nieuwbouw

Uitdaging monteren zonnepanelen nieuwbouwwoning

We willen met zijn allen verduurzamen. Op dit moment heeft 22% van de woningen in Nederland zonnepanelen op het dak liggen. Maar niet elke woning heeft een toegankelijk of geschikt dak om zonnepanelen op te installeren. In de loop van de jaren zijn de regels voor de constructie en dakpannen aangescherpt. Hierdoor is de installatie op nieuwbouwwoningen soms erg lastig voor de installateurs. 

In 2012 zijn de regels aangescherpt voor de verankering van dakpannen. In dit besluit staan verschillende pijlers die belangrijk zijn. Het gaat hier over:

  • Veiligheid
  • Gezondheid
  • Bruikbaarheid
  • Energiezuinigheid 

De aanpassing van het bouwbesluit is gekomen na de toename van het aantal stormen in Nederland. Door de toename van de hevige windstoten, ging de veiligheid van de oude manier van montage achteruit. De dakpannen lagen toen namelijk los op de woning en met een hevige windstoot werden de dakpannen van de daken afgeblazen. Dit zorgde voor veel onveilige situaties waardoor het bouwbesluit is aangepast.

Complexiteit van de nieuwbouwwoning

 De voornaamste reden is de complexiteit van de montage van de dakpannen. De woningen die na 2012 zijn gemaakt, hebben gehaakte en/of geschroefde dakpannen. Dit wil zeggen dat op elke dakpan vlak bij een rand of raam, de dakpannen in het dak geschroefd zijn. Bij de meeste nieuwbouw worden de dakpannen ook gehaakt. Door middel van een haakje met een schroef blijven de dakpannen op deze manier nog beter op hun plek. Hoewel dit vanuit een constructief oogpunt erg positief is, maakt dit de installatie van zonnepanelen vaak erg lastig.

 Om deze dakpannen los te maken, moeten de installateurs enorm voorzichtig te werk gaan. De kans op dat er dakpannen kapot gaan is namelijk heel groot. Dit vergt veel nauwkeurigheid en vakmanschap. Het is dus van belang bij de installatie van zonnepanelen op nieuwbouwwoningen dat er extra dakpannen aanwezig zijn in het geval van breken. Ook kan het voorkomen dat er gekozen is voor een extra fixatie rondom dakramen en randzones, waardoor die dakpannen niet tot nauwelijks los komen, en hierdoor er dus minder zonnepanelen geplaatst kunnen worden in de praktijk dan op voorhand gedacht.  

Bevestiging montage

Tijdens de installatie zullen we de dakpannen voorzichtig weghalen. Daarna plaatsen we een dwarslat op de daktengels van je dak. Hier bevestigen we onze haken op vast van Van der Valk Solar. Vervolgens kunnen de dakpannen weer terug op hun plek. Doordat de dakpannen gedemonteerd zijn, bestaat de kans dat de garantie is komen te vervallen. Dit geldt alleen voor het stuk dak waar de zonnepanelen op zijn geïnstalleerd. Maar dit is een belangrijk punt om te beseffen bij de installatie van zonnepanelen.

Meer weten over de soorten haken die er zijn? >> lees artikel Haken: welke soorten zijn er?

Extra kosten

Omdat een installatie met gehaakte en/of geschroefde dakpannen meer tijd kost, komen hier extra kosten bij. We moeten nauwkeurig te werk gaan en dit kost tijd. Ga je in een nieuwbouwwoning wonen? Probeer met de aannemer te overleggen of de haken geplaatst kunnen worden vóór dat de dakpannen erop gaan. Dat scheelt voor alle partijen veel werk.  

Al met al is de installatie van zonnepanelen op een nieuwbouwwoning na 2012 dus een stuk gecompliceerder. Doordat de dakpannen gehaakt en geschroefd zijn, moeten de installateurs extra voorzichtig en nauwkeurig te werk gaan. Hier komen extra kosten bij kijken en moet je rekening houden met de garantie van je dakwerk. Goede punten om rekening mee te houden tijdens het oriënteren voor zonnepanelen. 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *