Waarom aanmelden bij Energieleveren.nl
Als eigenaar van zonnepanelen ben je verplicht om je aan te melden bij energieleveren.nl. Energieleveren.nl is een overkoepelende organisatie van alle netbeheerders. Als je wisselt van netbeheerder zal energieleveren.nl ervoor zorgen dat je gegevens correct worden omgezet. Maar waarom moet je je eigenlijk aanmelden hiervoor en wat doen netbeheerders met deze gegevens?
Veilig en betrouwbaar
De reden is heel simpel, ze willen graag dat ons energienet veilig en betrouwbaar blijft. Er komen steeds meer zonnepanelen op de daken. Niet alleen particuliere woningen hebben zonnepanelen maar bedrijven krijgen ook steeds vaker zonnepanelen.
Als de zon volop schijnt, zal je in de meeste gevallen méér opwekken dan dat je verbruikt. Alle stroom die er overblijft, geef je terug aan het net. Hierdoor ontstaat er grote drukte op het energienet tijdens de mooi zondagen. De netbeheerders willen via energieleveren.nl ervoor zorgen dat ze deze hoeveelheid energie in goede banen geleid wordt. Hiervoor moet iedereen aangeven hoeveel zonnepanelen ze hebben, welke omvormer en maken zij een berekening wat de opwekking zal gaan zijn.
Een andere reden om je aanmelding te doen, is om te salderen. Op het moment dat je meer zonnestroom opwekt dan je verbruikt, krijg je hier een vergoeding voor. Als je je aanmeld bij energieleveren.nl zal dit worden doorgegeven aan je energieleverancier en zul je deze vergoeding ontvangen.
Aanmelden verplicht
Het aanmelden was voor het jaar 2020 niet verplicht maar sinds mei 2020 is aanmelden bij energieleveren.nl verplicht. Er is sinds dat jaar een nieuwe Europese verordening met de naam Requirements for Generators. Dit is niet alleen voor zonnepanelen maar ook voor windmolens en andere energieopwekkers.
Overbelasting op het net
Het kan voorkomen dat door de enorme hoeveelheid stroom die op zonnige dagen wordt opgewekt, het elektriciteitsnet een hogere spanning dan 253 Volt aantikt. Deze 253 Volt is de standaardwaarde van 230 Volt op het elektriciteitsnet plus 10% veiligheidsspanning. Dan kom je uit op 253 Volt.
Omvormers slaan bij een spanning hoger dan 253 Volt automatisch uit in verband met de veiligheid. Op dat moment wordt er teveel zonnestroom het net in gestuurd waardoor het voltage te hoog op loopt. Daardoor zou apparatuur kapot kunnen gaan. Dit heet “netcongestie”. De omvormer zal automatisch weer aangaan als het netwerk weer een veilige spanning heeft. Dit kan voorkomen en gebeurt voornamelijk in de zomer. Dit is een probleem van de netbeheerder en ligt niet aan uw installatie of Groene-Woningen. Doordat er meer en meer zonne-energie wordt opgewekt is de kans groot dat dit in de toekomst vaker voor gaat komen.
Daarnaast is de netbeheerder door de registratie bij energieleveren.nl ook beter in staat om in te schatten op welke plekken stroom op dat moment teruggeleverd wordt aan het net. Ze kunnen hierdoor beter rekening houden met de aanleg en onderhoud van de infra structuur in de grond en de transformatorhuisjes in de wijk. Ze kunnen met deze informatie proberen efficiënter gebruik te maken van het netwerk waardoor storingen minder moeten voorkomen.
Ik heb nog geen slimme meter
Het kan zijn dat je nog een oude meter hebt. Maar ook dan kun je je aanmelden bij energieleveren.nl. Je zult dan waarschijnlijk een mail ontvangen van de netbeheerder met een voorstel om de meter te vervangen. Dit wordt gegenereerd vanuit de registratie via energieleveren.nl.
Video aanmelden Energieleveren.nl
Heb je je nog niet aangemeld bij energieleveren.nl? Dan kan dat op deze website: www.energieleveren.nl. Hieronder een video met een duidelijk stappenplan, hoe je de aanmelding doet.
Veilig en betrouwbaar …. Maar hoe betrouwbaar zijn deze netbeheerders als onze onbetrouwbare rijksoverheid ook in regionale netbeheerders minstens 50% aandelen bezit – rest bij gemeentes en provincies -en dan onderlinge concurrentie verwachten ? ! En mbt energieleveranciers : wie checkt bij hen of zij hun omvormers niet bij iets hoger voltage laten stoppen zodat particulieren eerst te grazen worden genomen?
Beste Bernt, dank voor je bericht! Dat blijft natuurlijk altijd de vraag. Ik begrijp uw punt alleen het gaat natuurlijk om verduurzamen. Netcongestie, zoals u beschrijft, komt steeds vaker voor maar komt nog steeds maar een paar keer per jaar voor. Meestal 1 a 2 keer per jaar. Dit ligt natuurlijk ook aan het gebied waar je woont. In het Noorden en Oosten van Nederland is het heel anders. Maar gelukkig bij ons in de randstad zijn er meer kabels gelegd voor de verdeling van de stroom. Dus moet je de aanschaf van een systeem af laten hangen van 1 a 2 dagen per jaar. Laten we ervoor zorgen dat de netbeheerders zo veel mogelijk informatie hebben om te weten waar ze de uitbreiding van de kabels moeten uitvoeren. Dan is hopelijk iedereen daarna weer blij 🙂