Zonnepanelen financieren, welke opties zijn er?
Bij een investering in zonnepanelen ga je niet over één nacht ijs, deze grote investering doe je doordacht. Zonder dat we in je portemonnee willen kijken, kunnen wij je wel tips geven om je zonnesysteem te financieren. Je hebt namelijk verschillende opties om zonnepanelen te financieren. Ook als je de zonnepanelen gewoon met je spaargeld kunt betalen.
Duurzaamheidslening
Als eerste is dat een duurzaamheidslening van de gemeente. De meeste gemeentes hebben een duurzaamheidslening. Deze lening is er voor iedereen die wilt investeren in duurzame producten maar niet direct het geld klaar hebben liggen. Het voordeel van deze lening is dat de rente heel laag is. Dit maakt het extra aantrekkelijk om deze lening af te sluiten. Op dit moment staat de rente op zo’n 1,6%.
Gemeentes bepalen zelf de regelgeving omtrent dit soort leningen waardoor per gemeente andere regels gelden. Vraag informatie op bij jou gemeente om exact te weten hoe jouw gemeente hiermee omgaat.
Zonnepanelen schenken
Daarnaast heb je als ouders de mogelijkheid ieder jaar belasting vrij een bedrag aan je kinderen te schenken. Natuurlijk kunnen ze dit gebruiken voor een leuke vakantie. Veel lol en naderhand een mooi fotoboek, maar het geld is dan wel op. Zeker als de kinderen hun eigen huis hebben is dat met alle lasten van een (jong) gezin vaak een hele opgaaf om dat financieel rond krijgen. Door zonnepanelen te schenken ga je de kinderen ineens 30 jaar lang helpen met een eenmalige gift.
Als jouw kinderen voor dit bedrag bij ons een zonnepanelen systeem aanschaffen, gaat de energierekening voor het verbruik van stroom namelijk direct naar beneden zodra wij na installatie de straat uit rijden. En dat scheelt vaak al een aanzienlijk bedrag per maand. Zeker met de enorme stijging van de energieprijzen van de afgelopen maand. Meer weten over zonnepanelen schenken? >> lees het artikel hier.
Lening
Verder kun je ook een normale lening aanvragen. Een goed voorbeeld is Greenloans, onderdeel van ABN AMRO. Zij hebben een speciale lening voor duurzame investeringen. Hier kan je een lening aanvragen voor zonnepanelen, warmtepompen en isolatie. Momenteel heeft een lening bij Greenloans een rentepercentage van 3,9%. Hieronder zie je een mooi overzicht van de leningen per kredietbedrag.


Voordeel van zonnepanelen lenen
Als we gaan kijken hoeveel rendement zonnepanelen leveren is dit gemiddeld tussen de 15% en 20%. In het voorbeeld zie je dat de vaste debetrente van de lening 3,9% is. Het ligt natuurlijk aan de grootte van je installatie maar gemiddeld bespaar je momenteel tussen de €600 en €800 per jaar met de aanschaf van zonnepanelen.
Als we dan kijken naar het voorbeeld waarbij je een bedrag van 10.000 euro leent in een periode van 15 jaar. Dan betaal je elke maand 73 euro voor de lening. Dit is dus 73 x 12 maanden = 876 euro per jaar. Gemiddeld bespaar je zo’n 600 tot 800 euro. Dus kan je je zonnepanelen ondanks de lening goed terugverdienen. Al helemaal met de stijgende energieprijzen, daardoor wordt de terugverdientijd namelijk aanzienlijk korter.
Je haalt verder ook niks van je spaarrekening en betaald per maand een bedrag waardoor je de kosten verspreid. Dit kan ook erg gunstig zijn. Nadat je de lening hebt afgelost, kun je namelijk al helemaal genieten van de verminderde elektriciteitsrekening.
Al met al zijn er dus genoeg mooie oplossingen om een zonnesysteem aan te schaffen. Direct betalen of lenen via een (duurzaamheids)lening. Met als doel om het na een aantal jaar terug te verdienen met je zonnepanelen. Goed voor het milieu en de portemonnee. Op deze manier is de aanschaf veel goedkoper dan via dure lease en huur constructies die je aan worden geboden door allerhande bedrijven die zeggen het ‘samen met de gemeente te doen’. Ze maken alleen simpelweg gebruik van de gemeentelijke lening waar ze je heen sturen maar er is geen enkel overleg met de gemeente. Ze maken alleen enorme winst op de systemen die ze aan je verkopen. Wees slim en leen zelf via een van bovenstaande constructies.
Alles weten over zo’n zonnesysteem?
In het e-book ’21 Tips voor het kopen van zonnepanelen’ proberen we je de 21 belangrijkste aandachtspunten te geven bij de aanschaf van zonnepanelen. Het e-book geeft handvatten om de juiste en meest doordachte keuze te maken. Wil je e-book lezen? Vul je gegevens hieronder in en het e-book zit direct in je mail: