Fabrieksbezoek SolarWatt Dresden

SolarWatt fabrieksbezoek Dresden

In mei 2022 was het dan zo ver. Stefan en ik (Leroy) konden de nieuwe fabriek van SolarWatt in Duitsland gaan bezoeken. Samen vertrokken we woensdagochtend naar de luchthaven Schiphol. Het geluk bleek aan onze zijde, van lange wachtrijen en enorme vertragingen was gelukkig geen sprake. Samen met een selecte groep van Solarwatt Benelux en andere genodigden, SolarWatt Premium Dealers vanuit heel Nederland, zette wij koers richting Dresden.

SolarWatt Premium Club 2022

SolarWatt had goed uitgepakt met het verwelkomen van de Premium Dealers. Het bezoek was omgedoopt tot het SolarWatt Premium Club 2022 Event. Een drie-daags programma om alle internationale afdelingen samen te brengen bij de nieuwe fabriek en uitleg te krijgen van alle mogelijkheden en ontwikkelingen. Want met eigen ogen ervaren waar je producten vandaan komen, hoe ze worden geproduceerd en met name ook aan welke tests deze allemaal worden onderworpen, geeft inzichten om de klanten nog beter te helpen.

Dresden

Woensdagavond begon met een rondleiding door het, op het eerste oog, historische oude stadscentrum van Dresden. Het eindigde met een heerlijk typisch Duits avondmaal. Verbazingwekkend om te beseffen dat de historische gebouwen die daar staan zo’n twintig jaar geleden nog ruïnes waren. Zonder dit artikel te veel tot een geschiedenisles te maken, kan ik je vertellen dat de stad Dresden eenzelfde geschiedenis als Rotterdam kent. Na het ontdekken van de gruweldaden in verschillende concentratiekampen, hebben de geallieerden in 1945 de stad Dresden volledig in as gelegd. Uiteraard leven wij in het nu en kijken we vooral naar een duurzame toekomst, maar het besef dat nog niet zo lang geleden dit soort gruwelen plaatsvonden, laat je het heden des te meer waarderen.

SolarWatt fabrieksbezoek

Donderdag stond volledig in het teken van de nieuwe fabriek. We begonnen de dag met interessante lezingen. Daarna hebben we informatie gekregen over het onderwerp waar we allemaal op zaten te wachten, de levering van de zonnepanelen. Zoals je misschien weet, zijn er in de afgelopen periode in heel de wereld leverproblemen geweest door het grote tekort aan grondstoffen. Wat ervoor zorgt dat sommige zonnepanelen niet of nauwelijks geleverd werden. Het is fijn te horen en te zien dat de nieuwe fabriek steeds beter begint te fabriceren en dat de leveringen van de glas-glas zonnepanelen van SolarWatt in een steeds hogere frequentie worden uitgevoerd.

Testcentrum SolarWatt

Daarna kregen we een rondleiding door het testcentrum van de SolarWatt. Om een product in het topsegment van de markt te hebben en houden, moet je de zonnepanelen aan strenge tests onderwerpen. SolarWatt overschrijdt voor veel van hun testen ruim 2,5 keer de testnorm om hun producten te keuren.

Er zijn verschillende klimaatkamers waar de zonnepanelen voor minimaal 1000 uur getest worden. Denk hierbij een constante tempratuur van +85 of -25 graden en hevige temperatuurschommelingen tussen beide waarden. Door de zonnepanelen aan deze tests te onderwerpen, kunnen ze zien wat de impact is op het paneel en de zonnecellen. 

Ook wordt er getest op draaglast. Hoeveel kan een glas-glas zonnepaneel nu eigenlijk dragen? Misschien iets minder relevant voor de Nederlandse markt, maar hoeveel meter sneeuw (drukgewicht) kan een zonnepaneel dragen? Er wordt hier getest met een belasting van 2.5 ton, waar de minimale testnorm ruim de helft lager ligt. Relevanter voor de Nederlandse markt is de trek en drukkracht die de wind kan uitoefenen op een zonnepaneel. Belangrijk voor een klimaat waarbij harde wind steeds vaker voorkomt en de wind steeds krachtiger wordt. Om het even technisch te bekijken, 2400 kilopascal is de testnorm die gehanteerd moet worden. Bij SolarWatt wordt er getest met maar liefst 5400 kilopascal. 

Veiligheid SolarWatt

Veiligheid is een onderwerp waar je geen concessies in wilt doen en waarop dus zwaar wordt getest. Dat de glasplaat moeiteloos veel invloeden van buitenaf moet kunnen doorstaan, is logisch. Maar dat deze ook getest moet worden op calamiteiten is iets minder voor de hand liggend. Of te wel, wanneer iemand, bijvoorbeeld een installateur, zijn evenwicht verliest en op het zonnepaneel valt. Is het van belang dat de glasplaat onbeschadigd blijft. Mocht de glasplaat onverhoopt toch barsten, dan is het van belang dat de glasplaat nauwelijks splintert. Zodat de installateur er niet doorheen valt en dat er geen grote scherven optreden. Dit is belangrijk voor de veiligheid van installateurs die op het zonnepaneel vallen maar ook voor de mensen en of dieren die direct onder het zonnepaneel aanwezig zijn op dat moment. Om dit te testen gebruiken ze een stootkegel, die vanaf verschillende afstanden op het zonnepaneel valt. 

Productieproces fabriek

Daarna gingen we door naar het productieproces en ook dit was erg interessant. Er is in het productieproces vaal focus op slim met elkaar communiceren en de optimalisatie tussen handmatig en machinaal werk. Het is fascinerend om te zien hoe alle componenten gedurende het proces hun intrede doen en uiteindelijk het zonnepaneel vormen dat wij al zo vaak gezien en besproken hebben.

Er moet behoorlijk wat gebeuren voordat de zonnepanelen uit de fabriek rollen maar SolarWatt doet geen concessies aan kwaliteit. Want alles kan altijd sneller en goedkoper, maar daarmee verloochen je je identiteit en kan de kwaliteit niet meer worden gewaarborgd. 

De conclusie na deze informatieve dagen bij SolarWatt in Dresden, is dat wij nog steeds ontzettend blij zijn met onze keuze om Premium Dealer van SolarWatt te zijn. Kwaliteit is niet een etiket wat je simpelweg op een product plakt. Kwaliteit creëer je door geen concessies te doen in het productieproces. De beste grondstoffen, een betrouwbare fabriek, de producten uitvoerig testen en vakkundig laten installeren. Alleen zo kun je de kwaliteit waarborgen en garanderen. Dit gevoel en ons enthousiasme over de bewuste keuze voor kwaliteit en service brengen wij graag over aan onze klanten. Wij kijken er elke dag weer naar uit om samen met u te kijken naar een duurzame oplossing voor uw woning. 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *