Zonnepanelen veranderingen 2024 Jan

Veranderingen zonnepanelen in 2024

We zijn begonnen met het nieuwe jaar en dat betekent dat er weer nieuwe regels zijn met betrekking tot groene energie en zonnepanelen. Wat zijn de veranderingen voor 2024 en waar moeten we rekening mee houden?

Belasting

Het eerste punt gaat over de energiebelasting. Consumenten kunnen in 2024 nog meer profiteren van hun zonnepanelen dan eerst. De energiebelasting gaat een stuk minder snel omlaag dan gedacht. De energiebelasting zou eigenlijk 9,9 cent worden maar is tijdens Prinsjesdag toch op de 10,88 cent per kWh gebleven. Dit wil zeggen dat de salderingsregeling gunstiger uitpakt en dat je je zonnepanelen sneller kan terugverdienen. De terugverdientijd wordt hierdoor een aantal maanden ingekort. Ook voor mensen die een nieuw zonnesysteem willen aanschaffen is dit voordelig. 

Salderingsregeling

Daarbij kunnen we in 2024 nog steeds 100% salderen. Alle stroom die je opwekt, kunnen we dus 1 op 1 tegen de verbruikte energie afstrepen. Deze regeling is ooit in de het leven geroepen om de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijk te maken. In 2024 kun je nog volledige salderen maar na 2024 zal dit (mogelijk) niet meer zo zijn. Het vorige kabinet wilde de salderingsregeling langzaam gaan afbouwen. Hierdoor was het plan dat je in 2025 en 2026 nog maar 64% mag salderen en neemt dit daarna per jaar met 9% af. Tot 2031, dan mag je niks meer salderen. Maar deze plannen moeten eerst nog door het nieuwe kabinet worden goedgekeurd en de kans dat dit voor 2025 gaat gebeuren is aanzienlijk klein.

Als we niet meer mogen salderen wil dit niet zeggen dat je niks meer aan je zonnepanelen hebt. Want elke kWh die je overdag opwekt en verbruikt, haal je niet uit het net en betaal je dus ook niet voor. We gaan het dus zien als een besparing en moeten we de wasmachine, vaatwasser, droger overdag aan gaan zetten. Alle apparaten moeten stroom verbruiken die uit de zon komt en niet uit het elektriciteitsnet. 

Vaste terugleveringskosten

Ook was er grote ophef over de vaste terugleveringskosten. Je hebt het misschien al gelezen maar Vandebron wilde extra kosten in rekening brengen voor de extra stroom die je teruglevert aan het net. Afhankelijk van de hoeveelheid energie die je opwekt, kon dit van 50 tot wel 400 euro lopen. Maar gelukkig is de ACM (Autoriteiten Consument Markt) hierin gedoken en hebben geconcludeerd dat dit wettelijk niet is toegestaan. Energiebedrijven mogen in hun standaard contracten geen extra kosten in rekening brengen voor zonnepaneel eigenaren. Dus je houdt altijd de keuze om hier een contract af te sluiten. 

Zonnepanelen tegen 0% btw

Ook in 2024 blijven zonnepanelen een btw-vrij product. Dat is een stuk beter dan de regeling hiervoor. Toen kon je de btw terugvragen alleen dat proces duurde even. Vanaf 2023 zijn zonnepanelen een btw vrij product geworden waardoor je geen btw over montage, plaatsing en producten betaald. Meer weten over wat er allemaal onder valt? >> lees het artikel over zonnepanelen en de btw.

Zijn zonnepanelen nog steeds interessant

Zeker, in 2024 zijn zonnepanelen nog steeds interessant. De kwaliteit van zonnepanelen gaat steeds meer vooruit. Zonnepanelen kunnen steeds langer mee. Dat maakt de investering zeker je geld waard. 

Ook zijn de kosten van zonnepanelen aan het dalen. Dit gaat veelal over de Aziatische zonnepanelen maar ook de Europese panelen gaan langzaam omlaag. Als we kijken naar de prijs per kWh zitten we momenteel op de laagste prijs per wattpiek. In 2012 begonnen we met €1,75 per wattpiek en momenteel zitten we op €1,24 per wattpiek. 

Als je investeert in zonnepanelen zul je direct een vermindering op je energierekening zien. In de zomer zullen de zonnepanelen een stuk meer opwekken dan in de winter. Maar het simpele feit blijft dat je geen stroom uit het net hoeft te halen en dus bespaart op de rekening. We moeten de investering dus zien als een middel om te besparen. Daarbij zijn de kosten van zonnepanelen per wattpiek lager dan ooit en is de kwaliteit beter dan ooit. Dus investeren in zonnepanelen loont zeker.


Wil je meer weten over zonnepanelen?

Vraag een adviesgesprek aan met een van onze adviseurs en kom meer te weten over zonnepanelen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *