Leasecontract zonnepanelen

Zonnepanelen huren niet verstandig 

Zonnepanelen zijn nog steeds onverminderd populair. Er zijn verschillende manieren om zonnepanelen aan te schaffen. Je kunt uiteraard de zonnepanelen zelf aanschaffen maar er bestaan ook manieren waarop je zonnepanelen kan huren. Je least als het ware de zonnepanelen. Maar is dat wel slim? 

Het begint bij een huisbezoek. Een vertegenwoordiger komt bij je langs en legt uit wat de voordelen zijn van zonnepanelen huren. Ze kijken naar je dak en meten hoeveel zonnepanelen geïnstalleerd kunnen worden. Zie het als een telefoon abonnement. Je betaald een bedrag per maand en langzaam betaal je de zonnepanelen af. Het is volgens de vertegenwoordigers van de huurpartij aantrekkelijk want “iedereen met een laag inkomen kan het betalen”.  

Maandbedrag

Wanneer je samen het leasecontract ondertekent, ga je akkoord met het maandelijkse huurbedrag en de duur van de overeenkomst. De prijs is afhankelijk van het aantal wattpiek op je dak en de lengte van het contract. Deze prijs varieert meestal tussen 50 a 100 euro per maand. Het gemiddelde huurcontract is 15 jaar. Na de ondertekening van het contract zal het verhuurbedrijf de zonnepanelen op je dak installeren en aansluiten.  

Het lijkt een aantrekkelijk aanbod. Je betaald ongeveer 75 euro per maand en je krijgt groene stroom via de zonnepanelen. De zonnepanelen zorgen weer voor een vermindering op de energierekening waardoor je het systeem snel afbetaald. Ook kun je de zonnepanelen afkopen als je genoeg geld bij elkaar gespaard hebt. Maar hier gaat het mis. Want als we een berekening maken ben je uiteindelijk meer geld kwijt dan wanneer je zelf een nieuw zonnesysteem had aangeschaft. 

Berekeningen

Voor een systeem van 8 zonnepanelen betaal je ongeveer 75 euro per maand. Dan betaal je 75 x 12 = 900 euro per jaar. Doe dit keer 10, ben je 9000 euro voor 10 jaar kwijt. Om de zonnepanelen af te betalen, betaal je ongeveer nog 100 euro per zonnepaneel. Dan ben je dus 800 + 9000 = bijna 10.000 euro kwijt voor een systeem van 8 panelen. Schaf je momenteel een systeem aan met 8 zonnepanelen aan elkaar op een schuin dak, ben je ongeveer 6000 euro kwijt. Dit scheelt 4000 euro.  

Daarbij hebben we het nog niet over de kwaliteit van de zonnepanelen. Er wordt in deze huurconstructies veelal gebruik gemaakt van zonnepanelen uit de Aziatische markt en geen beroep gedaan op Europese producten of kwaliteit. Een offerte met Aziatische zonnepanelen kan nog goedkoper uitvallen dan de offertes die wij opstellen met onze Europese materialen. Je betaald dus bijna het dubbele voor het huren van zonnepanelen in die Aziatische kwaliteitsklasse. 

Systeem eerder afbetalen

Je kunt het systeem volgens het contract altijd afbetalen middels een marktconforme prijs voor het totaalsysteem. Dus stel je huurt het zonnesysteem al 5 jaar en hebt ondertussen 5000 euro betaald van de totaalprijs. Dan kun je het systeem overkopen voor een marktconforme prijs. Je zal offertes opvragen bij andere partijen om de marktconforme prijs vast te stellen. Het probleem is alleen dat de verhuurpartij vaak niet akkoord gaat met de ‘marktconforme’ prijs van het systeem. De verhuurpartij moet eerst akkoord gaan met de offerte voor het afbetalen van het totaalsysteem, deze valt vaak veel hoger uit waardoor je nog meer geld kwijt bent voor het afbetalen van je systeem.  

In een eerdere aflevering van Radar zijn ze verder ingegaan op het huren van zonnepanelen. Wil je deze aflevering zien? >> bekijk het hier.

Voordelen eigen systeem aanschaffen

Een groot voordeel van je zonnesysteem zelf aanschaffen, is dat je eigenaar van het zonnesysteem bent. Je profiteert dus direct van de financiële voordelen. Ook kan het de waarde van jouw woning verhogen wanneer je een kwalitatief zonnesysteem op het dak hebt laten installeren.

Een ander voordeel is het totale kostenplaatje. Uiteraard moet je de investering willen en kunnen doen, maar na deze investering begint het maandelijkse besparen. Bij een huurconstructie betaal je een maandelijks termijn en hou je dus terugkerende kosten, die na verloop van tijd ervoor zorgen dat je veel meer geld kwijt bent aan een installatie.

Als laatste is een van de verkoopargumenten van de vertegenwoordigers van een huurconstructie dat zij alle zogenaamde ‘zorgen’ op zich nemen. Zij zullen het zonnesysteem volledig onderhouden. Wij weten uit de praktijk dat zonnepanelen in de basis onderhoudsarm zijn, dus ook als je zelf direct eigenaar van een zonnesysteem bent geworden, zul je niet veel aan onderhoud hoeven doen. 

Het huren van zonnepanelen lijkt een goed idee maar in de praktijk zien we het vaak misgaan. Op het eerste gezicht is het een voordelige keuze om zonnepanelen te huren vanwege het lage maandbedrag maar uiteindelijk ben je duizenden euro’s meer kwijt. Als de mogelijkheid er is om zonnepanelen te kopen, schaf dan zelf een systeem aan.  

P.S. Wilt u meer weten over mogelijkheden om uw zonnesysteem te financieren? Kijk hier naar de opties die er zijn om zonnepanelen te kunnen financieren.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *