Van het gas af? Hoe gaat dat in de praktijk?
We horen het vaak: ‘We willen van het gas af’. En dat is ook erg logisch met de stijgende gasprijzen. Je moet echter nog een aantal (grote) stappen ondernemen voordat je eenmaal van het gas af kan. Maar wat zijn deze stappen precies?
Isolatie
Het begint allemaal bij het kijken naar de isolatie in huis. Wat voor isolatie hebben de muren en bijvoorbeeld het dak? Maar ook de vloeren, kozijnen en de kruipruimte. Het zijn allemaal ruimtes waar je warmte kunt verliezen. Ook kun je kijken naar het type glas in de ramen. In de meeste huizen zit nog dubbelglas (HR of HR+) maar tegenwoordig hebben we al HR++ of HR+++, dit is dubbel of trippel glas. Tussen de glaslagen gebruiken ze in plaats van ‘droge lucht’ het edelgas Argon. Dit edelgas heeft een sterk isolerende werking. Het HR++ glas isoleert 2,5 keer meer dan het normale dubbelglas en het HR+++ isoleert tot 5 keer meer dan normaal dubbelglas! Dus wil je een vermindering op het gasverbruik en je gaat toch de ramen vervangen, dan raden wij aan om als te kiezen voor HR+++ glas.
Stel dat je uiteindelijk aardgas vrij wil leven, dan moet je ervoor zorgen de volgende delen te hebben geïsoleerd:
- Spouwmuur isolatie
- Vloer isolatie
- Dak isolatie
- HR+++ op zo veel mogelijk plekken
- Tochtvrije buiten deuren
Ventilatie
Het is belangrijk om je huis te luchten en te ventileren, zeker als je het huis heel goed isoleert. Isoleren en ventileren gaan hand in hand. Ventileren doen we meestal door de ramen open te zetten en frisse lucht naar binnen te laten. Maar deze lucht is koud en moet natuurlijk weer opgewarmd worden. Dit kost energie en er zijn slimme oplossingen voor. Bijvoorbeeld met ventilatierooster bij de ramen of winddruk-geregelde roosters. Dit zijn roosters die werken op luchtdrukverschillen, ze zitten meestal bovenin de ramen. Bij een hoge luchtdruk of harde wind beperken ze de lucht die naar binnen gaat. Zo komt er geen koude windstroom door het huis die vervolgens weer opgewarmd moet worden.

Daarnaast heb je natuurlijk ook mechanische ventilatie. In huis herken je dat door de witte ventielen op het plafond in de badkamer, keuken en wc. Je kunt hiermee de lucht in huis reguleren. In de badkamer zorgt het ervoor dat de vochtige lucht wordt afgevoerd en schone lucht naar binnenkomt. Ook in de keuken worden de kookdampen ververst met nieuwe schone lucht. Allemaal zonder dat er een raam open moet die in de winter koude lucht binnen laat die weer opgewarmd moet worden. Maar je blaast ook hier warme lucht vanuit je woning naar buiten. Er zijn slimme ventilatie technieken te krijgen die de aangezogen verse lucht voorverwarmen met de warme lucht die uit de woning wordt onttrokken. Dat scheelt weer extra verwarmen van de nieuwe verse koude lucht.
Eigen duurzame energie opwekken
Je eigen duurzame energie opwekken hoort hier natuurlijk ook bij. Dit kan door zonnepanelen, zonneboilers of de opslag van deze stroom in een thuisbatterij. Bij het installeren van zonnepanelen is het goed om in de toekomst te kijken. Willen jullie misschien elektrisch koken of gaan jullie in een elektrische auto rijden met een laadpaal aan het huis? Het zijn allemaal dingen om rekening mee te houden. Al helemaal als je een in de toekomst een warmtepomp in huis wil aanschaffen, deze verbruikt ook stroom. Dus het liefst voed je deze met duurzame elektriciteit. Daarnaast zijn er slimme manieren om de extra energie van de panelen om te zetten in warmte die je op slaat in een boiler. Zo sla je stroom op in warmte en die kan je gebruiken in de woning of als tapwater. Daarmee zet je dus extra stappen om het gasverbruik te beperken.
Huis verwarmen
Wanneer je je huis duurzaam wil verwarmen is het van belang om te weten dat warmtepompen met een lage temperatuur water werken. Je hebt dan ook een afgifte systeem nodig dat efficiënt werkt met die lage temperatuur. Denk dan bijvoorbeeld aan vloer en/of wandverwarming. Ook zijn er speciale lage temperatuur radiatoren te krijgen. Die kunnen veel beter met de lage warmtepomp temperatuur overweg. De standaard radiator in huis heeft een hoge temperatuur nodig om zijn werk te doen en dat kost bij een warmtepomp veel te veel energie. Vloerverwarming is dus geschikt omdat de vloer een groot oppervlakte is. Maar ook met wandverwarming kun je goed uit de voeten komen. Dit kan je nog aanvullen met laag rendement radiatoren. Ga je geheel renoveren, neem dan ook eens plafond verwarming in overweging. In de zomermaanden is die namelijk erg goed te gebruiken samen met je warmtepomp om je huis te koelen. Je hebt vaak veel stroom over van je zonnepanelen in de zomer, dus die dan gebruiken om het comfort in de woning te verhogen is heel slim. Plafond koeling is daarvoor een ideaal product.
Elektrisch koken
Als je dan echt van het gas af wilt, dan is het ook een noodzaak om elektrisch te gaan koken. De hoeveelheid gas die je jaarlijks voor het koken gebruikt weegt niet op tegen het verbruik van de CV-ketel. Dat is gemiddeld maar 3% van het totaal verbruik. Echter, de gasaansluiting enkel bewaren voor het koken is een hele dure grap. Het elektrisch koken is tegenwoordig een prima alternatief en reageert net zo snel als gas, ook voor de meest culinaire hobby koks onder ons. Er is dus geen excuus meer om over te stappen.
Conclusie
Voordat je dus echt van het gas af kunt gaan moet je dus nog een aantal (grote) stappen ondernemen. Natuurlijk kun je al kleine dingen doen om het gasverbruik in huis te verminderen zoals de thermostaat in de nacht en als je niet thuis bent te verlagen naar zo’n 16℃. Dan bespaar je rond de €130 per jaar. Of goed de tussendeuren sluiten, dan voorkom je dat er ruimtes onnodige worden verwarmt. Geen idee hoe goed je huis is geïsoleerd? Vraag eens een gespecialiseerd bureau om een scan te maken van je woning. Met die gegevens kunnen we dan aan de slag om een duurzame woning te maken. In veel gemeentes zijn ook energie ambassadeurs aan de gang die je vaak al heel veel tips kunnen geven en een quickscan van de woning kunnen maken. Maak er zeker gebruik van!
Bekijk deze regionale sites eens:
www.katwijkec.nl
www.degroeneuitdaging.n
www.goedleiderdorp.nl
Andere opties
Er zijn nog heel veel andere mogelijkheden om het huis op alternatieve manieren te verduurzamen. Bij het Duurzaam Bouwloket zijn 120 gemeentes aangesloten en kun je terecht met al je vragen over duurzaamheid. Klik hier voor het Duurzaam Bouwloket van Katwijk.
Eigen duurzame energie opwekken?
Wil je weten wat er op jouw dak past qua zonnepanelen. Vul je gegevens in en ontvang de ZonCheck binnen twee werkdagen. De ZonCheck wordt uitgevoerd middels geavanceerde software waarmee we uw woning analyseren wat betreft schaduw, oriëntatie, hellingshoek en meer.