Installatie zonnepanelen SolarWatt

Wachten of nu aanschaffen

Het is altijd slim om te investeren in zonnepanelen maar we zitten op het punt dat het extra interessant wordt. Natuurlijk zijn zonnepanelen goed voor het milieu maar er zijn nog veel meer redenen om zonnepanelen op dit moment aan te schaffen. 

Financiële voordelen

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, investeren in zonnepanelen is slimmer dan je geld op de bank laten staan. We zijn altijd geneigd om het geld dat we uitgeven als kosten te zien. In het geval van zonnepanelen klopt dat niet omdat je geld bespaart zodra de zonnepanelen op je dak liggen. Je betaalt namelijk minder voor je energiekosten omdat je mag salderen. Meer over de saldering lees je hier >>

Die besparing moet je zien als rendement op het geld dat je gebruikt voor de aanschaf. Op die manier wordt het bedrag dat je betaalt voor de zonnepanelen een investering. Een investering waar je simpelweg een bepaald rendement op behaalt. Net zoals spaargeld op de bank alleen zit er 15% rente op de zonnepanelen in plaats van 0,01% op de bank, een stuk hoger dus. 

Prijs zonnepanelen

Daarbij zijn de prijzen van zonnepanelen de laatste jaren gedaald en de kwaliteit alleen maar beter geworden. In 2009 betaalde je ongeveer €2,30 per Wattpiek en in 2019 was dit €1,58. Dat is een verschil van €0,72 cent per Wattpiek. Als je dan bedenkt dat een huishouden (huishouden 3 mensen) rond de 3600 Wattpiek op het dak heeft liggen is de investering aanzienlijk gedaald. Was een installatie in 2009 ongeveer €8280, in2019 is die investering nog slechts €5688. Dat is bijna 2600 euro verschil. De afgelopen drie jaar bleef deze prijs per Wattpiek ongeveer gelijk. Dus dit is een goed moment om in te stappen want door wereldwijde grondstof tekorten zien we de kosten voor de componenten nu aan alle kanten stijgen.  

All-black zonnepanelen

Hoger vermogen

Ook ontwikkelen de zonnepanelen zich snel en komen er steeds hoger vermogen zonnepanelen op de markt. Door de toename van efficiëntie van de cellen en het groter worden van de panelen stijgt het vermogen per paneel. Hierdoor haal je dus meer energie uit een paneel. Maar we horen vaak: ‘Ik ga zonnepanelen pas over een aantal jaar aanschaffen want dan hebben ze een hoger vermogen’. Dat klopt alleen er worden op dit moment echter niet enorme sprongen gezet.

Daarbij ga je in de komende tijd niet veel meer verbruiken in huis. Wanneer we samen met jou afstemmen hoeveel zonnepanelen er op jouw dak moeten komen is een van de eerste vragen die we stellen: ‘Ben je van plan om elektrisch te gaan koken of een elektrische auto te rijden?’. Dit heeft namelijk impact op het verbruik, zeker als je de auto voor de deur kunt laden. Hier houden we van tevoren al rekening mee. De rest van de apparaten in huis gaan in de komende jaren niet meer verbruiken dan dat ze hiervoor deden. Alle apparaten worden alleen maar zuiniger. Dus wachten op hoger vermogen zonnepanelen is helemaal niet nodig.  

BTW-teruggave

Daarnaast is de BTW-teruggave ook een goede reden om nu zonnepanelen aan te schaffen. Momenteel krijgen bijna alle particuliere installaties de BTW terug van de belastingdienst. Dit is 21% over het totaalbedrag, een flinke korting dus. Het nieuwe kabinet komt eraan dus deze regeling kan aangepast gaan worden. Slim om nu te investeren in zonnepanelen. Er zijn drie zaken belangrijk bij het terugvragen van de BTW van uw zonnesysteem:

  1. De tenaamstelling op de energienota en de factuur van Groene-Woningen moeten dezelfde persoon zijn. 
  2. Degene op wiens naam de factuur staat, is géén ZZP’er/eenmanszaak of onderdeel van een VOF (BV’s zijn geen probleem).
  3. De factuur van de zonnepanelen is niet hoger dan €11.900 excl. BTW.

Heb je al eerder btw teruggevraagd voor zonnepanelen? Dan geldt bovenstaand stappenplan niet altijd. Kijk wat u moet doen bij Ik heb al btw teruggekregen voor zonnepanelen en mijn situatie verandert.

Salderingsregeling

Momenteel is de salderingsregeling nog actief. Salderen wil zeggen dat je alle stroom die je verbruikt, mag verrekenen met alle stroom die je opwekt met je zonnepanelen. Dit verrekenen gebeurt jaarlijks.

Zoals het er nu uitziet in Den Haag, doet vanaf 2023 een nieuwe regeling zijn intreden. De salderingsregeling wordt afgebouwd. Dat zorgt ervoor dat we nog maar tot 2031 (gedeeltelijk) mogen salderen. Het percentage wordt over de periode van 2023 tot 2031 geleidelijk afgebouwd. Dit zal elk jaar met 9% dalen. Voor de stroom die je niet meer mag salderen, krijg je straks de zogenaamde “Redelijk vergoeding”. De overheid heeft gesteld dat die vergoeding minimaal 70% van het leveringstarief moet bedragen. Minister Wiebes heeft al gesproken over het verhogen van de redelijke verhoging naar minimaal 80% van het leveringstarief. Dit komt op dit moment neer op zo’n 7 a 8 cent per kWh.

Zelfconsumptie

Dit wil dus zeggen dat je nog steeds een deel mag terugleveren maar tegen een ander leveringstarief. Een gevolg hiervan is dat er minder wordt ingehouden op de energierekening en dus je terugverdientijd langer gaat worden. Dit kan je deels voorkomen door slim om te gaan met je energie. Zet de verbruikers, vaatwassen/wasmachine, overdag aan als de zonnepanelen stroom opwekken. Je moet zo veel mogelijk de zelf opgewekte energie direct verbruiken of op gaan slaan in een thuisbatterij. Je kan nu dus nog gebruik maken van de volledige saldering. We horen nu al wel geruchten dat de start van de afbouw om administratieve redenen pas in kan gaan vanaf 2024. Door nu al panelen aan te schaffen kan je dus extra salderen en dat is goed voor de gehele terugverdientijd.

Genoeg voordelen dus om te investeren in zonnepanelen. Maar wat is het slimste moment?
Natuurlijk is het mooi als alles er voor de zomer op ligt, maar dat is met de volle planning niet voor iedereen mogelijk. Niet getreurd, de panelen moeten de komende 30 jaar hun werk gaan doen dus het instap moment is niet heel erg van belang. Het jaar rond gaan de panelen voor je aan het werk. 

Weten wat er op jouw dak past?

Vraag een ZonCheck aan. Met de Groene-Woningen ZonCheck zie je in één oogopslag wat jouw woning aan zonne-energie kan opleveren. De ZonCheck wordt uitgevoerd middels geavanceerde software waarmee we uw woning analyseren wat betreft schaduw, oriëntatie, hellingshoek en meer:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *