Zonnepanelen parallel of serieel aansluiten?
Een vraag die we vaak krijgen bij Groene-Woningen, gaan jullie de zonnepanelen parallel of serieel aansluiten. Laten we direct beginnen om een misverstand de wereld uit te helpen. Zonnepanelen worden altijd serieel aangesloten. De term parallel klopt eigenlijk niet. Toch wordt hij wel vaak gebruikt wanneer de zonnepanelen individueel worden aangestuurd met optimizers of micro-omvormers. In deze blog leggen we uit hoe dit werkt.
Een omvormer is een vast onderdeel van elk zonnesysteem. De zonnepanelen wekken namelijk gelijkstroom op, die we niet in huis kunnen gebruiken. De omvormer maakt van die gelijkstroom wisselstroom en is eigenlijk het hart van je zonnesysteem. Niet alleen zet de omvormer gelijkstroom om in wisselstroom, het apparaat geeft je ook inzicht in de werking van je zonnesysteem. Zo zie je of alles goed gaat en hoeveel kilowattuur je zonnesysteem oplevert.

Type omvormers
Als je kijkt naar omvormers dan zijn er drie types:
- stringomvormers
- omvormers gecombineerd met optimizers
- micro-omvormers.
Hieronder leggen we je graag de verschillen uit en wat de overwegingen zijn wanneer je een omvormer voor jouw woning zoekt.
Stringomvormer
Een stringomvormer was het eerste type omvormer dat ooit werd gebruikt. De stringomvormer heeft één of twee zogenaamde MPP Trackers. Die MPP Trackers moet je zien als een soort zon-volgsysteem. Op elk van de MPP Trackers kun je een string met zonnepanelen aansluiten. Maximaal dus twee en het zon-volgsysteem zorgt ervoor dat die twee strings afzonderlijk van elkaar werken. Als string A in de schaduw ligt en string B niet, dan wekt string B maximaal vermogen op. A heeft dus geen invloed op B, denk maar aan de ouderwetse kerstboomverlichting.
Bij de ouderwetse kerstboomverlichting had één kapot lampje heel veel invloed op de rest van de lampjes. Die deden het simpelweg niet. Hetzelfde is met zonnepanelen aan de hand. Weliswaar niet zo erg als de kerstboomlampjes maar een paneel waar schaduw op valt, heeft gewoon invloed op de andere panelen.
Als er weinig schaduw op het dak is, kun je met een stringomvormer dus prima uit de voeten. Schaduw kan ontstaan op het dak door schoorstenen of pijpjes, maar ook van het dak af, bijvoorbeeld door een grote boom voor het huis. Als er toch wat schaduw is, kunnen de zonnepanelen altijd in twee verschillende strings worden gelegd. Op die manier beperk je de invloed van de schaduw tot een van de strings.

Een stringomvormer geeft via de bijgeleverde App inzicht in de werking van je zonnesysteem. De omvormer communiceert daarvoor met een centrale server van de omvormerfabrikant. Jij logt vervolgens met je smartphone of tablet in op de app en ziet hoe je systeem draait.
Groene-Woningen werkt met de stringomvormers van SMA en Fronius >>
E-book 21 Tips
Duidelijk e-book voor iedereen die van plan is om zonnepanelen aan te schaffen.

Omvormer met optimizers
Als er op veel plekken schaduw valt op de zonnepanelen, is het verstandig om met de combinatie van omvormer en optimizers te werken. Denk bij de oorzaken van schaduw aan bomen, andere gebouwen of dakkapellen. Maar ook schoorstenen en CV afvoerpijpen zijn een oorzaak. Als er gedurende de dag op meerdere vlakken van het dak schaduwen vallen, is het tijd om aan optimizers of micro-omvormers te denken (maar over de laatste hebben we het zo).

Bij dit type omvormer wordt achter elk zonnepaneel een optimizer gemonteerd. Je kunt die optimizer zien als een kleine MPP Tracker die je ook bij de stringomvormer hebt. De optimizer zorgt ervoor dat elk paneel afzonderlijk optimaal presteert bij schaduw en voorkomt ze dat beschaduwde panelen andere panelen beïnvloeden. Als een zonnepaneel schaduw krijgt, ontstaat er een soort bypass zodat de elektronen die wel op hoge snelheid voorbij willen, dat kunnen.

Een bijkomend voordeel van optimizers is dat je inzicht krijgt in de prestaties van elk zonnepaneel afzonderlijk. Je ziet dus precies wat elk zonnepaneel oplevert. De omvormer werkt hiervoor samen met de optimizers. De belangrijkste en grootste fabrikant van omvormers met optimizers is SolarEdge. Groene-Woningen werkt met de SolarEdge omvormer/optimizer combinatie >>
Micro-omvormers
Dit micro-omvormer brengt alle omvormertechniek naar een kastje dat achter de zonnepanelen wordt geplaatst. Een micro-omvormer is een op zichzelf staande MPP Tracker die voor één of meerdere zonnepanelen het optimale prestatieniveau van het zonnepaneel bereikt. Je hebt micro-omvormers die één zonnepaneel aansturen maar je hebt er ook die twee of vier zonnepanelen aansturen.
Het grote verschil met de stringomvormer en de omvormer met optimizers, is dat de micro-omvormer de gelijkstroom van het zonnepaneel omzet in wisselstroom. Er is bij dit type omvormer dus geen centrale omvormer in de woningen meer nodig. Elke micro-omvormer zet de zonnestroom om in wisselstroom en levert dat aan een centrale kabel die wordt aangesloten op de meterkast.
ZonCheck
De makkelijkste manier om inzicht te krijgen in hoeveel energie jouw woning kan produceren.


Waarom zou je micro-omvormers willen gebruiken? Bijvoorbeeld wanneer er in de woning geen ruimte is voor een omvormer of dat u als klant liever niet zo’n apparaat in huis wilt. Maar belangrijker dan dat is natuurlijk ook hier de aanwezigheid van schaduw op het dak. Doordat elk zonnepaneel apart wordt aangestuurd haal je het meeste rendement uit je zonnesysteem in dit geval.
Wij werken voornamelijk met de producten van APS en Enphase als we mirco-omvormers inzetten voor onze klanten.
We hopen dat u door dit artikel een duidelijker beeld heeft van de verschillende typen omvormers. De vraag is dus niet; moet je zonnepanelen parallel of serieel aansluiten? Het gaat meer om de vraag; welke omvormer past het beste bij uw situatie. Mocht u vragen hebben, bel ons gerust op 071 403 403 6.
Gratis ZonCheck
Met de Groene-Woningen ZonCheck zie je in één oogopslag wat jouw woning aan zonne-energie kan opleveren. De ZonCheck wordt uitgevoerd middels geavanceerde software waarmee we uw woning analyseren wat betreft schaduw, oriëntatie, hellingshoek en meer.
De Zoncheck is geheel vrijblijvend.