Haven Rotterdam

Weet waar je ‘A-merk’ zonnepanelen vandaan komen!

Over heel de wereld worden zonnepanelen geproduceerd. Het grootste deel van deze zonnepanelen komt uit China. In 2022 was het Chinese aandeel van alle geproduceerde zonnepanelen 88%. Dit wil zeggen dat maar 12% in de rest van de wereld wordt geproduceerd. Maar let op met je zonnepanelen uit China, want niet alle zonnepanelen uit China zijn goed.

We weten dat er grote verschillen in prijs kunnen zitten tussen zonnepanelen. Dit heeft onder andere met de kwaliteit van de gebruikte materialen te maken (het glas, aluminium en de folies), het land van herkomst (wat zijn daar de arbeidsomstandigheden en de energie kosten) en de kwaliteit van de zonnecellen. Er zijn een paar grote goede producenten van zonnepanelen in China. Maar helaas zijn er ook heel veel slechte producenten. Het probleem is alleen dat je niet goed weet welke zonnepaneel waar vandaan komt als je een offerte krijgt. 

A-merk zonnepanelen

Veel offertes hebben het over ‘A-merk zonnepanelen’ of ‘Tier 1’ zonnepanelen. Je verwacht hierbij een zonnepaneel van hoge kwaliteit. Helaas zegt dit niks over het zonnepaneel. Want van welk A-merk zijn deze zonnepanelen? Is dit A-merk kwalitatief goed? Wat zijn de garantie voorwaarden van dit A-merk en wie geeft die garantie? Waar komt dit A-merk vandaan? Allemaal vragen die je niet kan beantwoorden bij het krijgen van een offerte met ‘A-merk zonnepanelen’. Vaak geeft dit de aanbieder/installateur de vrijheid om iets op je dak te leggen dat hij op dat moment voordelig  in kan kopen.

De term Tier1 komt van het Amerikaanse Bloomberg vandaan. Dit zegt echter niets over de kwaliteit. Bloomberg meldt dit ook uitdrukkelijk in hun eigen documentatie. Onder paragraaf 1 van hun eigen artikel verwijzen ze daar ook zelf nadrukkelijk naar.

Herkomst

Bovendien weten we bij ‘A-merk zonnepanelen’ niet waar deze vandaan komen, welke fabriek ze heeft geproduceerd, of het een uitbesteed product is of uit een goedgekeurde fabriek komt. Op Facebook, LinkedIn en via de mail krijgen we vaak aanbiedingen van grote hoeveelheden zonnepanelen die verkocht worden vanuit de Havens van Rotterdam. 

De zonnepanelen komen hier met grote containers tegelijk aan met dubieuze labels en herkomst.   Zoals je op de foto’s kan zien, zijn de specificaties op een gelamineerd A4’tje geprint zonder enige herkenbaarheid van producent of controlerende instantie. Ook zijn de meettoleranties in deze module hoger dan normaal. Er wordt hier gewerkt met een sortering van +10% in plaats van +5%. De afwijkingen in vermogen zijn dus veel ruimer. Hier zie je verder geen producent, alleen de specificaties van het zonnepaneel. Dit zonnepaneel kan dus overal vandaan komen en de kwaliteit van dit paneel ligt in het midden.

Op de achterkant van een gedegen zonnepaneel staan de specificaties gelamineerd op het zonnepaneel waarbij ook de serienummers en herkomst duidelijk vermeld staan. Bij deze panelen worden ook de “meetgegevens” meegeleverd zodat alles is te herleiden van de mooie producten die u koopt.

 Enkele voorbeelden van de stickers van gedegen zonnepaneel merken zoals Sunpower en Solarwatt zie je hieronder:

Onbekend zonnepanelen

De zonnepanelen van deze specifieke LinkedIn post komen vervolgens zo binnen in de haven van Rotterdam (foto’s komen rechtstreeks uit de LinkedIn post):

De eerste vraag die ons te binnen schiet, is: ‘Waar kan ik mijn garantie halen?’ Er staat nergens wie de producent is. Je ziet in het LinkedIn bericht staan: ‘Jinko, Longi en JA original Solar panels’ maar op de labels zie je daar niets van terug. Dus ook de grote gerenommeerde Aziatische merken moeten hier schade aan ondervinden omdat hun naam ogenschijnlijk wordt misbruikt. Het heeft er alle schijn van dat aan de achterkant van de fabriek panelen het pand verlaten, die anders gelabeld worden en zomaar bij u op het dak kunnen belanden als mooie aanbieding met een A-merk paneel.

pallets met zonnepanelen
Pallets met zonnepanelen 2

Verschil Chinees en Europees

Wij kopen onze panelen rechtstreeks bij de fabrikant in (in geval van onze huismerken SolarWatt en Sunpower) waardoor we direct weten bij welke partij we garantie kunnen halen. Dit zijn partijen die in Nederland/Europa hun kantoor hebben en die ons reeds bewezen hebben, dat ze er staan als er aanspraak gedaan moet worden op garantie. Als keten staan we zo garant voor een kwalitatief hoogwaardig product en doen we ons uiterste best de verantwoordelijkheid te dragen in die keten. Ieder voor zijn eigen stuk. De Europese partijen komen door de Europese wet en regelgeving ook niet onder de garantie uit. 

Nog niet overtuigd? Hier hebben we nog een mooi filmpje van een A-merk paneel dat speciaal voor u wordt gesorteerd voordat het de vrachtwagen in gaat op weg naar uw dak! Houdt er, met het maken van kwalitatieve keuzes, rekening mee dat als een aanbieding “te mooi is om waar te zijn” het ook vaak precies is wat het zegt…. Het is écht te mooi om waar te zijn! Bekijk de video hier.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *