Schouw meten op het dak

Wat kan ik verwachten tijdens en na de schouw?

Heb je net de indicatieve offerte geaccordeerd, dan is het nu tijd voor een schouw. Voordat we de installatie gaan doen, komen we altijd langs voor een schouw. Het is namelijk erg belangrijk om te weten hoe de woning er vanbinnen uitziet en hoe uiteindelijk onze kabels gaan lopen. Ook controleren we of het voorgestelde legplan past. Maar hoe ziet zo’n schouw eruit en wat gebeurt er na de schouw?

We zullen ongeveer een week van tevoren contact met u opnemen om een schouw in te plannen. Samen plannen we een dag en tijd in die voor jullie goed uitkomt. Vaak is dit op een maandag, dinsdag of vrijdag. We geven je een tijdsvak van ongeveer twee uur waarin de schouwer arriveert en de schouw uitvoert. Binnen deze tijd is het noodzakelijk dat er iemand aanwezig is om vragen te beantwoorden van de schouwer, want uiteindelijk kennen jullie de woning het beste.  

De schouw

Tijdens een schouw maken we graag foto’s zodat de schouwer en de adviseur samen in gesprek kunnen over het beste plan van aanpak. We kijken hier naar verschillende onderdelen van de installatie. Ondanks dat onze schouwer bij iedereen dezelfde stappen doorloopt tijdens de schouw, is en blijft elk huis anders. Dus het kan voorkomen dat we eerst de woning van buiten inspecteren en vervolgens onze weg naar binnen vervolgen maar dit kan ook precies andersom zijn.

Het dak

Uiteraard bekijken we je dak grondig en waar nodig nemen we de maatvoering op. Wanneer het legplan op basis van onze software vrij duidelijk lijkt te passen, doen we op locatie een laatste controle slag. Over het algemeen meten we de maat van de dakpannen en maken we detailfoto’s van uw dak, zodat we een juiste inschatting kunnen maken van de maatvoering van het dak. Wanneer het noodzakelijk is, meten we ook het oppervlakte van uw uitbouw of dakkapel. We kunnen nadrukkelijk niet onder de dakpannen kijken tijdens een schouw. Het kan dus voorkomen dat tijdens een installatie blijkt dat er bijvoorbeeld een vocht probleem onder de pannen zit of dat er panlatten zijn weggerot. Onze jongens op het dak zullen dan altijd foto’s maken en die met u bespreken. Als u weet dat de dakpannen gehaakt of geschroefd zitten, bijvoorbeeld aan de dakranden omdat in het verleden met harde wind de pannen eraf zijn gewaaid, dan vinden we het fijn om dat te weten. We kunnen daar dan rekening mee houden met bij de montage van het systeem. 

Omvormer

Vervolgens zullen we aan de hand van het legplan bekijken wat de beste locatie is voor uw omvormer. Heb je een SolarEdge of SMA dan plaatsen we de omvormer vaak op de bovenste etage, vlak onder de locatie van de zonnepanelen, hierdoor blijft de afstand zo kort mogelijk tussen jullie zonnepanelen en omvormer. 

Heb je AP-systems micro-omvormers, dan gebeurt het omvormen al direct op het dak onder uw zonnepanelen en is er dus geen centrale omvormer nodig in de woning. In dat geval zal er vanaf het dak direct gezocht worden naar een kabeltracé richting uw meterkast. In huis zal er een klein wit communicatiekastje in de buurt van je internet router of meterkast worden geplaatst. 

De locatie van de omvormer is erg belangrijk, dit is namelijk bepalend voor het kabeltracé. Zo kijken we tijdens de schouw, hoe de bekabeling van de zonnepanelen uiteindelijk in huis bij de omvormer gaat komen, en bekijken we hoe we vervolgens de zonnestroom kunnen gaan aansluiten in jullie meterkast.

Kabeltracé

Je wilt natuurlijk niet een lange kabel over je trap naar beneden hebben lopen en daarom moeten we kijken naar de beschikbare mogelijkheden om het kabeltracé netjes af te werken. We kijken of er rechtstreekse groepen zijn waar we mogelijk de zonnepanelen op kunnen aansluiten of er bijvoorbeeld een bestaande koof aanwezig is waar we de bekabeling door kunnen voeren of dat er loze leidingen aanwezig zijn. Uiteindelijk gaat deze informatie ons helpen om het kabeltracé zo goed als mogelijk uit te stippelen. 

Het kan voorkomen dat er tijdens de schouw een mooi tracé bedacht is, maar dat dit tijdens de installatie toch niet haalbaar blijkt, dan zal er door onze monteurs gezocht worden naar een kundig alternatief dat alleen toegepast zal worden met goedkeuring van jullie. Ook komt het voor dat onze monteurs toch nog een slimmere weg weten te bewandelen binnen in de woning. Ze zijn immers degene die het dagelijks doen. We doen altijd ons best de bekabeling zo netjes als mogelijk weg te werken / te verwerken. Helaas…. Draadloze stroom kunnen we niet aanleggen, dus kabels zijn altijd nodig.

Meterkast

Een ander belangrijk onderdeel van de installatie is de meterkast. Ook hier maken we foto’s van en we bekijken of er genoeg ruimte is voor de aansluiting van zonnepanelen. Heb je een oude meterkast? Geen probleem, tijdens een installatie kunnen we de meterkast volledig voor je vernieuwen. Hele oude meterkasten zijn namelijk niet geschikt voor de aansluiting van zonnepanelen. Het ontbreken van bijvoorbeeld een hoofdschakelaar schept voor ons de verplichting de meterkast direct aan te passen. We kunnen niet werken met een meterkast waar we de hoofdstroom niet van af kunnen sluiten. Sowieso is het handig op dat moment om na te denken over het vervangen van je meterkast. In de toekomst vragen we steeds meer van de oude kast. Nu zijn het de zonnepanelen, maar straks moet er ook een accu, laadpaal of zelfs een warmtepomp/airco of kookplaat op aan worden gesloten. Dit stelt eisen aan de bekabeling in de kast. 

Meterkast locatie vrij

Van alle elementen hierboven maken we foto’s en slaan we op in uw digitale dossier, zodat onze adviseurs en monteurs hun werk later optimaal kunnen voorbereiden. 

Internet

Als laatste kijken we ook naar het internet op locatie. Om de zonnepanelen te kunnen monitoren, moet je een goede internetverbinding hebben. In de meeste gevallen is het internet goed genoeg, dus hoeven onze klanten hier niks aan te doen. Wel werken we het liefst met een bekabelde verbinding tussen je router en de omvormer. Dus heb je bekabeld internet in de buurt van de omvormer, geef dit dan aan bij de schouwer.

Ook als je in de toekomst wisselt van provider, geeft dit de minste problemen. LET OP: wij zijn geen internet/netwerk specialisten. Indien je netwerk speciale eisen kent voor wat betreft vaste IP adressen of andere versleutelingen/beveiligingen, laat het ons dan weten. We proberen met je mee te denken waar het lukt. Maar extra netwerk kennis komt niet van ons.

De omvormer is niet het enige apparaat dat gebruik maakt van het internet. Alle apparaten hebben hun eigen protocollen en eisen, het kan voorkomen dat sommige apparaten met elkaar conflicteren. Het is vooraf niet uit te zoeken of dat met de omvormer en een van uw apparaten het geval is. Dit komt nauwelijks voor maar als dit zo blijkt te zijn, zullen we telefonisch proberen te helpen en bij de omvormer fabrikant navragen of we instellingen kunnen aanpassen. Maar het kan ook zijn dat juist ander apparaten anders ingesteld moeten worden. Dat soort zaken kunnen we niet voor u doen en nemen we geen verantwoordelijkheid voor. In 98% van de gevallen gaat het ook gewoon goed, geen zorgen. De overige 2% krijgen we voor 50% opgelost. Voor de laatste 1 procent zal er voor die specifieke situatie externe kennis ingeroepen moeten worden van een externe partij. Die kosten zitten niet in onze standaard offertes.  

Na de schouw

Na de schouw is het de taak van de adviseur om aan de slag te gaan. Hij/zij zal een definitieve offerte voor jullie op stellen. Het maken van een definitieve offerte kost tijd. De adviseur gaat samen met de schouwer kijken naar de schouws die gedurende de week hebben plaatsgevonden. Ze gaan door het hele traject heen om te kijken, hoe we de installatie uiteindelijk op het dak willen plaatsen en wat er nodig is.

De adviseur stelt een plan op en legt deze soms nog voor aan een van onze installateurs als dit een moeilijke situatie betreft. Daarna kan de adviseur de definitieve offerte aan jou sturen. Jullie kunnen het document bekijken. Lees goed de informatie over de ‘prijs vastheid’ van de uitgebrachte offertes. In de uitgebrachte offertes staat een toelichting op het huidige prijsbeleid door de onrustige situatie in de wereld. 

Ziet het er goed uit? Dan kan je dit document ondertekenen en sta je op de wachtlijst om binnen een aantal maanden een prachtig zonnesysteem op je dak te hebben. 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *