Vakantiegeld

Vakantiegeld investeren op het dak

Binnenkort is het zo ver! In mei staat het vakantiegeld weer voor de deur. Dit is altijd een leuk extraatje waar we naar uit kijken. Maar wist je dat je je vakantiegeld kan vermeerderen? 

Vaak wordt het vakantiegeld uitgegeven aan vakanties, projecten in huis, de tuin. Maar als je dit extraatje slim investeert, krijg je er op de lange termijn meer voor terug. Maar dat niet alleen, je helpt ook dagelijks het milieu een handje, wie wil dat nou niet? 

Er zijn drie belangrijke redenen om je vakantiegeld op je dak te zetten:

  1. Kosten besparend
  2. Goed voor het milieu
  3. Waardevermeerdering 

Kosten besparend

We zijn altijd geneigd om het geld dat we uitgeven als kosten te zien. Uiteraard kun je je geld maar één keer uitgeven maar in het geval van zonnepanelen kun je deze kosten beter als investering zien. Je bespaart direct op je energiekosten zodra de zonnepanelen op je dak liggen. Zeker omdat we nog kunnen salderen, is alle energie die je opwerkt rendement op je investering. Meer over de saldering lees je hier >>

De besparing in energiekosten moet je zien als rendement op het vakantiegeld dat je voor de zonnepanelen gebruikt. Een investering dus waar je simpelweg een bepaald rendement op behaalt. Net zoals spaargeld op de bank of een investering in aandelen. Alleen zit er 15% rente op de zonnepanelen in plaats van maximaal 1,5% op de bank. Dat is zomaar 10 keer zoveel rendement.

Rendement

Gemiddeld verbruikt een huishouden met 4 personen zo’n 4000 kWh op jaarbasis. Stel je hebt een huis waar ongeveer 10 zonnepanelen op het dak passen en de zonnepanelen zijn 375 Wattpiek per stuk. Dan kunnen we de simpele rekensom maken; namelijk 10 x 375 = 3750 Wattpiek aan vermogen op je dak. De zonnepanelen wekken met een ligging richting het zuiden zo’n 95% op. Dit betekent dat je 3750 x 0,95 = 3563 kWh op jaarbasis kan opwekken. Momenteel betalen we ongeveer 35 cent per kWh dus 0,35 x 3563 = € 1247. Een mooi bedrag dat je op jaarbasis kunt besparen. De investering is ongeveer 7.000 euro, de besparing zo’n 1.250 euro en dus heb je een rendement van maar liefst 18%.

Goed voor het milieu

Daarnaast blijft de investering in zonnepanelen goed voor het milieu. Simpelweg heb je twee soorten stroom, duurzame groene stroom en niet duurzame grijze stroom. Deze grijze stroom komt veelal uit de kolen- en gascentrales. Overdag kunnen we deze grijze stroom vervangen door te investeren in zonnepanelen. Je gebruikt dan namelijk geen stroom uit kolencentrales maar wekt je eigen energie op. 

De zon is een hernieuwbare bron in tegenstelling tot de grijze energie uit kolen en gascentrales. De zon raakt niet uitgeput. Daarbij stoten we niks uit bij het opwekken van zonne-energie, het is dus ook een vermindering van de broeikasgassen. Wat uiteindelijk voor de problemen zorgt. 

Waardevermeerdering

Als laatst draagt de investering in zonnepanelen ook bij aan een waardevermeerdering van je woning. Als eerste is dit terug te zien in de energie-efficiënte. Huizen met zonnepanelen hebben een beter energielabel. Ten tweede is het voor de nieuwe bewoners van het huis een voordeel dat er gelijk op de energierekening bespaard kan worden. Je hebt lagere energiekosten wat je huis financieel aantrekkelijker maakt.  


Interesse in zonnepanelen?

Tijdens het gesprek met een van onze duurzame adviseurs kom je erachter hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, want dat zijn er vaak minder dan je denkt! Vraag een adviesgesprek aan:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *