Haal meer rendement uit je zonnesysteem

Met de installatie van zonnepanelen (PV panelen) op je dak begint een leuke nieuwe reis in het terugdringen van je elektra verbruik en het optimaal verbruiken van je opgewekte stroom. We zien dat veel mensen die zonnepanelen hebben aangeschaft ineens anders om gaan met de energie thuis. De toekomst zal bijvoorbeeld aanpassingen vragen in de ‘gebruikspatronen’ die we al van onze ouders hebben geleerd. Met dit praktische artikel willen we je tien handvatten geven om optimaal te genieten en maximaal rendement te halen uit je eigen zonnestroom installatie.

1. De meest duurzame kiloWatt

De eerste tip is eigenlijk voor de hand liggend. De meest duurzame kilowatt is namelijk de kilowatt die je niet gaat gebruiken. Geen enkele manier van duurzaam stroom opwekken kan op tegen het besparen van gebruikte kilowatts. Kijk daarom naar de energieslurpers in huis zoals vijverpompen, aquaria met verwarmingselement of waterbedden etc. Een andere gevaarlijke energieslurper is een oude koelkast of vriezer die vaak, met een dikke laag ijs, in de garage staat te snorren. Oude apparaten gebruiken veel stroom en de meeste garages zijn zeer warm in de zomer waardoor de apparaten hard moeten werken. Vraag jezelf af of je het apparaat echt nodig hebt en als dat zo is, vervangen ze dan als ze meer dan 8 jaar oud zijn. Voor de hand liggend zijn natuurlijk de vele adapters die ongebruikt in een stopcontact zitten en stilletjes energie verbruiken of de oude wasmachines en wasdrogers. Met slimme energie managers in de meterkast krijg je een goed inzicht. Ze kunnen motiverend werken!

2. LED verlichting heeft enorm bespaar potentieel

Lampen die veel branden dienen bijvoorbeeld vervangen te worden door LED verlichting. Iedere minuut dat de lamp brandt bespaart een LED lamp tot wel 80% van de hoeveelheid energie die een conventionele gloeilamp gebruikt. Dat is er dus één om mee te beginnen. Daarnaast hebben  LED lampen een veel langere levensduur waardoor er minder lampen weggegooid hoeven te worden. En ook dat is duurzaam. Vroeger waren LED lampen alleen verkrijgbaar in koude wit tinten, maar ook die techniek is snel ontwikkelt. Vandaag de dag zijn er veel mooie LED lampen te krijgen die voor vele toepassingen gebruikt kunnen worden. Lezen of aanlichten, sfeer verlichting of functionele verlichting, binnen verlichting of mooie tuinverlichting. LED heeft voor alles een oplossing!

3. Stand by? Voor wie?

Veel apparaten staan in een zogenaamde stand-by stand. We denken onterecht dat apparaten daarmee geen stroom meer verbruiken. Steeds meer apparaten blijven sluimerend actief en verbruiken stiekem meer energie dan we denken. Als we alle sluipverbruikers optellen in een jaar schrikken we vaak van het aantal kilowatts dat tussen onze vingers door glipt. Zonde en zeker de moeite waard om te beperken. De beste manier is het fysiek ontkoppelen van de apparaten van het stroom netwerk. Dus gewoon de stekker eruit!

4. Warm water? Elektrisch graag!

Met je zonnepanelen op je dak wordt het steeds interessanter om je extra geproduceerde elektriciteit op te slaan. Dat opslaan kan in een accu, maar ook in de vorm van warmwater. Met  een elektrische boiler of warmwater spiralen. Met wat slimmer schakelingen vanuit energie management systemen of met simpele ouderwetse tijdschakelaars kan je de zelfconsumptie van je eigen elektra snel verhogen. Ook kan je bij een aantal gerenommeerde omvormer merken mooie schakelingen krijgen om bijvoorbeeld elektrische boilers aan te sturen op basis van een overproductie aan stroom. Daarnaast bespaar je op gasverbruik, dus dat zijn twee vliegen in één klap. 

5. Grote energieverbruikers overdag aanzetten

 Hoe groter de energie verbruiker, hoe slimmer het is om die juist overdag aan te zetten. Veel wasmachines, drogers en vaatwassers hebben een ‘uitstel’ knop waarmee je het wasprogramma later kunt starten. We hebben natuurlijk allemaal van onze ouders geleerd dat we de apparaten die veel stroom verbruiken juist ’s avonds en in het weekend moeten aanzetten. Dat was er op gebaseerd dat we dan een laag tarief hadden voor de stroom die we gebruiken. In de moderne nieuwe wereld waar we stroom opwekken met zonnepanelen is het juist interessant om de stroom te gebruiken als we hem opwekken. Dat betekent dat we de energie verbruikers overdag aanzetten als we de stroom opwekken. We kunnen nog steeds de ‘uitstel’ knop gebruiken, maar dan om bijvoorbeeld de wasmachine of vaatwasser ’s morgens volgeladen met vuil goed klaar te zetten en de start van het wasprogramma uit te stellen tot 11:00 uur ’s morgens. 

De laatste jaren zijn ook de opblaasbare jacuzzi’s erg populair. Ook deze kan je overdag in temperatuur omhoog zetten, zodat je ’s avonds minder energie nodig hebt. De zonne-energie van overdag kan je dan direct weer gebruiken.

6. Druk in de tuin? Doe het met uw zonnesysteem!

 Tussen de lente en de herfst zijn de opbrengsten van zonne-energie traditiegetrouw het hoogst. In die periode vraagt onze tuin ook de meeste aandacht en brengen we er ook veel tijd door. Elektrische en automatische grasmaaiers, vijver pompen, filter systemen, elektrisch gereedschap en sproei systemen. Allemaal zaken die we juist overdag aan kunnen zetten zodat dan de energie wordt gebruikt. Er zijn zelfs mensen die met een zonneboiler systeem in de zomer hun terras opwarmen zodat die op de wat frissere avonden warmte uitstralen om de bewoners op die manier aangenaam warm te houden. Ja, het gaat wat ver, maar de echte fanatieke hobbyisten gaan zo steeds verder omdat de energie toch gratis is.

7. Elektrisch verwarmen en koelen

Tijdens de periode dat de zon onder gaat is er nog steeds voldoende energie. Een mooi moment om bijvoorbeeld met wat kleine elektrische verwarming units net dat beetje extra temperatuur in de woning of badkamer te brengen in het voor- en najaar. Lekker voor als je ’s avonds nog een douche neemt, dan stap je niet in een koude badkamer. Grote elektrische verwarmingsbronnen zijn niet echt handig, maar met kleine apparaten en een beetje creativiteit breng je lekker wat comfort in je woning.

Dan natuurlijk de zomers waar de airco al de hele dag aanstaat en de kinderen niet naar bed willen omdat het veel te koud is in de kamer. Door om een uur of 18:00 ’s avonds een (mobiele) airco zachtjes aan te zetten in een kamer kan je de temperatuur aangenaam terug koelen en voorkom je teruglevering. Je buffert de koude lucht in de kamers en kan hem uit zetten als je gaat slapen. Slim toch! Met slim geschakelde stopcontacten kan je er zelfs een temperatuur sensor aan hangen Die de stroom automatisch af- en aan schakelt als de gewenste temperatuur is bereikt.

8. Laden van elektrische auto, fiets, scootmobiel en rolstoel

Ook voor onze mobiliteit maken we steeds meer gebruik van elektrische voertuigen. Of het nu de auto, fiets of scootmobiel is, ze maken allemaal gebruik van accu systemen die de stroom op slaan. En juist dat geeft ons de mogelijkheid om ze slim te gebruiken. Met een eenvoudige ouderwetse tijdschakelaar (je kent ze wel, die met die pinnetjes) kan je er voor zorgen dat deze apparaten op een door jouw gekozen tijdstip gaan laden. Dat kan je zo uitkiemen dat je juist op de momenten dat je terug levert gebruik maakt van het overschot aan stroom. 

Ook de moderne elektrische auto’s zijn prachtige energie buffers. Veel auto’s zijn slim uitgerust met een programmeerbaar laadprogramma waarmee je het tijdstip of de hoeveelheid laadstroom kan bepalen. Stel dat slim in en je kan je auto ‘als een zonnetje laten rijden’. Zo lever je geen stroom terug en laad je écht de zonne-energie in je auto.  Wil je weten hoe dit moet, bekijk de video ‘Elektrische auto opladen met zonnepanelen’.

9. Thuisbatterij in de toekomst

Veel mensen zeggen ons dat ze graag een thuisbatterij willen kopen ‘omdat ze van het net af willen’. Helaas, die mensen moeten we teleurstellen. Zou dat in de zomermaanden wellicht nog met wat creativiteit kunnen, in de donkere maanden vanaf oktober tot april kom je dan écht stroom tekort. De moderne accu’s die we meer en meer gaan zien in huizen zijn er voor om het zogenaamde ‘avond & nacht’ verbruik af te dekken. Dus overdag stoppen we het teveel aan stroom in de thuisbatterij (in plaats van terugleveren). En ’s avonds halen we die er weer uit. Zo hoeven we geen of minder stroom uit het net te halen. Zorg dat je nu in het juiste systeem investeert dat er klaar voor is om dadelijk aan een accu gekoppeld te worden. Meer weten? Lees ‘De thuisbatterij, waar moet ik beginnen?‘.

De belangrijke vraag wordt dan: Hoe groot moet de accu zijn? Deze vraag is lastig te beantwoorden. Dit is natuurlijk geheel afhankelijk van je verbruik en de apparaten die je gebruikt. Je hoeft ook niet alle stroom uit de thuisbatterij te halen. Het gaat er om dat je een optimum gaat vinden tussen je investering, de inkoopprijs van stroom en de hoeveelheid energie die je af wil dekken. Een goede installateur kan je hiermee helpen, maar het is goed hiervoor alvast inzicht te gaan krijgen in je huidige energie patroon. Hoe? Lees dan snel tip 10 nog even…..

10. Inzicht met een energiemanager

Meten is weten! Wie kent het bekende gezegde niet. Maar het is waar! Door inzicht te gaan krijgen in je energieverbruik en patroon, krijg je de mogelijkheid om  slim met de zonnestroom om te gaan. Diverse merken zoals SolarWatt, SolarEdge, SMA, Fronius en APS hebben met hun omvormers de mogelijkheid om het eigen verbruik van stroom mooi inzichtelijk te maken. Ook worden er steeds meer applicaties ontwikkelt voor deze apparaten om ook op een intelligente manier apparaten in huis uit- of aan te schakelen. Dit hangt af van de hoeveelheid beschikbare stroom of het geldende stroom tarief. Deze relatief kleine investering wordt veel gedaan door mensen die toch een zonnestroom systeem aanschaffen. Die investering verdient zich vaak snel weer terug omdat er ineens inzicht komt per minuut in het energie verbruik in huis. Zo zal het direct opvallen als er veel sluip verbruik is ’s nachts en kan je op zoek naar die relatief kleine verbruikers die met elkaar best wat stroom opnemen. 

 Een paar van deze programma’s kunnen zelfs op basis van je stroom profiel (de informatie die ze over langere periode analyseren) een suggestie doen voor de optimale accu grootte specifiek voor jou situatie. Apps op je telefoon geven je het geheel inzicht.

Leuk om hier een spel van te maken met de kinderen! Je kan samen met hun kijken hoe je je nachtverbruik bijvoorbeeld helemaal omlaag krijgt. Geef ze een deel van de besparing op een leuke spaarrekening en zo krijgen ze een leuk zakcentje mee als ze het huis uit gaan. 

Energie meten

Nu al aan de slag?

Wil je nu al aan de slag maar heb je geen zin om te investeren? De website van www.slimmemeterportal.nl is een fantastisch startpunt waarmee je alvast per kwartier inzage krijgt in je stroom- en gasverbruik indien je een slimme meter hebt….. slim toch!

Wij zien dat veel mensen gedragsverandering teweeg brengen omdat ze ineens inzicht krijgen in hetgeen er gebeurt in huis. En zo zijn er vast nog meer slimmer dingen te verzinnen die je met weinig inspanning of een geringe investering kunt gaan doen. Het betrekken van kinderen bij de energie besparing verhoogt de bewustwording van de kinderen en daar hebben ze hun hele leve plezier van. Want energie blijft vooralsnog een schaars goed en er zal dus voor betaald moeten worden. Hoe kleiner het verbruik, hoe kleiner de rekening. Ben je nou zelf een te gekke manier van besparen tegen gekomen of ben je tegen een mooi apparaat aan gelopen dat je kan helpen? Deel het met ons en wij posten het via onze zonnepanelen zodat ook andere mensen mee kunnen genieten van het besparen van geld. 

Homewizard

Om op een simpele manier inzicht te krijgen is Homewizard uit Noordwijk met een leuk apparaatje gekomen. De HomeWizard WiFi P1 meter. Dit kleine apparaatje stop je in je slimme meter en bekijkt je stroom, teruglevering en gasverbruik tot op de minuut. Zo kun je precies zien op welk moment je veel stroom of gas verbruikt en krijg je een duidelijk overzicht van je verbruik. In de bijbehorende App zie je alles in een overzichtelijk schema. Ook zie je in de app de teruglevering van de zonnepanelen. Er is alleen een voorwaarde, de slimme meter moet wel gekoppeld zijn aan de gasmeter. Meer lezen >>

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *