fbpx
Zonnesysteem familie Roest in Rijnsburg

Zonnepanelen parallel of serieel aansluiten?

Een vraag die we vaak krijgen bij Groene-Woningen, gaan jullie de zonnepanelen parallel of serieel aansluiten. Laten we direct beginnen om een misverstand de wereld uit te helpen. Zonnepanelen worden altijd serieel aangesloten. De term parallel klopt eigenlijk niet. Toch wordt hij wel vaak gebruikt wanneer de zonnepanelen individueel worden aangestuurd met optimizers of micro-omvormers. In deze blog leggen we uit hoe dit werkt.


Een omvormer is een vast onderdeel van elk zonnesysteem. De zonnepanelen wekken namelijk gelijkstroom op, die we niet in huis kunnen gebruiken. De omvormer maakt van de gelijkstroom, wisselstroom. Als je kijkt naar omvormers dan zijn er drie types: stringomvormers, omvormers gecombineerd met optimizers en micro-omvormers. Hieronder leggen we je graag de verschillen uit en wanneer ze het beste toegepast kunnen worden.

Stringomvormer

Als er weinig schaduw op het dak is, kun je met een stringomvormer prima uit de voeten. Als er toch wat schaduw is, kunnen de zonnepanelen vaak ook nog in twee verschillende strings worden gelegd. Op die manier beperk je de invloed van de schaduw tot een van de strings.

Een stringomvormer geeft via de bijgeleverde monitoringapp goed inzicht in de werking van je complete systeem. De omvormer communiceert daarvoor met een centrale computer van de fabrikant. Jij logt vervolgens met je smartphone of tablet in op de app en ziet hoe je systeem draait.

Groene-Woningen werkt met de stringomvormers van SMA en Fronius >>

Omvormer met optimizers

Als er op veel plekken schaduw valt op de zonnepanelen, is het verstandig om met de combinatie van omvormer en optimizers te werken. Denk voor de oorzaken van schaduw aan bomen, andere gebouwen of dakkapellen.

SolarEdge omvormer met optimizers

Bij dit type omvormer wordt achter elk zonnepaneel een optimizer gemonteerd. Deze zorgt ervoor dat elk paneel optimaal presteert bij schaduw en voorkomt dat beschaduwde panelen andere panelen beïnvloeden.

Een bijkomend voordeel van optimizers is het inzicht in de prestaties van elk zonnepaneel afzonderlijk. Je ziet dus precies wat elk zonnepaneel oplevert. De omvormer werkt hiervoor samen met de optimizers.

Groene-Woningen werkt met de SolarEdge omvormer/optimizer combinatie >>

Micro-omvormers

Dit type omvormer brengt alle techniek naar een kastje achter de zonnepanelen, de zogenaamde micro-omvormer. Deze micro-omvormer lijkt een beetje op een optimizer in de zin dat hij elk zonnepaneel individueel aanstuurt, maar hij doet meer.

De micro-omvormer zet namelijk ook de gelijkstroom van het zonnepaneel om in wisselstroom die je direct in huis kunt gebruiken. Er is bij dit type omvormer dus geen centrale omvormer in de woningen meer nodig.

Waarom zou je micro-omvormers gebruiken? Bijvoorbeeld wanneer er in de woning geen ruimte is voor een omvormer. Of er geen mogelijkheid is voor AC-kabels van omvormer naar meterkast.

Wij werken voornamelijk met de Enphase producten als we mirco-omvormers inzetten voor onze klanten.

We hopen dat u door dit artikel een duidelijker beeld heeft van de verschillende typen omvormers. De vraag is dus niet; moet je zonnepanelen parallel of serieel aansluiten? Het gaat meer om de vraag; welke omvormer past het beste bij uw situatie. Mocht u vragen hebben, bel ons gerust op 071 403 403 6.

Gepubliceerd op: 28 februari 2020