Zonnepanelen een wintercheck nodig?

Zonnepanelen een wintercheck nodig?

De winter is begonnen! Voor de zonnepanelen betekent dat weinig productie omdat het korter licht is. De zon gaat later op en gaat eerder onder, zo simpel is het. Een mooie tijd om alles even te controleren voor de veiligheid en de prestatie van het systeem. Maar moet je de zonnepanelen ook winterklaar maken?

Onzin, vinden wij. Zonnepanelen zijn gebouwd om lang mee te gaan. Vooral de glas-glas zonnepanelen kunnen tegen de meeste weersomstandigheden. Hagel, wind en vorst zijn in principe geen probleem voor de zonnepanelen. Sneeuw ook niet, alleen leveren de zonnepanelen niks op als er sneeuw op ligt. Deze sneeuw smelt of schuift er meestal vanzelf weer af. In Nederland valt er meestal een paar dagen in het jaar sneeuw, dus breng jezelf niet in gevaar om de sneeuw van de zonnepanelen af te gaan halen. Daarbij leveren de zonnepanelen in de wintermaanden november, december, januari en februari bij elkaar slechts 10% van de totale opbrengst in een jaar op. De sneeuw van de zonnepanelen afhalen heeft dus weinig nut. Zelfs in december wekken de zonnepanelen gemiddeld maar 2% van de totale opbrengst op omdat in deze maand de kortste dagen van het jaar zitten. 

Sneeuwvlokje zonnepanelen

Wat kan je zelf nog doen?

Indien er echt een probleem zou zijn met het systeem dan geeft de monitoring app van de omvormer dit keurig aan. Kijk dus regelmatig naar de app om te signaleren of er iets aan de hand is. Valt er iets geks op dan kun je altijd even een foto mailen naar info@groene-woningen.nl en dan kijken we ernaar. 

Al met al kan een kleine digitale controle geen kwaad maar het is geen vereiste. Je kunt deze hetbest uitvoeren in de wintermaanden als de opbrengst laag is dan loop je de minste opbrengst mis. Zonnepanelen zijn onderhoudsarm en gemaakt voor winterse weersomstandigheden dus wring jezelf niet in allerlei bochten om het systeem sneeuwvrij te maken. Je zonnesysteem is al winterklaar!

Gratis ZonCheck?

Denk je erover om zonnepanelen te laten installeren? Met de Groene-Woningen ZonCheck zie je in één oogopslag wat jouw woning aan zonne-energie kan opleveren. De ZonCheck wordt uitgevoerd middels geavanceerde software waarmee we uw woning analyseren wat betreft schaduw, oriëntatie, hellingshoek en meer. Laat uw gegevens achter:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *