oude zonnepanelen vervangen

Zonnepanelen vervangen bij ouderdom

Technologie verandert constant. Dat is niet alleen in de wereld van zonnepanelen maar overal zo. Toen Groene-Woningen ooit begon met het verkopen van zonnepanelen, verkochten we zonnepanelen met 210 Wattpiek. Nu verkopen we zonnesystemen met 365 tot 420 Wattpiek per zonnepaneel. Dat is bijna een verdubbeling in vermogen in 10 jaar tijd. Waarbij in de afgelopen jaren enorme ontwikkelingen zijn geweest. Iedereen die 6 á 10 jaar geleden zonnepanelen heeft gekocht, gaat langzaam naar een moment waarop je gaat twijfelen om het systeem te vervangen. Maar is dat verstandig?

Laten we voorop stellen dat het vervangen van je systeem zo lang mogelijk uitgesteld mag worden. Je wil zo duurzaam mogelijk zijn en het vervangen van je systeem is niet duurzaam. Maar als je steeds meer energie verbruikt door bijvoorbeeld een elektrische auto of elektrisch koken, is het een logische stap om je duurzame energie te verhogen en dit kan door je zonnesysteem te vervangen. 

Eerste investering

Tien jaar geleden investeerde je in tien zonnepanelen met 210 Wattpiek. Dus had je een systeem van 2100 Wattpiek op je dak liggen. Onder ideale omstandigheden zou het systeem 2100 kWh op jaarbasis opwekken maar we wonen in Nederland waar niet elke dag de zon schijnt dus heb je een correctiefactor. De correctiefactor in Nederland is 85% dus vermenigvuldig het totaalsysteem met 0,85 en je weet op jaarbasis wat je opwekt. Dit is in dit geval 1785 kWh. Een gemiddeld huishouden van drie personen verbruikt in de huidige markt jaarlijks 3500 kWh. Hier ga je dus niet de gehele energierekening mee dekken. 

Zou je je systeem vervangen voor tien zonnepanelen van 420 wattpiek dan heb je een totaalsysteem van 4200 Wattpiek. Dit is op jaarbasis 3570 kWh (4200 x 0,85). In deze situatie wek je wel je gehele verbruik op. Aangezien de salderingsregeling voorlopig niet afgebouwd zal worden zorgt het opwekken van jouw huidige verbruik voor het allerhoogste rendement.

Zonnepanelen vervangen

Als we het zonnesysteem gaan vervangen, hou dan rekening met het feit dat het gehele zonnesysteem vervangen moet worden. Denk aan de zonnepanelen, onderconstructie, bekabeling en omvormer. We kunnen geen delen hergebruiken omdat de maatvoering anders is geworden en omdat de kwaliteit achteruit is gegaan gedurende de jaren.

Meer wattpiek = grotere maatvoering

Hier vergissen veel mensen zich vaak in. Als we gaan kijken naar de huidige verschillen tussen een glas-glas zonnepaneel van SolarWatt met 365 Wp en een glas-glas zonnepaneel met 420 Wp. Dan zit hier op het eerste oog veel verschil in het vermogen. Maar wist je dat het 420 Wp zonnepaneel ook een stukje groter is? Daarom is het belangrijk om te kijken naar het vermogen per m2. Een SolarWatt Glas-glas zonnepaneel van 365 Wp heeft een opbrengst van 195 Wp per m2. Een 420 Wp zonnepaneel is een stuk groter en heeft een opbrengst van 205 Wp per m2. Het verschil is dus maar 10 Wp per vierkante meter. Dit geeft aan dat een hoger Wattpiek per zonnepaneel niet per definitie een beter zonnepaneel is aangezien de maatvoeringen ook afwijkend zijn.

Recycling

Sinds 1 juli zijn de kosten voor de recyclingbijdragen zeven keer zo hoog geworden. In absolute getallen valt deze bijdrage gelukkig mee. We zijn per kilo zonnepaneel ongeveer 4 cent gaan betalen. In vergelijking met de aanschafkosten van een zonnepaneel valt dit mee. Maar uiteindelijk zorgt dit ervoor dat dit zonnepaneel veel beter gerecycled kan worden wat minder schadelijk is voor het milieu.

SolarWatt

SolarWatt doet al jaren mee aan de recycling van hun eigen zonnepanelen. Dus ook klanten die in 2013 de glas-glas zonnepanelen hebben aangeschaft van SolarWatt, hebben meegeholpen aan een betere recycling. Voorheen zat de bijdrage alleen in de prijs van de zonnepanelen en per 1 juli 2023 is er afgesproken om dit bedrag los op de offerte vermelden. 

SolarWatt gaat zelfs zo ver dat zij het C2C certificaat hebben gehaald. C2C staat voor Cradle to Cradle, wat letterlijk ‘wieg tot wieg’ betekent. Het certificaat is een kwaliteitsaanduiding voor hoe bedrijven omgaan met grondstoffen, het productieproces en hergebruik van materialen. Gedurende de hele levenscyclus van het product worden de grondstoffen zo veel mogelijk opnieuw gebruikt voor het vervaardigen van nieuwe producten. Bij de productie van de SolarWatt glas-glas zonnepanelen gaan praktisch geen grondstoffen meer verloren. Cradle to Cradle is niet hetzelfde als grondstoffen recyclen. Want bij het recyclen van producten gebruiken ze de bruikbare onderdelen uit oude producten en gaat het onbruikbaar restafval verloren. Bij Cradle to Cradle is het doel om alle producten 100 procent te hergebruiken. Er gaan bij dit proces dus geen grondstoffen verloren.

Bijplaatsing

Daarnaast is het natuurlijk mogelijk om een bijplaatsing te doen. Dit doen we met een minimum van 6 zonnepanelen. We werken in de meeste gevallen met de micro-omvormers van APSystems zodat je niet een tweede omvormerkast in de woning krijgt. Deze micro-omvormers zitten onder de zonnepanelen en je krijgt een klein wit kastje in huis die de internetverbinding tot stand brengt. Hierdoor kun je verbruik dekken en ben je duurzaam bezig. 

Het is dus een afweging of je je systeem helemaal wil vervangen of dat je misschien een bijplaatsing wil doen. Voor beide keuzes valt iets te zeggen. Wil je advies met het maken van een goede keuze? Onze adviseurs staan altijd voor je klaar om te kijken wat het meest gunstig is in jouw situatie. 


Wil je ook zonnepanelen?

Dat is mogelijk! Vul hieronder je gegevens in en we zullen binnen een aantal dagen contact met je opnemen om alles door te spreken:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *