Support

Cyber Security

Cyber Security

Het komt steeds vaker in het nieuws ‘Slechte Cyber Security bij installatie van zonnepanelen’. Door een cyber aanval zouden hackers de netspanning in een groot gebied kunnen laten uitvallen. Dit kan door de omvormers te besturen via een onveilig netwerk. Wij werken onder andere met grote Europese merken die zich aan bepaalde richtlijnen moeten houden. Voor de meest verkochte omvormer merken hebben wij een overzicht gemaakt van het Cyber Security Rapport van de fabrikant.

Cyber Security omvormers

Wilt u meer weten over de richtlijnen van een veilige communicatie van de zonnepaneel installaties? Voor onze meest verkochte merken hebben we de cyber security documenten onder elkaar gezet.

SMA

SMA heeft een mooi document over de richtlijnen van veilige communicatie van de omvormer. Dit kun je lezen in het document hieronder.

SolarEdge

Ook SolarEdge heeft een overzichtelijk in een artikel beschreven wat zij doen om de veiligheid van de omvormers te waarborgen. Druk op onderstaande knop om het artikel te lezen.

Fronius

Op de website van Fronius kun je alles vinden over dataverwerking. Zij hebben alles netjes overzichtelijk weergegeven in een schema. Daarnaast heeft ook een kort & bondig statement geschreven over de cyber security. Druk op onderstaande knop om dit te lezen.

APsystems

APsystems heeft geen specifiek document op de website staan speciaal gewijd aan cyber security. Maar zij geven wel aan dat de communicatie van de micro-omvormers ook een verbeterde beveiliging hebben. Dit doet APsystems door gebruik te maken van de Zigbee-module van Texas Instruments. Hier hebben ze een cybersecuritytool genaamd Karamba aan toegevoegd om met codeprogrammering een volledig veilige omgeving te maken zodat alle PV productiegegevens die worden verwerkt optimaal beveiligd zijn.

Andere omvormer merken

Momenteel zijn we bij de ontbrekende fabrikanten de juiste statements en documentatie aan het opvragen. Wij zullen deze publiceren zodra deze beschikbaar zijn.

Niet alleen de omvormers

Naast omvormers zijn ook slimme stofzuigers, verlichting, smart TV’s en andere slimme apparaten vatbaar voor de cyber aanvallen. Dus beveilig het netwerk in je woning goed zodat hackers niet kunnen binnendringen!

TIPS!

  • Verander altijd de standaard wachtwoorden. Vaak krijg je bij het instellen van een nieuw wifi modem een standaard wachtwoord. Het lijkt meestal op 12345 of admin. Belangrijk is dat je deze wachtwoorden direct personaliseert om de veiligheid van je netwerk te behouden.
  • Gebruik in je wachtwoord altijd hoofdletters, kleine letters en speciale tekens om het lastiger te maken zaken te hacken.
  • Zet tweefactorauthenticatie aan, indien dit mogelijk is – 2FA
  • Controleer of er software-updates zijn (ook belangrijk bij je telefoon). Meestal doet de fabrikant dit ook door updates door te sturen naar de omvormer.
  • Je kunt altijd een extern netwerk maken waar je alleen de omvormer op zet om dit te voorkomen. Dit netwerk staat dan los van het hoofdnetwerk.

Lukt het niet of heb je een ander probleem?

Als klant van Groene-Woningen helpen we je graag verder. Vul het storingsformulier in en vertel ons waar je tegenaan loopt. Dan kijken we met je mee en lossen we het samen op.