Sneeuw op zonnepanelen

Zonnepanelen winterklaar maken

Met het weer van de afgelopen tijd hebben we nog niet helemaal door dat het winter is, maar sinds deze week is officieel de winterperiode van start gegaan. Dit betekent kortere dagen, weinig zonlicht en dus ook weinig opbrengst. Maar zijn er nog belangrijke aandachtspunten om rekening mee te houden voor je zonnesysteem in de wintermaanden?

De winterperiode is de periode waarin we de minste opbrengst hebben. In de vier maanden november, december, januari en februari wekken de zonnepanelen 10% van je totale jaaropbrengst op. Aan de andere kant kunnen de zonnepanelen bij een hele zonnige winterdag meer opwekken dan bij een hele warme zomerdag. Dit komt omdat de zonnepanelen optimaal presteren bij koudere temperaturen. Als het in de zomer rond de 30 graden is, kunnen je zonnepanelen 80 graden worden. Dit zijn geen optimale omstandigheden voor je zonnepanelen om stroom op te wekken. De zonnepanelen werken veel beter bij een temperatuur van 20 graden. In de winter en in het voorjaar is de temperatuur van de zonnepanelen soms rond de 20 graden als de volle zon erop staat, waardoor de zonnepanelen optimaal renderen. 

Sneeuw

Het kan voorkomen dat het sneeuwt in Nederland. De daken en dus zonnepanelen liggen dan onder de sneeuw. Sommige mensen willen graag de sneeuw van de zonnepanelen afhalen omdat ze anders opbrengst missen. Wij adviseren om dit niet te doen. Vaak valt de sneeuw er na verloop van tijd er vanzelf af. Ga dus niet het dak op om het sneeuw van de zonnepanelen af halen. Zoals we al zeiden, de zonnepanelen renderen in de 4 wintermaanden maar 10% van het totale jaar dus je mist niet veel opbrengst. 

Heb je een SolarEdge systeem, dan kan het zijn dat je een melding in je mail krijgt met ‘Sneeuw op locatie’. Dit is niet altijd sneeuw maar ook vorst of ijs op je zonnepanelen. Het systeem wekt dan niet optimaal op omdat er sneeuw of ijs voor de cellen zitten. Als je die melding krijgt, hoef je hier niks mee te doen en dit gaat vanzelf weer weg. 

Kou en componenten

Alle componenten van het zonnesysteem zijn bedoeld om 30 jaar mee te gaan. Dit gaat over de kabels, onderconstructie en natuurlijk de zonnepanelen zelf. Deze montageproducten zijn water- en vriesbestendig. Ze zijn erop gemaakt om zowel tegen warm als koud weer te kunnen. Zeker de glas-glas zonnepanelen van SolarWatt zijn extra beschermd tegen heftige weersomstandigheden. De zonnepanelen zijn hier ook uitgebreid op getest. Wil je hier meer over weten? Lees het in het artikel van SolarWatt op de website.

Knipperende lampjes

Ook kan het zijn dat je in de ochtend en gedurende de dag op de omvormer lampjes ziet branden. Dit kan bij de systemen van SMA, Sofar en SolarEdge. De omvormer is dan in de opstartmodus.  De omvormer heeft een opstartspanning nodig om aan te gaan. Doordat het zo laat pas licht wordt en vaak ook nog regenachtig en donker is, schommelt de omvormer tussen zijn opstartcondities. Er is dan net voldoende daglicht om volledig op te starten maar niet genoeg om opwekking te hebben. Op de omvormer kunnen dan verschillende lampjes branden. Dit is geheel normaal. 

Het kan ook zijn dat je een melding in het portaal ontvangt over ‘Omvormer productieprobleem’. Door het slechte weer komt deze melding vaak voor in de winter. De melding moet zichzelf weer sluiten als het systeem weer voldoende daglicht krijgt. Dus als de zon weer achter de wolken vandaan komt of als het een lichte bewolkte dag is. 

Monitoren van het systeem

Indien er echt een probleem zou zijn met het systeem dan geeft de monitoring app van de omvormer dit keurig aan. Kijk dus regelmatig naar de app om te signaleren of er iets aan de hand is. Valt er iets geks op en ben je klant van Groene-Woningen? Dan kun je altijd even een foto mailen naar support@groene-woningen.nl en dan kijken we graag met je mee. 

Al met al kan een kleine controle geen kwaad maar het is geen vereiste. Je kunt deze het best uitvoeren in de wintermaanden als de opbrengst laag is dan loop je de minste opbrengst mis. Zonnepanelen zijn onderhoudsarm en gemaakt voor winterse weersomstandigheden dus wring jezelf niet in allerlei bochten om het systeem sneeuwvrij te maken. Je zonnesysteem is al winterklaar!


Ook interesse in zonnepanelen?

Laat hieronder je gegevens achter en wij zullen contact met je opnemen voor een adviesgesprek. Hierin leggen we alles uit over de zonnepanelen en kijken we naar de beste plek voor jouw zonnepanelen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *