Dak zonnepanelen

Zonnepaneel eigenaren betalen terugleverkosten

Je hebt het misschien al voorbij zien komen in het nieuws: ‘Vandebron brengt kosten in rekening voor zonnepaneel eigenaren‘. Dit was een grote schok voor alle eigenaren van zonnepanelen en zorgde voor veel opschudding in de markt. Helaas bleef het niet alleen bij Vandebron, ook andere energiemaatschappijen brengen nu kosten in rekening voor teruglevering. Hoeveel de terugleverkosten zullen zijn, verschilt per leverancier en hangt af van de hoeveelheid stroom je terug het net in stuurt. Maar als we even tussen de regels door lezen, valt het mee hoeveel je als eigenaar van zonnepanelen moet gaan betalen.

Waarom kost terugleveren opeens geld?

De afgelopen jaren zijn er steeds meer zonnepanelen bijgekomen. Tijdens de mooie dagen in Nederland wekken alle zonnepanelen enorm veel stroom op. Zelfs zoveel stroom dat er een negatieve stroomprijs ontstaat. Mensen met een dynamisch energiecontract kennen het wel, je kunt op mooie zonnige dagen soms geld toe krijgen om stroom te gebruiken. Dit kost de energieleverancier momenteel geld. Dus nu willen de energieleveranciers dat deze kosten eerlijker verdeeld moeten. Dit wil zeggen dat de kosten bij de eigenaren mét zonnepanelen komen te liggen.

Terugleverkosten

Per energieleverancier verschillen de kosten die je moet gaan betalen. De hoogte is afhankelijk van hoeveel energie jij terug het net in stuurt. De consumentenbond heeft dit uitgezocht in hun artikel over terugleverkosten. Hier hebben ze de verschillende kosten per energieleveranciers onder elkaar uitgeschreven. Het gemiddelde ziet er als volgt uit:

Schaal

0
1
2
3
4
5

Hoeveelheid kWh

0-5
5-1000
1000-2000
2000-3000
3000-4000
4000-5000

Prijs per dag incl. btw

€0
€0,15
€0,35
€0,60
€0,80
€1,23

Prijs per maand incl. btw

€0
€4
€11
€20
€29
€37

*Let op, aan bovenstaande gegevens kunnen geen rechten worden ontleend, dit is puur een voorbeeld. Voor de exacte kosten moet je bij de energieleverancier zijn.

Hoe lees je de tabel?

We pakken de situatie van de familie van der Hoek er even bij. Onderstaande informatie is op jaarbasis:

Opbrengst: 3351 kWh
Verbruik: 3800 kWh

Direct in huis verbruikt: 1835 kWh
Salderen: 1516 kWh

De familie verbruikt jaarlijks 3800 kWh in de woning. Ze wekken met de zonnepanelen 3351 kWh op. Omdat de opbrengst van de zonnepanelen lager is dan het verbruik, kunnen ze de volledige opbrengst van de zonnepanelen salderen.

Van alle stroom die op het dak is opgewekt (3351 kWh), verbruiken ze direct in huis 1835 kWh. Dit wil zeggen dat we nog 1516 kWh terugleveren aan het net, dus ’teruggeven’ aan de energieleverancier. We vallen hiermee in schaal 2 en betalen ongeveer €11 euro per maand. Op jaarbasis betalen we dan €121 aan de energieleverancier.

Maar omdat we nog steeds kunnen salderen, besparen we flink op jaarbasis. Want je betaald nu ongeveer 0,35 cent voor een kWh stroom. We mogen dit tegen 100% salderen. Dus we hebben een korting van 3351 kWh x 0,35 cent = €1173. Hier halen we de terugleververgoeding vanaf €1173 – €121 = €1052. We besparen dus nog meer dan duizend euro als we de terugleverkosten er vanaf trekken. Het rendement van zonnepanelen gaat hierdoor zeker achteruit maar is nog altijd meer dan het rendement wat je krijg over je spaargeld.

Zonnepanelen op maat

Al jaren staan wij voor een optimaal rendement gebaseerd op jouw woning. Dit betekent dat we je dak niet vol leggen, maar specifiek naar jouw dak en verbruik in de woning kijken. Hierdoor beperken we de overproductie per jaar. Waardoor de kosten uiteindelijk ook meevallen ten opzichte van het rendement dat je uit je systeem kan halen. Hoe beter het systeem op jouw situatie is afgestemd, hoe hoger de kans is op meer zelfconsumptie. Door zelf zoveel mogelijk te consumeren van de zelf opgewekte zonnestroom, zal er minder stroom teruggeleverd worden aan de energieleverancier.

Voorbeeld rendement

Als we een recent voorbeeld van een klant erbij pakken dan kunnen we het goed uitleggen. Deze klant verbruikt jaarlijks rond de 4000 Wp in zijn woning. Wij gaan hier 11 zonnepanelen installeren met een vermogen van 420 Wp. Dat maakt dat het systeem een totaalvermogen heeft van 4620 Wp. Het systeem ligt hier niet volledig zuid en zal dus niet volledig renderen. Voor dit dak kunnen we ervan uitgaan dat het systeem 90% rendeert. Dit is dus 0,90 x 4620 = 4158 Wp.

Wanneer we het verbruik van de woning bekijken is dit 4000 Wp ten opzichte van de totaal opbrengst van het systeem 4158 Wp. Dit kunnen we dus tegen elkaar afstrepen waardoor we uiteindelijk een overproductie van 158 Wp hebben. Je blijft dus tussen de 5 en 1000 Wp overproductie. Dit zal je rond de 4 euro per maand kosten, jaarlijks is dit €48.

Kijken we in bijbehorende offerte en de besparing in het eerste jaar, zal dit €1864,80 zijn. Je hebt dus veel meer rendement over je systeem dan de kosten van de energieleverancier die erbij komen.

Zelfconsumptie belangrijk

Wat hier ook aan bijdraagt, is het verhogen van je zelfconsumptie. Op het moment dat de zon schijnt, ga je grootverbruikers zoals bijvoorbeeld jouw droger en wasmachine aanzetten. Zorg je dat je de vaatwasser laat draaien, kun je jouw woningen koelen met een airco-systeem of begin je met het opladen van jouw elektrische auto. Dit zijn allemaal slimme trucks om je zelfconsumptie te verhogen.

Je bent hierdoor minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en je maximaliseert hierdoor de efficiëntie van je zonnepanelen. Je verbruikt namelijk direct de stroom die je gratis opwekt in plaats van dat je bijvoorbeeld de was gaat doen in de avond en de volle poen betaald voor elke kWh die je verbruikt. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat je ook minder stroom terug het netwerk in stuurt, waardoor je minder terugleverkosten gaat betalen aan de energieleverancier.

Is het nog steeds interessant om zonnepanelen te nemen?

Zeker, de investering in zonnepanelen is om meerdere reden nog steeds interessant. Juist in deze tijd. Als particulier betaal je namelijk geen btw over jouw investering in zonnepanelen en is de mogelijkheid om te salderen voorlopig nog aanwezig. Ook zijn de aanschafprijzen op dit moment erg gunstig vergeleken met een aantal jaar geleden. De techniek is dusdanig ontwikkeld dat je ook echt veel opbrengst kunt realiseren voor dezelfde prijs als voorheen.

Het is vooral belangrijk om een systeem op maat te laten berekenen, een systeem die past bij jouw huidige behoefte en toekomstbeeld zodat hier het meeste rendement uitgehaald kan worden. Door te investeren in zonnepanelen zorg jij voor een stukje zekerheid. Door slim om te gaan met de stroom die je zelf opwekt, verhoog je jouw rendement en zal je zien dat de investering zichzelf nog steeds binnen enkele jaren terugverdient.

Al met al kun je de kosten zelf enorm beperken. Zorg door middel van zelfconsumptie dat je jaarlijkse overproductie zo laag mogelijk houdt. Dit scheelt uiteindelijk ook enorm in de kosten van je energierekening. Dus eigenlijk ben je dubbelgoed bezig, goed voor het milieu en voor je eigen portemonnee!

Wil je meer weten wat de consumentenbond schrijft >> Lees het in hun artikel Energieleveranciers rekenen terugleverkosten zonnepanelen
Zit je bij Vattenfal? >> Zij schrijven ook over Salderen en terugleveren

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *