zomer komt eraan

Zonnepanelen klaar voor de zomer?

Langzaam komen er steeds mooiere dagen aan. En dat wil zeggen dat we ons zonnesysteem weer even moeten controleren, zodat de zonnepanelen optimaal kunnen renderen in de zomer. Doordat de zon weer langer schijnt, maar de temperatuur nog koud is, kan je systeem optimaal renderen. Maar daarvoor moet je eerst controleren of alles nog in orde is. Er zijn een aantal stappen om dit voor elkaar te krijgen.

Check de zonnepanelen

Begin als eerste met een globale check voor je zonnepanelen zelf. In de winter kunnen er natuurlijk bladeren en andere deeltjes op de zonnepanelen terechtkomen waardoor de efficiëntie afneemt. Check hierbij altijd even of deze er niet meer op liggen. Meestal zullen deze blaadjes er vanzelf weer af waaien, dus zorg ervoor dat je zelf geen gevaarlijke situaties creëert door op een onveilige manier jouw zonnesysteem te willen controleren. Zie je dat je zonnepanelen echt vies zijn, dan kan je de zonnepanelen schoonmaken >> hoe doe je dat zonnepanelen schoonmaken.

Check schaduwobjecten

Controleer ook of er misschien nieuwe schaduwobjecten zijn geplaatst. Steeds meer mensen schaffen een airco aan of warmtepomp aan die een buitenunit bevatten. Of misschien zijn er pijpjes op het dak bijgekomen bij de buren die voor schaduw kunnen gaan zorgen op jouw zonnesysteem. Dan is het goed om hier rekening mee te houden.

Denk ook eens aan overhangende takken of andere bomen die voor schaduw kunnen zorgen. Natuurlijk kun je niet zomaar de bomen van je buren of van de gemeente gaan snoeien of zelfs omver hakken, maar als de bomen op je eigen erf staan kun je altijd even controleren hoeveel schaduw deze takken veroorzaken en overwegen om deze waar nodig bij te snoeien.

Check omvormer

Loop vervolgens naar de omvormer (indien deze in de woning hangt) en bekijk of je daar geen bijzonderheden tegenkomt. Een rood lampje betekent meestal dat de omvormer is uitgeschakeld. Kijk ook of stekkers aan de onderzijde van de omvormer geen oververhitting verschijnselen hebben (bijvoorbeeld gesmolten structuur of ‘bruin’ geworden).  Ga altijd veilig te werk en breng jezelf niet in onveilige situaties.

Op een SolarEdge is een blauw en groen lampje normaal. Zie je andere lampjes >> bekijk de lampjes hier.

Op een SMA is het normaal dat een groen en een blauw lampje brandt >> bekijk de lampjes hier.

Op de monitoringsunit van APsystems is het normaal dat er twee groene lampjes branden, maar het kan ook voorkomen dat er maar één brandt. Dan kan het zijn dat deze een update aan het uitvoeren is.

SolarEdge omvormer Led

Check resten van vogels

Controleer het systeem op fysieke kenmerken. Loop naar buiten en controleer of de zonnepanelen nog goed liggen. Bekijk of er geen gekke dingen loshangen of ontbreken. Controleer het systeem ook op nesten van vogels of resten van vogelnesten. De zonnepanelen kunnen erg heet worden en als er restanten van nesten onder de zonnepanelen achterblijven, kan dit voor brandgevaarlijke situaties zorgen.

Check rare geluiden

Als laatste kun je horen of je systeem nog goed draait. Hoor je de omvormer een raar geluid maken of de schakelaar in de meterkast knetteren, dan moet je aan de bel trekken. Let wel op! Het is normaal dat je de omvormer in de ochtend en avond een aantal keer hoort ‘klikken / schakelen’. 

Dat gebeurt als de omvormer zich aan/uit schakelt. Ook bij netcongestie zal de omvormer overdag uit kunnen schakelen. Als hij weer in schakelt, hoor je hem dus ook tikken. Maar hoor of zie je iets geks? Zet dan de automaat uit en vul dan ons storingsformulier in en wij helpen je graag als je klant bent van Groene-Woningen. 

Check voltooien

Zie je dat alles goed werkt en liggen de zonnepanelen keurig op hun plek? Dan gaan we ongetwijfeld weer een hele mooie zomer tegemoet met veel groene zelf opgewekte stroom! 

 


Meer weten hoeveel zonnepanelen bij jou op de woning passen?

Vraag een adviesgesprek aan met een van onze adviseurs en kom meer te weten over zonnepanelen bij jouw op de woning:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *