HomeWizard socket

Tips om te verduurzamen met HomeWizard

Het wordt steeds belangrijker om inzicht te krijgen in je verbruik. Maar ook om te kijken hoe je stroom kan besparen. HomeWizard, een bedrijf uit Noordwijk, heeft hier handige apparaten voor ontwikkeld, die alles in een simpel overzicht weergeven. Maar je kan hier meer mee dan alleen uitlezen hoeveel je verbruikt in je woning. In dit artikel geven we je tips en tricks.

Soorten

HomeWizard is in 2011 opgericht bij een bijeenkomst voor start-ups. Ze zijn ooit begonnen met handige apparaten die spullen in huis kunnen bedienen maar zijn overgestapt naar apparaten om je verbruik inzichtelijk te maken. Dit geldt voor je energie- en gasverbruik maar ook voor je waterverbruik. HomeWizard verkoopt momenteel:

  • P1 Meter 
  • Energy Sockets
  • Watermeter
  • kWh teller

Het meest verkochte apparaatje van HomeWizard is de P1 meter. Een redelijk simpel apparaatje dat direct inzicht geeft in je verbruik en teruglevering. De P1 meter, meet ook je gasverbruik indien je slimme meter ook je gasverbruik meet. 

Daarnaast hebben ze ook Energy Sockets. Dit zijn stekkers die je tussen het stopcontact en het desbetreffende apparaat zet om te kijken wat het verbruik is. Een groot voordeel van deze stekkers is, ten op zichtte van andere energiestekkers, dat je deze ook slim kan aansturen. Zo kun je deze bijvoorbeeld op een boiler zetten om te kijken hoeveel de boiler verbruikt gedurende de dag en laten afschakelen in de nacht wanneer je geen warm water nodig hebt.

Verder verkopen ze ook een watermeter. Deze geeft live inzicht in je waterverbruik. Zo weet je precies hoeveel water je hebt verbruikt bij het douchen of bij het vullen van je bad.

Als laatst verkopen ze ook een kWh teller. Deze meet specifiek wat de zonnepanelen (of andere apparaten) opwekken of wat bijvoorbeeld je elektrische auto laadt. Deze is in een 1 fase en 3 fase variant te verkrijgen.

Tips en tricks

Binnen het team van Groene-Woningen heeft bijna iedereen de P1 meter. Het is een leuk apparaatje die snel inzicht geeft in je verbruik. De een heeft daar nog de watermeter bij en de ander heeft de Energy Sockets en de kWh teller. Hierdoor hebben we leuke tips kunnen verzamelen:

Tip 1: Verbindt je omvormer aan je Energy App

Je kunt binnen de app een upgrade doen naar Energy+. Dit kost €1,- per maand. Hiermee kun je je eigen omvormer aan het systeem koppelen (SMA, SolarEdge). Hierdoor krijg je inzicht in je sluipverbruik en kun je jaren de data terugkijken. Maar ook zal de app een melding geven als er ongebruikelijke situaties zich voordoen, zoals te hoog water- of stroomverbruik.

Tip 2: Gebruik slimme stekkers om slim te schakelen

Je kunt deze tip voor meerdere apparaten gebruiken. We hebben allemaal opladers, fietsenladers, scootmobielladers die constant in het stopcontact zitten. Met de slimme Energy Sockets kan je ervoor zorgen dat deze zullen afschakelen als het vermogen onder een bepaalde wattage komt. 

Stel je voor, je zet je batterij van je fiets aan de lader. Na een paar uur is de batterij volledig opgeladen. De lader zal zijn laadvermogen gaan verminderen en zal met een klein beetje vermogen blijven laden. Maar de batterij zit vol. Dan kan je er met de slimme stekker voor zorgen dat deze uit zal gaan. Dit is beter voor je stroomverbruik maar ook voor je batterij van je fiets. Je batterij zal een langere levensduur hebben en je bespaart op de energierekening. Een echte win win situatie dus.

Je kunt dit instellen via de volgende manier:

  • Ga naar instellingen
  • Klik op EnergySaver
  • Klik op de stekker die je wilt instellen
  • Voeg een nieuwe Taak toe
Stap 1 Homewizard
Stap 2 Homewizard
Stap 3 Homewizard

Tip 3: Gebruik de slimme stekkers om apparaten af te schakelen

Een andere tip die wij van een klant hebben gekregen is het slim uitschakelen van bijvoorbeeld een PlayStation en andere spelcomputers van kinderen. Je kunt timers instellen en dus na verloop van tijd spelcomputers automatisch afschakelen. 

Tip 4: Laat slimme apparaten voor je denken

Alle apparaten van HomeWizard communiceren met elkaar en kunnen dus steeds slimmer schakelen en hebben hierdoor ook de mogelijkheid om fouten op te sporten. HomeWizard is momenteel bezig met ‘Lekkagedetectie’. Op basis van zelflerende algoritmes kijken ze naar het normale waterverbruik en ontvang je een melding bij een afwijking. 

We hebben hier een mooi voorbeeld van een klant. Zij kwamen er via de watermeter achter dat bepaalde toiletten in zijn bedrijfspand defecten hadden in de spoelbakken. De bakken bleven doorlopen en dat had serieus waterverbruik tot gevolg. Door de metingen kwam hij hierachter en heeft direct alle toiletten laten repareren. Daarmee was de gehele investering direct terugverdient. 

Tip 5: Verminder je sluipverbruik

Deze hangt samen met tip 2. Maar er zijn genoeg apparaten in huis die zorgen voor een enorme hoeveelheid sluipverbruik in de woning. Denk aan boilers, TV’s, stekkerblokken en randapparatuur. Door de Energy Sockets in te zetten, verminder je je sluipverbruik enorm. Volgens HomeWizard bespaar je €3 per jaar voor elke Watt. Stel je verminderd met 200 watt is dit 600 euro op jaarbasis! Dat is snel besparen.

Tip 6: Bepaal de grootte van je thuisbatterij

Niet alleen voor het besparen van energie zijn deze apparaten heel handig, ook voor het bepalen van de grootte van je thuisbatterij. Wat namelijk erg belangrijk gaat worden, is het inzicht krijgen in je energie verbruik door de dag heen. Zeker als je al zonnepanelen hebt, is het belangrijk dat je begrijpt op welk moment je stroom opwekt en verbruikt. Door het inzicht ga je beter om met de energie. Tevens verzamel je informatie over je verbruik die wij kunnen gebruiken om dadelijk de juiste maat batterij voor je te bepalen. Een té grote thuisbatterij is zonde, want dan betaal je voor opslag die je niet gebruikt. Een té kleine accu is zonde omdat er meer zelfconsumptie mogelijk is. 

Wil je ook op een gemakkelijke en betaalbare manier meer inzicht? Kijk dan op de website van Homewizard voor de webshop waar alle materialen te koop zijn. Installatie van de basis spullen is erg eenvoudig zelf te doen.


Ook slim met energie?

Vraag een adviesgesprek aan met een van onze adviseurs en kom meer te weten over de mogelijkheden van een energiebesparend systeem:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *