Welke omvormer kan het best op een 3-fase meterkast?
De afgelopen jaren hebben er veel duurzame ontwikkelingen plaatsgevonden. De aanschaf van zonnepanelen, een warmtepomp, elektrische kookplaat, elektrische auto en airco’s zijn steeds populairder geworden. Het wordt hierbij ook steeds belangrijker om na te denken over de verdeling van de elektriciteit in je woning. Al deze veranderingen bepalen hoe de elektriciteitsstromen in je woning lopen en zorgen ervoor dat de meterkast voorbereid moet zijn op deze ontwikkelingen.
Aansluiting
Dit begint bij de meterkast. Er komen steeds meer apparaten in huis bij waardoor de meterkast meer te verduren krijgt. De standaard woning in Nederland heeft meestal een 1x25A of 1x30A aansluiting. Dit wil zeggen dat de kabel die onder de grond de woning in gaat, maximaal 25 of 30 Ampère kan vervoeren. Je kunt tegelijkertijd 25 Ampere x 230 Volt = 5.750 Watt door de meterkast heen laten lopen. Voor een normaal huis met de standaard apparatuur is dit meer dan genoeg. Hier kunnen in principe de oven, wasmachine, droger, koelkast en alle andere elektrische apparatuur op draaien.
Denk je bijvoorbeeld aan een elektrische auto, warmtepomp of koken op krachtstroom, dan zal er in de meterkast gekeken moeten worden naar de aansluiting. Want wil je de warmtepomp laten draaien samen met alle andere apparaten in huis, dan is 5.750 Watt niet genoeg. Je zal dan een ‘verzwaring’ moeten aanvragen bij de netbeheerder. De netbeheerder (bijvoorbeeld Liander of Stedin) zal de voedingskabels naar de meterkast verzwaren. Je gaat dan meestal van 1-fase naar 3-fase. Dit wil simpelweg zeggen dat er in plaats van één kabel in de meterkast, drie kabels de meterkast in komen. Dit doen ze om de belasting op het net te verspreiden.
Omvormer
Een veelgehoorde vraag:
Als je een 3-fase meterkast in de woning hebt, moet de omvormer dan ook 3-fase zijn?
Nee. Omvormers worden zowel in 1- als 3-fase gemaakt. Op de afbeelding hieronder zie je de combinaties die mogelijk zijn. Je kunt een 1-fase omvormer plaatsen op een 1- of 3-fase meterkast. Maar een 3-fase omvormer kun je enkel aansluiten op een 3-fase meterkast. Je hebt namelijk 3 fases waarover stroom wordt teruggeleverd.

Installatie
Heb je een 3-fase meterkast en kiezen wij ervoor om een 1-fase omvormer te plaatsen? Dit heeft veelal te maken met de grootte van het systeem. Je moet namelijk een minimaal aantal zonnepanelen hebben om een 3-fase omvormer te nemen. Dit is per systeem anders maar ligt rond de 10 zonnepanelen van om en nabij 3650 Wattpiek. De opstartspanning van de omvormer wordt pas gehaald als er ongeveer rond de 10 zonnepanelen op de omvormer zijn aangesloten. De adviseurs zullen hier op basis van de woning, de beste beslissing over maken.
Ook zullen we op de dag van installatie de verschillende fases doormeten bij jou in huis. We meten fase 1, fase 2 en fase 3 en kijken op welke fase de minste belasting op dat moment is. De fase met de minste belasting is de fase waar de zonnepanelen het best op passen. Door dit te doen verminder je de kans op netcongestie. Daarbij staat veiligheid voorop en zal dit er uiteindelijk zorgen dat je een toekomstbestendig systeem hebt.
Voordelen
Een groot voordeel van een 3-fase omvormer op een 3-fase systeem is dat de elektriciteit wordt verspreid over de fases. Je hebt hierdoor ook minder kans op netcongestie omdat de fases evenredig worden belast. Dit resulteert in een betrouwbaar systeem omdat er een consistentere energieopbrengst is.
Ook is een 3-fase omvormer op een 3-fase meterkast een mooie technische oplossing met oog op de toekomst. Denk aan de elektrische kookplaat, warmtepomp, airco. Die worden (indien krachtstroom nodig) veelal op drie fases aangesloten. Als de teruglevering van de zonnepanelen op deze drie fases evenredig verdeeld wordt, kun je hier optimaal gebruik van maken.
Als we kijken naar de technische aansluiting dan is een 3-fase omvormer aangesloten op een 3-fase meterkast dus een mooie en toekomstbestendige oplossing. Echter is de keuze voor een 3-fase omvormer niet overal mogelijk of wenselijk. Er komt nogal wat bij kijken bij de juiste keuze voor de omvormer. Onze duurzame adviseurs zijn opgeleid om samen met u naar de beste en meest rendabele keuze te kijken, waarbij zij alle factoren van belang in overweging nemen. Hierdoor maakt u een weloverwogen en duurzame keuze.