Zonnepanelen en de slimme meter
Iedereen krijgt ergens in het jaar de jaarnota van de energieleverancier. Hier staan verschillende getallen op, onder andere de teruglevering van de zonnepanelen op de slimme meter. Vervolgens kijk je in je monitoringsportaal van de zonnepanelen en zie je een veel hoger getal dat niet overeen komt met de teruglevering. Hoe kan dat?
Dat verschil komt door ‘zelfconsumptie’. Op het moment dat de zonnepanelen stroom opwekken, wordt deze stroom omgezet naar wisselstroom in de omvormer en naar de meterkast gestuurd. Hier aangekomen kijkt de meterkast welke apparaten stroom nodig hebben. Stel de vaatwasser en de wasmachine staan aan, dan gaat de stroom die wordt opgewekt direct deze apparaten in. Dus ben je aan het ‘zelfconsumeren’. Wanneer de zonnepanelen veel stroom produceren en er staan nauwelijks apparaten te draaien, dan is dat een moment dat de zonnepanelen terugleveren aan het net. Op dat moment zal de teller van de meter terugdraaien. Heb je nog dubbel tarief (dag/nachtstroom) wees er dan op bedacht dat in het weekend het nacht tarief geldt. Zo kan het dus zijn dat je ook in het laag tarief terug kan leveren.

Voor de mensen die in en rondom de winter zijn geïnstalleerd draait de teller nu nog minder snel terug. Het is rond de winter vaak de hele dag grijs en grauw waardoor de zonnepanelen niet veel opleveren. Daarnaast staat de zon heel lang en met weinig kracht. Als er vervolgens een aantal apparaten aan staan, gebruiken deze alle zonnestroom. Een groot voordeel is dat je een stralende was hebt maar er wordt geen stroom teruggeleverd vanwege de zelfconsumptie. Gelukkig maken de zonnepanelen dit in de zomer allemaal weer goed!
Voorbeeld: Stel we zitten in de winter en het is een grijze dag. Je zonnepanelen wekken momenteel 1,5 kWh op. Een wasbeurt van de wasmachine verbruikt gemiddeld 0,5 kWh, daarbij staat de vaatwasser aan voor 0,75 kWh en ook de droger van 1,5 kWh staat te draaien. Dan zit je momenteel op 2,75 kWh. Daarbij komen nog alle apparaten die in de standby stand staan, denk aan TV, stereo en alle opladers in huis. Alle stroom van de zonnepanelen wordt dan momenteel verbruikt. Dit is dus zelfconsumptie. Deze stroom lever je niet terug in het net maar worden direct in huis gebruikt. Je moet dus nog stroom uit het netwerk halen, maar dat is minder door de extra stroom die uit de zonnepanelen komt.
Het is dus erg logisch dat het getal op de jaarafrekening of slimme meter anders is dan de opbrengst in het monitoringsportaal. Het verschil kan zelfs zo groot zijn dat op je jaarafrekening de eenheid kWh (Kilowattuur) kan zien en op je teruglevering van je monitoringsportaal MWh (Megawattuur). Schrik niet, op dat moment ben je juist heel bewust bezig met het overdag aanzetten van de apparaten in huis. Dus geen paniek, het is heel normaal dat deze twee getallen van elkaar verschillen.
Wil jij 21 tips over de aanschaf van zonnepanelen?
In ons e-book ‘21 Tips voor het kopen van zonnepanelen‘ nemen we je mee om de juiste beslissing te maken. Waar moet je op letten? Hoe zit het met de verzekering? Wat moet je doen met de energieleverancier? Het zijn allemaal vragen die opkomen bij het oriënteren op zonnepanelen. Download ons e-book en dan ben je optimaal voorbereid om de beste keuzes te maken.
Vul je gegevens hieronder in, dan sturen we het eBook direct naar je inbox.