Omvormer uitschakelen negatieve prijzen

Uitschakelen omvormer bij negatieve energieprijzen

Steeds meer mensen kiezen voor een dynamisch energiecontract, waarbij de prijzen elk uur fluctueren. Dit kan leiden tot zowel positieve als negatieve prijzen. Bij negatieve prijzen, bijvoorbeeld €-0,12, krijg je geld toe als je stroom verbruikt. Echter, met zonnepanelen kan dit betekenen dat je moet betalen voor de stroom die je teruglevert. Hoe kunnen we dit voorkomen?

Let op!

Voordat we verder ingaan op dit onderwerp, is het belangrijk om te begrijpen dat omvormers niet bedoeld zijn om dagelijks aan en uit te worden gezet. Ze zijn ontworpen om continu te werken gedurende vele jaren. Omvormerfabrikanten adviseren daarom ook om de omvormer ingeschakeld te laten, omdat het uitschakelen op lange termijn schadelijk kan zijn voor de omvormer. Ook bij Groene-Woningen raden we aan om de omvormer gewoon aan te laten staan.

Slim met je energie

Het is essentieel om te begrijpen wat er gebeurt en wat de voor- en nadelen zijn voordat je besluit om jouw omvormer uit te zetten. In Nederland betaal je energiebelasting over de elektriciteit die je gebruikt. Wanneer je zonnepanelen hebt en elektriciteit teruglevert aan het net, ontvang je een vergoeding voor deze teruggeleverde elektriciteit, die wordt afgetrokken van je totale elektriciteitsrekening. Als je ervoor kiest om je omvormer uit te schakelen en dus geen elektriciteit terug te leveren, mis je deze vergoeding. De vergoeding die je misloopt door je omvormer uit te schakelen, bedraagt ongeveer 10 cent per kWh. Daar bovenop komt nog eens 6 cent aan energiebelasting, inclusief btw en opslag. Om het de moeite waard te maken om je omvormer uit te schakelen, moet de negatieve energieprijs dus hoger zijn dan 16 cent per kWh. Dit gebeurt echter niet vaak. Denk dus goed na over je beslissing.

Het is daarnaast ook belangrijk om te onthouden dat je nog steeds stroom verbruikt in huis, zelfs wanneer de energieprijs negatief is. Normaal wekken jouw zonnepanelen energie op voor het stroomverbruik in huis. Als je ervoor kiest om je omvormer uit te schakelen, zul je deze stroom moeten halen uit het elektriciteitsnet, in plaats van van je eigen zonnepanelen. Dit betekent dat je afhankelijk wordt van ‘grijze’ stroom, die vaak niet zo milieuvriendelijk is als de ‘groene’ stroom die je zonnepanelen opwekken. Dit aspect moet ook zorgvuldig worden overwogen bij het nemen van je beslissing.

Wil je toch afschakelen?

Hoewel we het niet aanraden, willen we je wel de veiligste manier vertellen om de omvormer af te schakelen. Schakel de omvormer altijd uit op de omvormer zelf. Als je een omvormerkast in huis hebt, schakel deze dan uit met de grote schakelaar op de kast zelf. De omvormer stopt hiermee op een geleidelijke manier met produceren.

Je kunt ook overwegen om de werkschakelaar of de schakelaar in de meterkast uit te zetten. Maar zoals we al hebben aangegeven, is het niet gunstig voor apparatuur om plotseling spanningsvrij te zijn. Een feit wat ook wordt benadrukt door andere fabrikanten van elektronische apparaten, niet alleen de fabrikanten van omvormers.

SolarEdge pakt de voortrekkersrol


Verscheidene omvormerfabrikanten zijn bezig met een oplossing, waarbij SolarEdge een voortrekkersrol vervult. SolarEdge heeft een innovatief energie-optimalisatiesysteem ontwikkeld genaamd SolarEdge ONE, als onderdeel van SolarEdge Home. Het doel van dit systeem is om je besparingen te maximaliseren en daarmee je terugverdientijd te verkorten.

Wil je weten hoe je dit instelt voor je SolarEdge omvormer? Op onze support pagina vind je het artikel: SolarEdge One, Home optimalisatie.

Conclusie


Het is niet gunstig voor een omvormer om herhaaldelijk in- en uitgeschakeld te worden. De langetermijneffecten wegen niet op tegen het verlies aan opbrengst door de omvormer uit te schakelen. Tenzij, in het geval van SolarEdge, waar slimme software is ontwikkeld die reageert op prijsstijgingen en -dalingen. We hopen dan ook dat meerdere omvormerfabrikanten binnenkort vergelijkbare software zullen introduceren om mensen met een dynamisch energiecontract te ondersteunen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *