Twee Storage Specialist in het team!
Na een aantal opleidingsdagen en een examen is het officieel: Stefan en Leroy hebben het diploma Storage Specialist in handen. Van thuisbatterijen in woningen tot batterijen zo groot als containers op een bedrijventerrein, ze weten er alles vanaf!
Tijdens de trainingen leer je voornamelijk hoe opslagsystemen werken en hoe je deze ontwerpt. Dit begint bij kijken naar het gebruiks- en opwekprofiel. Wat verbruikt iemand in een normaal rijtjeshuis of wat verbruikt een grote fabriek voor energie. Maar wat wekken ze aan de andere kant op met bijvoorbeeld zonnepanelen. Aan de hand van deze data ga je aan de slag en komt er uiteindelijk een plan van aanpak.
De trainingsdagen duren van van ’s ochtends vroeg tot een uurtje of zes. Leroy zegt: ‘Het waren lange dagen maar ik vond het erg leuk om met mensen die dezelfde passie delen, te spreken en ideeën uit te wisselen. Zij weten waar je het over hebt en omdat de training uit meerdere dagen bestaat, kun je bij de volgende training weer vragen stellen die in de praktijk voorkomen tijdens je werkweek’.
Opslagtechnologieën
Ook wordt er tijdens de trainingen ingegaan op de soorten opslagtechnologieën. Je hebt namelijk verschillende soorten technieken om stroom op te slaan in een batterij en dus ook verschillende manieren om deze in te zetten. Er bestaan DC-batterijen en AC-batterijen. Wil je meer weten over het verschil, lees het in het artikel over het verschil tussen AC en DC Batterijen.
Multi-inzetbaar
Een ander onderwerp, dat steeds interessanter gaat worden, is energie inkoop. Dit is voornamelijk interessant voor de woningen en bedrijven die een variabel energiecontract hebben. Je kunt dan namelijk stroom goedkoop inkopen en opslaan in een batterij voor later gebruik, waardoor je uiteindelijk veel geld bespaart. Voor de huidige woningmarkt is dit alleen interessant voor mensen die dagelijks met hun energie bezig zijn. Je kunt pas 24 uur van tevoren kijken wanneer de stroom het goedkoopst is, zodat je dan je batterij kan instellen op afname. Maar als je zonnepanelen hebt, verandert dat de casus. Dan kan je zonnestroom weer opslaan om later te gebruiken. Dus moet je je batterij weer op een andere manier instellen. Allemaal factoren om rekening mee te houden en dus goed te analyseren.

Verdienmodel
Op dit moment zit er op de thuisbatterijen voor de particuliere markt geen verdienmodel. De batterij is momenteel alleen interessant om je zelfredzaamheid te verhogen en om minder afhankelijk te zijn van het net. Daarnaast weten we nog niet wat de overheid met de salderingsregeling gaat doen, waardoor het nog onzeker is, hoe nuttig de thuisbatterij gaat zijn.
Al met al zijn Leroy en Stefan tijdens het examen is dit uitgebreid getest en zowel Stefan als Leroy is met vlag en wimpel geslaagd voor de Switch2Solar opleiding tot Storage Specialist.
Mijn felicitaties aan Stefan en Leroy met het behalen van het diploma Storage Specialist.