Energievergelijken tarief

Verschillende aanbieders = verschillende vergoedingen

Wist je dat je een bedrag terug krijgt van de energieleverancier als je per jaar meer opwerkt dan dat je verbruikt? Dit heet de redelijke terugleververgoeding. We horen het steeds vaker voorbij komen, de ene energieleverancier geeft 8 cent terug per kWh en de ander 60 cent. Er zitten grote verschillen tussen de vergoedingen. Hoe zit dat? Daarvoor moeten we eerst het verschil uitleggen tussen de terugleververgoeding en de saldering.

Salderen

Laten we beginnen met de term salderen. Salderen wil zeggen dat je alle stroom die je verbruikt, mag verrekenen met alle stroom die je opwekt met je zonnepanelen. Dit verrekenen gebeurt jaarlijks en noemt men salderen. Vandaar de naam salderingsregeling.

Een simpele rekensom:
Stel jij wekt 3500 kWh per jaar op met je zonnesysteem en verbruikt in huis 4500 kWh. Dan hoef je  momenteel maar 4500 – 3500 = 1000 kWh af te rekenen met je energieleverancier.

In 2025 zal de saldering elk jaar met een percentage afnemen. Dit zal in 2025 in een keer 36% zijn waardoor je nog maar 64% mag salderen. De jaren daarop zal dit met 9% afnemen. Stel je kreeg hiervoor €0,58 per kWh terug van je energieleverancier. Dan zal dat in 2025 nog maar €0,37 Van de eerder genoemde 4.500kWh die je nu gebruikt mag je in 2025 dus nog maar 4.500 x 0,64 = 2,880kWh salderen.

Redelijke terugleververgoeding

Daarnaast heb je een redelijke terugleververgoeding. Dit is de vergoeding die je krijgt voor het overschot aan stroom wat je niet hebt gebruikt in huis. Je moet dus jaarlijks meer opwekken dan je jaarlijks in huis hebt verbruikt. Je wekt op jaarbasis dus meer op aan zonne energie dan dat je in huis verbruikt. De redelijke vergoeding mag de energiemaatschappij zelf bepalen. Het doel is dat dat bedrag rond de € 0,07 kale prijs komt te liggen. Let hier dus ook op als je over stapt. 

Een simpele rekensom:
Stel jij wekt dit keer 5000 kWh met je systeem op en verbruikt in huis 4500 kWh. Dan heb je 5000 – 4500 = 500 kWh méér opgewekt dan je hebt verbruikt. Je krijgt hier een terugleververgoeding voor.

terugleververgoeding energievergelijk.nl
Bron: Energievergelijk.nl

Wat is gunstig?

Het grote verschil bij de energieleveranciers zit vooral in de terugleververgoeding. Bij salderen betaal je namelijk een bepaald bedrag voor de stroom en dit is momenteel hetzelfde bedrag dat je terugkrijgt. Dus stel je betaalt €0,58 voor een kWh aan stroom. Dan krijg je ook €0,58 terug als je dit met je zonnestroom hebt opgewekt.

 Er is de laatste dagen in het nieuws veel te doen om de wijze van salderen. De intentie van de salderingsregeling is dat dit op jaarbasis gebeurd. Echter er zijn energiemaatschappijen geweest die dit per maand of kwartaal doen. De ACM (Authoriteit Consument en Markt) heeft voornemens energie maatschappijen te verplichten dit per jaar te doen. Let hier dus goed op bij het vergelijken van energie maatschappijen.Het loont dus om zelf wat onderzoek te doen.

Wij adviseren onze klanten altijd evenveel zonnepanelen te installeren als dat ze jaarlijks in huis verbruiken. Dus stel je hebt een verbruik van 3500 kWh op jaarbasis. Dat je een systeem neerlegt die ongeveer 3500 kW genereert (natuurlijk is dit afhankelijk van het beschikbare dakoppervlak). Dit is fijn want als de salderingsregeling er in 2025 langzaam van af gaat krijg je minder geld terug voor de opgewekte stroom. Maar wek je meer op dan dat je verbruikt, dan zal je met de terugleververgoeding te maken krijgen. In het voorbeeld hierboven waarbij je 500kWh meer op wekt dan dat je verbruikt, krijg je voor die laatste 500kWh uur dus 500 x €0,07 = €35,- betaald en dat is een ander bedrag dan bij salderen (500 x 0,58 = €290,0)

Het is dus erg interessant om te kijken welke aanbieder het beste tarief rekent. Daarbij kunnen leveranciers kiezen tussen het kale leveringstarief of een vast bedrag. Bij het kale leveringstarief kijken ze naar het vaste bedrag zonder belastingen, ODE en vaste leveringskosten. 

De andere optie is een vast bedrag terug voor elke kWh. Het kan ook zijn dat de leverancier een bepaald percentage van het vaste bedrag of het kale leveringstarief neemt. Alle energieleveranciers mogen zelf bepalen hoe zij de zonne-energie verrekenen. Een deel kiest voor het kale leveringstarief of een percentage daarvan en de ander voor een vast bedrag.

Op internet vind je welke aanbieder momenteel de meeste terugleververgoeding geeft. Er zijn diverse sites die de verschillen in kaart brengen. De website In augustus 2022 had volgens energievergelijk.nl de energieleverancier Engie de hoogste terugleververgoeding, namelijk €0,60 per kWh. Dit is erg hoog als je het vergelijkt met een andere grote speler op de markt Van de Bron met een terugleververgoeding van €0,10. is een mooi startpunt voor je eigen onderzoek. Heb jij elk jaar meer energie over dan dat je verbruikt? Dan is het heel goed om te kijken naar deze terugleververgoeding.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *