Zonnepanelen schoonmaken

Zonnepanelen schoonmaken

We wonen in Nederland en gelukkig worden zonnepanelen vaak vanzelf schoongemaakt door de hevige regenbuien in ons land. Toch is het goed om af en toe te controleren hoe vies jouw zonnepanelen zijn. Zeker als vogels op je zonnepanelen gepoept hebben, is het verstandig om die schoon te maken. Maar hoe doe je dat? 

Stappenplan zonnepanelen schoonmaken

Stap 1: Schakel het systeem uit
Veiligheid staat voorop en daarom is het belangrijk om het systeem uit te schakelen. Dit kan in de meterkast, daar zit een geel stickertje van het zonnesysteem. Deze mag je omlaag trekken. Zorg daarbij ook dat je veilig te werk gaat op het dak. 

Stap 2: Geen druk op de zonnepanelen
De glas-glas zonnepanelen zijn heel sterk maar we willen voorkomen dat er iets kapot gaat. Dus probeer niet op de zonnepanelen te zitten of te steunen. Daarbij zijn de glas-folie zonnepanelen breekbaarder dan glas-glas dus daar moet je extra voorzichtig mee omgaan. 

Stap 3: Maak de zonnepanelen schoon
De zonnepanelen kan je schoonmaken met water. Gebruik een zachte doek/spons/borstel. Maak de zonnepanelen schoon. Om vingerafdrukken op de zonnepanelen te voorkomen kun je siliconen of katoenen handschoenen gebruiken.

Stap 4: Ik kan niet bij de zonnepanelen?
Kun je de zonnepanelen niet zelf schoonmaken? Geen zorgen, er zijn bedrijven gespecialiseerd in het schoonmaken van zonnepanelen.

De do’s en don’ts

Do:

  • (Ontkalkt / demi) Water
  • Zachte doek of spons
  • Borstel met nylon haren
  • Silicone of katoenen handschoenen


Don’t:

  • Schuurspons
  • Hogedrukspuit
  • Bijtende schoonmaakmiddelen

Veiligheid

Het is ten alle tijden belangrijk om veilig te werk te gaan. Hieronder een foto uit een bekende grote Nederlandse krant, dit is NIET veilig. Deze meneer staat op de dakkapel zonder veiligheidsmaatregelen. Wij raden dit niet aan.

Als je jouw zonnepanelen wil schoonmaken en dit kan niet veilig, laat het dan door een gespecialiseerd bedrijf uitvoeren. Zij hebben alle maatregelen om veilig te werken. Niks gaat boven je eigen veiligheid.

Zonnepanelen schoonmaken niet veilig

Sneeuw op de zonnepanelen

In de wintermaanden kan het voorkomen dat er ook sneeuw op de zonnepanelen ligt. Dit kun je gerust laten liggen. In deze maanden leveren de zonnepanelen maar 10% van de totale opbrengst. Dus die week sneeuw in Nederland kan geen kwaad voor de totale opbrengst. En dan willen we onszelf al helemaal niet in gevaar brengen op een glad dak.

Vogel overlast

Als we dan verder kijken naar het voorjaar, beginnen in maart de eerste vogels hun nesten te bouwen. Vaak zoeken vogels een warme plek onder de zonnepanelen waar ze vrij zijn van roofdieren. Dit kan opbrengst verminderen en zorgen voor brandgevaar omdat vogels hun nestje van brandgevaarlijke materialen bouwen. Daarnaast is het risico groot dat ze aan de kabels knagen of dat de de nesten voor hotspots gaan zorgen nadat ze het nest verlaten hebben. Gelukkig is daar een oplossing voor, onze Bird Blockers. Dit kan uitsluitend bij nieuwe installaties gerealiseerd worden waarbij de zonnepanelen portrait liggen.

Als laatst een goeie tip: Maak de zonnepanelen schoon in het voorjaar dan kunnen ze de meeste opbrengst generen in de zomermaanden. 

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Wij hebben een huis gekocht met zonnepanelen. De zonnepanelen en het dak kunnen volgens mij wel een reinigingsbeurt gebruiken, ze zijn erg vies. Ik ga kijken of ik een professional kan vinden die de panelen en het dak reinigen kan, zelf heb ik namelijk hoogtevrees. Het is goed om te weten dat er bedrijven bestaan die hierin gespecialiseerd zijn. Bedankt voor de informatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *