daadwerkelijk haalt. Geld op uw spaarrekening levert inmiddels minder dan 1% rendement op. Zodra uw installatie draait gaan uw maandelijkse energielasten direct omlaag.

Ik wil of kan thuis geen zonnepanelen plaatsen, maar ik wil wel verduurzamen. Zijn er dan nog andere mogelijkheden?
Jazeker. Wij bieden ook andere oplossingen om te verduurzamen. Met vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp kunt u uw gasaansluiting ook opzeggen en draagt u substantieel bij aan de verduurzaming van uw leefomgeving. Ook biedt een goede isolatie een groot besparingspotentieel en kunt u nadenken over Ledverlichting of bijvoorbeeld het vervangen van oud witgoed.

Ik hoor en lees veel over terugverdientijd, hoe werkt dat?
Eigenlijk is het een beetje vreemd om te praten over terugverdientijd. Je zou beter kunnen praten over het rendement op een investering. Zet je je geld in op aandelen, dan ben je blij met een rendement van zo’n 7%. Bij de investering in zonnepanelen ligt dat rendement hoger. Stel dat je een zonnesysteem koopt voor 6.000 euro en je bespaart jaarlijks 600 euro op je energierekening, dan heb je een rendement van 10%.

Hoe wordt de terugverdientijd bepaald?
De terugverdientijd wordt berekend aan de hand van de huidige stroomprijs, de te verwachten opbrengst en de te verwachten stroomprijsstijging. Bij de beste kwaliteit producten zoals we die zullen leveren van SOLARWATT, SMA en Van Der Valk montagesystemen is de terugverdientijd tussen de 7 en 10 jaar. Dit komt neer op een indicatief rendement van 12%.

Zonnepanelen degenereren nu eenmaal ook. Dat wil zeggen dat zonnepanelen in de loop der jaren steeds een heel klein beetje minder vermogen opleveren. De fabrikant van de zonnepanelen, SOLARWATT, garandeert na 30 jaar 87% van het originele vermogen. SOLARWATT geeft u dan ook 30 jaar product- en vermogensgarantie op de zonnepanelen. Natuurlijk blijven we afhankelijk van de weersomstandigheden, maar met een gemiddeld aantal zonne-uren van 900 per jaar maken wij ons geen zorgen over uw rendement.

Kan ik de btw op zonnepanelen terugvragen?
Ja, dat kan! De overheid stimuleert de aanschaf van zonnepanelen door middel van een speciale regeling. Daardoor kunt u in de meeste gevallen de BTW die u betaald hebt, terugvragen aan de belastingdienst. Het is geen eenvoudige regeling dus raadpleeg de website van de belastingdienst voor meer informatie.

Kan ik ook subsidie krijgen op de aanschaf van zonnepanelen?
Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen particulieren en bedrijven. Particulieren kunnen meestal geen subsidie aanvragen maar voor bedrijven zijn er verschillende regelingen. De overheid wil namelijk graag de doelstellingen uit het klimaatakkoord halen en de grootste winst is te behalen via bedrijven. Kijk voor een overzicht van de subsidies van de overheid op deze pagina >>

Aanschaf

Moet ik mijn zonnepanelen straks apart verzekeren?
Het is zeker de moeite waard om het bij uw opstalverzekering na te vragen. Zij kunnen u ongetwijfeld helpen. Van ons, in samenwerking met SOLARWATT, krijgt u 5 jaar lang een gratis en volledige verzekering voor uw systeem, inclusief eventuele opbrengstverliezen door schade. Wij verwijzen u graag naar de brochure volledige dekking SOLARWATT.

Heb ik actueel inzicht in mijn zonnesysteem?
Absoluut! Op het moment dat wij uw zonnesysteem opleveren, heeft u via een app van de omvormerfabrikant inzicht in uw zonnesysteem. Zo ziet u precies wat het systeem oplevert.

Ik heb nog geen slimme meter. Kan ik dan wel zonnepanelen aanschaffen?
Ja, dat kan. 95% van de traditionele meters draaien terug. Uitzonderingen –> gratis nieuwe slimme meter.

Gratis webinar

Tijdens ons webinar Alles over Zonnepanelen leer je hoe een zonnesysteem werkt, over garanties, veiligheid en kun je live je vragen stellen.
Webinar Alles over zonnepanelen computer

Moet ik mij aanmelden bij een (andere) energie leverancier?
Alle energieleveranciers zijn verplicht de teruggeleverde stroom te verrekenen (salderingsregeling). Na installatie bent u wel verplicht om zich aan te melden bij www.energieleveren.nl.

Ik ga verhuizen. Kan ik mijn zonnepanelen meenemen?
Ja, dat kan, maar u kunt ook overwegen om uw huis met een beter energielabel te verkopen en op de nieuwe woning ook zonnepanelen te installeren. Uit onderzoek is gebleken dat woningen met zonnepanelen een hogere prijs hebben dan vergelijkbare woningen zonder zonnepanelen.

Ik heb schaduw op mijn dak. Kan ik dan wel zonnepanelen aanschaffen of kan ik daar wat aan doen?
Bij het ontwerpen van uw systeem houden wij rekening met schaduw. Afhankelijk van de hoeveelheid schaduw geven wij u een op maat gemaakt advies. Zo streven wij naar een maximale opbrengst van uw investering.

Kan ik mijn elektrische auto en/of elektrische fiets opladen met mijn zonnepanelen?
Ja, dat kan. De opgewekte stroom gaat rechtstreeks naar uw auto als deze overdag staat te laden. Daarbuiten wordt gebruik gemaakt van de salderingsregeling.

Als de stroom uitvalt, wat gebeurt er dan? Heb ik een accu nodig?
Als de stroom uitvalt, stopt ook uw zonnesysteem met werken. Dit heeft te maken met de wettelijke veiligheidsregels die gelden op ons elektriciteitsnetwerk. Wel kunnen wij u adviseren in accusystemen die door blijven werken bij stroomuitval.

Video materiaal

Mono en Poly (Fritss): https://youtu.be/n94-GgS94Fs
Schaduwoplossingen (SMA): https://www.sma-benelux.com/kenniscentrum/schaduwoplossingen.html

Gratis adviesgesprek

We snappen heel goed de onzekerheid rondom een grote aanschaf als zonnepanelen. Het is complexe materie je wilt graag de best mogelijke keuze maken. Van e-Books en webinars kun je veel leren, maar tijdens een gratis adviesgesprek kom je pas echt alles te weten.

Een adviesgesprek is gratis en je bent daarna tot niets verplicht.