Gezondheid en zonnepanelen

Zonnepanelen slecht voor je gezondheid?

Het RIVM heeft een onderzoek uitgevoerd naar het effect van zonnepanelen op de gezondheid van de mens. Het rapport werd opgesteld in opdracht van het ministerie van Economische zaken en Klimaat. Uit dit onderzoek blijkt dat zonnepanelen nagenoeg geen effect op je gezondheid hebben. 

Het rapport werd opgesteld naar aanleiding van de zoektocht naar ‘Veiligheids- en gezondheidseffecten van de energietransitie’. Naast zonnepanelen werden ook windmolens, warmtepompen, biomassa en biobrandstoffen onder de loep genomen. In het onderzoek staat dat de toepassing van zonne-energie nagenoeg geen effect heeft op de gezondheid. Hier hebben ze gekeken naar de verontreiniging van de lucht door het zonnesysteem, naar het geluid van het zonnesysteem en de elektromagnetische velden.

Elektromagnetische velden

De elektromagnetische velden (EMV) kunnen ontstaan wanneer gelijkstroom in wisselstroom wordt omgezet in de omvormer. Uit het onderzoek is gebleken dat deze veldsterkte ver onder de gehanteerde blootstellingslimiet ligt. Wat daaraan bijdraagt is dat de omvormer vaak op zolder hangt of onder de zonnepanelen op het dak zitten (micro-omvormers). Daardoor ervaren mensen dus maar een geringe blootstelling aan de elektromagnetische velden. 

Geluid

Het RIVM heeft ook onderzoek gedaan naar de bromtoon die uit sommige omvormers komt en wat het effect van de lage frequentie is. Dit zijn meestal omvormers met een interne ventilatie. De omvormers die wij verkopen van SolarEdge, SMA en APSystems hebben geen ventilatie en maken dus geen brommend geluid. Heb je wel een interne ventilatie in de omvormer nodig? Dan is een oplossing om de omvormer op een locatie te hangen waar je niet vaak komt zoals in de schuur of op zolder. De stilste oplossing is om gebruik te maken van de APSystems micro-omvormers, deze micro-omvormers zitten onder de zonnepanelen en maken helemaal geen geluid. 

Brandgevaar

De kans op brand is moeilijk te onderzoeken vanwege de verschillende producten en aansluitingen. Hoe beter de kwaliteit van de componenten en de professionele aansluiting, hoe minder kans op brand. Zolang de installatie is uitgevoerd door installateurs die weten wat ze doen en gebruik maken van kwaliteitsproducten is de mogelijkheid voor brand erg laag. Volgens het RIVM is de kans geschat op 0,0029% en de veelvoorkomende oorzaken liggen vooral aan onvakkundige installaties.

Omvormer groene-woningen

De kans op brand is klein maar als er een brand uitbreekt, dan heeft dit wel impact op de gezondheid. Er komen schadelijke stoffen vrij en niet alleen voor de eigenaar van de woning maar ook omwonenden. Zorg ervoor dat je de zonnepanelen laat installeren door een partij die gecertifieerd is en kwaliteitsproducten levert. Betalen voor een kwaliteit betekent simpelweg componenten van een hoog niveau. Meer lezen over de brandgevaar van je systeem? Lees dan het artikel: hoe brandveilig is jouw zonnesysteem?

Al met al zijn zonnepanelen dus praktisch niet gevaarlijk voor je gezondheid. Er is geen verontreiniging van de lucht, er komt nauwelijks geluid uit de omvormer en het elektromagnetische veld zit onder de gehanteerde blootstellingslimiet. Het enige echte gevaar is brandgevaar, maar zolang je werkt met kwalitatief hoogwaardige producten die geïnstalleerd worden door een deskundig installatiebedrijf, kan er praktisch niets fout gaan. 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *