Zonnepanelen in weiland

Zuid-Holland koploper: groei zonnepanelen

Duurzame energie neemt over heel de wereld toe. Er zijn de afgelopen jaren steeds meer zonnepanelen geïnstalleerd. Maar wat zijn de cijfers in Nederland. Zuid-Holland is koploper van 2022 maar hoe ziet dit er per provincie uit?

Uit de meest recente data van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat aan het einde van 2022 in Nederland 2.050.687 woningen zonnepanelen hebben. Dit wil zeggen dat bijna 1 op de 4 huizen in Nederland zonnepanelen hebben liggen.

Het branchemagazine SolarMagazine heeft de cijfers van het CBS overzichtelijk in grafieken gezet. Daarbij zie je dat Zuid-Holland op nummer één staat, als we het hebben over de meeste groei van zonnepanelen op de woningen in 2022. Na Zuid-Holland komt Noord-Brabant en op nummer drie staat Gelderland. Vorige jaar stond Zuid-Holland nog op de tweede plaats maar dit jaar staat Zuid-Holland op nummer een.

Cumulatief aantal woningen zonnepanelen

Daarbij staat Zuid-Holland op nummer twee als we het hebben over de cumulatief aantal woningen met zonnepanelen. Noord-Brabant, de nummer een, heeft aan het einde van 2022 zo’n 330.000 huizen met zonnepanelen. Daar zitten wij met Zuid-Holland niet ver achter met 308.000 woningen. 

Maar als we naar het totaal aantal woningen met zonnepanelen kijken, kunnen we nog een slag slaan. Daar staat aan kop de provincie Drenthe. Hier hebben bijna 40% van de huizen zonnepanelen. Dat is 2 op de 5 woningen. Daarna komt Zeeland en op nummer drie staat Friesland. Dit komt onder andere door de ruimte die daar aanwezig is. We zijn hier in de randstad dichtbevolkt met veel hoogbouw. Waardoor de ruimte per woning beperkt is om zonnepanelen te leggen. Noord- en Zuid-Holland zitten beiden onder het landelijk gemiddelde van 25,2%. 

Het is dus fijn dat Noord- en Zuid-Holland in de top 4 staan qua groei in het jaar 2022. Hopelijk gaan we komende jaren dichter bij het gemiddelde van Nederland komen. Maar door de vele hoogbouw is dit een stuk lastiger dan in de rest van Nederland. Je hebt in de randstad namelijk per vierkante meter de meeste woningen en dit zijn niet alleen maar laagbouw woningen maar ook hoogbouw woningen met appartementen.

Aandeel Groene-Woningen

Omdat het leuk is, rekenen we uit hoeveel installaties Groene-Woningen heeft gedaan ten opzichte van andere installateurs. Groene-Woningen heeft momenteel 2100 klanten. In heel Nederland zijn er momenteel 6500 installateurs van zonnepanelen. Die hebben samen deze 2.050.687 installatie gedaan. Dit is zo’n 315 woningen per installateur. Hier zie je dat Groene-Woningen al bijna 7x zoveel installaties heeft gedaan dan de gemiddelde installateur in Nederland. 

Al met al zijn we als Nederland goed bezig met het leggen van zonnepanelen. Ook jij als klant van Groene-Woningen en toekomstige klant van Groene-Woningen helpt mee aan een duurzame toekomst. Laten we met zijn alle zo veel mogelijk groene stroom gebruiken in plaats van grijze stroom. Wil je weten hoe je dat doet? Lees het in ons artikel >> 12:00 uur, tijd om een stralend witte was te doen!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *