Vaatwasser aanzetten

Salderingsregeling tot 2027, wat betekent dat?

Aan het begin van dit jaar waren er nog onduidelijkheden over de salderingsregeling. Blijft deze wel bestaan of niet? Zo ja, hoe gaat de afbouw eruit zien? In hoeveel jaar gaan we afbouwen en voor hoe lang? De nieuwe coalitie wil de salderingsregeling vanaf 2027 alsnog schrappen. Dit betekent dat de salderingsregeling blijft bestaan tot 2027 en vervolgens in één keer verdwijnt. Dit voorstel moet nog goedgekeurd worden door de Eerste en Tweede Kamer. Voordat het officieel is, duurt het dus nog even. Maar hoe ziet dit eruit?

Laten we beginnen met de term salderen. Salderen betekent dat je alle stroom die je verbruikt mag verrekenen met alle stroom die je opwekt met je zonnepanelen. Dit verrekenen gebeurt jaarlijks en wordt salderen genoemd. Vandaar de naam salderingsregeling.

Een simpele rekensom:
Stel jij wekt 4000 kWh per jaar op met je zonnesysteem en verbruikt in huis 4500 kWh. Dan hoef je momenteel maar 4500 – 4000 = 500 kWh af te rekenen met je energieleverancier. Je krijgt dus een flinke korting op de energierekening.

Afbouwen of afschaffen

Afgelopen jaren lag er een wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling dat zou starten in 2023. Vanaf dat jaar zouden we elk jaar 9% minder mogen salderen. In 2022 mochten we nog 100% salderen, maar in 2023 zou dat teruggebracht worden naar 91%. Met jaarlijkse stappen van 9% zou de regeling verder worden afgebouwd. Deze beoogde afbouw van de salderingsregeling was oorspronkelijk door het huidige kabinet met twee jaar uitgesteld. De Eerste Kamer moest uiteraard nog goedkeuring geven voor dit wetsvoorstel, maar stemde begin 2024 tegen de afbouw van de salderingsregeling. Hierdoor bleef salderen voorlopig bestaan, totdat het nieuws naar buiten kwam dat in het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe regering is gekozen voor een directe afschaffing van de salderingsregeling per 2027 in plaats van een geleidelijke afbouw


De salderingsregeling kost de overheid enorm veel geld, jaarlijks gaat het om miljarden euro’s. Dit is een van de redenen waarom de salderingsregeling per 2027 direct wordt afgeschaft. Rob Jetten wilde de afbouw van de salderingsregeling officieel laten ingaan vanaf 2025 en elk jaar een percentage verminderen, maar een meerderheid van de partijen vond dit geen goed plan. De Eerste Kamer heeft onder andere tegen deze afbouw gestemd vanwege de onduidelijkheid over wat energieleveranciers zouden doen met onder andere de terugleverkosten. Als eigenaren van zonnepanelen niet meer kunnen salderen en daarnaast ook nog kosten krijgen van de energiemaatschappij, wordt het voor mensen zonder zonnepanelen mogelijk onaantrekkelijk om deze aan te schaffen.

Meer lezen over de terugleverkosten >> kan in artikel Zonnepaneel eigenaren betalen terugleverkosten.

Andere manieren

Gelukkig zien we dat zonnepanelen zich ook zonder salderingsregeling terugverdienen, of beter gezegd, renderen. Door te investeren in zonnepanelen verlaag je je maandelijkse energierekening aanzienlijk. Als je daarnaast zoveel mogelijk energie verbruikt op het moment dat je deze opwekt (zelfconsumptie), zorg je voor een nog grotere besparing.

Simpele rekensom:
Zoals het voorbeeld hierboven wekken we jaarlijks 4000 Wp op en we verbruiken rond de 4500 kWh. Dan verbruik je ongeveer 30% direct in huis van je opwekking. Dit is 1200 kWh op jaarbasis. Vermenigvuldig dit met de energieprijs van 0,35 cent dan bespaar je alsnog 420 euro op jaarbasis. Maar dit kun je enorm verhogen door je zelfconsumptie omhoog te gooien. Dan kan je naar de 60% direct thuisverbruik gaan en alsnog meer dan 800 euro op jaarbasis besparen.

De thuisbatterij


Daarbij moeten we op een hele andere manier naar zonnestroom kijken en inzetten op een thuisbatterij, ook wel accu genoemd. Je wilt namelijk je zelfconsumptie zoveel mogelijk verhogen. Door te investeren in een thuisbatterij kun je alle stroom die je overdag opwekt, ’s avonds gebruiken. Natuurlijk verschilt dit in de winter en zomer, maar met een batterij kunnen we onze zelfconsumptie met wel 30% tot 60% verhogen. Zo bespaar je enorm op de energierekening en verdien je deze slimme apparaten sneller terug dan je denkt.

Wanneer je kiest voor een slimme en kwalitatieve batterij, kun je minder afhankelijk worden van je energieleverancier. Naast het opslaan van zonnestroom kan een slimme thuisbatterij ook worden ingezet op de markt van dynamische energieprijzen. In de wintermaanden, wanneer er minder tot geen zonnestroom beschikbaar is, kan een thuisbatterij zichzelf opladen met stroom die op dat moment laag geprijsd is. Je kunt deze laaggeprijsde stroom uit je batterij gebruiken wanneer de prijzen weer hoog zijn.

thuisbatterijen

En nu?

De komende tijd zal de salderingsregeling nog bestaan en kunnen we nog 100% salderen. Dit is dus het ideale moment voor mensen die nog geen zonnepanelen hebben om hierin te investeren. Bovendien betalen we bij de aanschaf van zonnepanelen geen btw, wat de investering nog aantrekkelijker maakt. Juist nu richten wij ons op totaaloplossingen met zonnepanelen en een thuisbatterij, zodat we een toekomstbestendig systeem voor iedereen kunnen realiseren.


Voor mensen die al zonnepanelen hebben, wordt het nu enorm belangrijk om hun zelfconsumptie te verhogen. Zet de vaatwasser aan als de zon schijnt, draai de was als de zon schijnt en gebruik de droger als de zon schijnt. Vanaf 2027 draait het nog meer om zelfconsumptie.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *