thuisbatterij

Thuisbatterij: alles wat je wil weten!

De thuisbatterij wordt steeds interessanter. Zeker met het oog op 2025 waar de salderingsregeling (mogelijk) afgebouwd gaat worden. Natuurlijk is dit volledig afhankelijk van de regelgeving van het nieuwe kabinet. Maar zoals het er nu naar uit ziet, zullen we binnenkort beginnen met afbouwen. Of dit 2025 of 2026 zal zijn is op dit moment nog niet duidelijk. Het ligt in de verwachtingen dat we straks niet meer volledig kunnen salderen. Tijd om je eigen stroom op te slaan!

Wat is een thuisbatterij

Laten we gelijk beginnen met een stuk informatie verstrekking. De thuisbatterijen zoals die er nu zijn, hebben als doel om in een 24-uur cyclus de afname van de energieleverancier zoveel mogelijk te beperken. De thuisbatterij slaat overdag stroom op, om ’s avonds en ’s nachts te gebruiken. Je hoeft dan geen stroom uit het net te halen maar gebruikt je groene stroom die je overdag hebt opgewekt. 

Thuisbatterij DC

Verwarring

Er ontstaat nog wel eens verwarring over de thuisbatterij. Kunnen we zo los van het net komen? Of kunnen we de stroom die we zomers opwekken, in de winter gebruiken? Nee, we komen niet “los van het net”. Het is ook niet zo dat we de stroom die we in de zomer over hebben, in de winter uit onze thuisbatterij gaan halen. Zoveel stroom kunnen we helaas niet in een thuisbatterij kwijt. Dan moet er met de huidige techniek naast ieder huis een zeecontainer met batterijen staan.

Hoe werkt het?

Als de zonnepanelen voldoende daglicht opvangen om aan te schakelen, word je stroom direct in de meterkast ‘afgeleverd’. Dit gebeurt automatisch en hoef je niets voor te doen. Dan wordt er eerst gekeken welke apparaten in huis stroom nodig hebben. Die apparaten krijgen dan, voor zover voldoende beschikbaar, stroom van de zonnepanelen. Als je stroom tekort komt, wordt deze van je energieleverancier bijgekocht via de draai/-slimme meter in de meterkast. 

Als je zonnepanelen meer stroom produceren dan dat je op dat moment verbruikt, dan kan je die stroom opvangen in een thuisbatterij. Dat is dus ook een soort ‘zelf consumptie’ maar dan voor uitgesteld gebruik. Je slaat die stroom dus op en levert hem niet terug. Als dan aan het einde van de dag de zonnepanelen minder stroom leveren (of geen stroom in de avond), dan zal een groot deel van de stroom uit je thuisbatterij gehaald worden. 

Deze stroom heb je dus overdag opgewekt en ga je nu in de avond gebruiken. Als je de thuisbatterij goed ‘dimensioneert’ (af stemt op de situatie in huis), probeer je er voor te zorgen dat de thuisbatterij aan het einde van de dag vol zit en aan het begin van de ochtend netjes leeg is. Daarmee maak je optimaal gebruik van je systeem. Als je thuisbatterij structureel nog voor de helft vol is aan het einde van de nacht, heb je dus feitelijk een te grote thuisbatterij.

Winterperiode

Er zullen dagen zijn dat er overdag simpelweg te weinig energie uit de zon te halen is. Denk aan de donkere winterdagen. Dan zal de thuisbatterij nauwelijks vullen en komt de stroom die je tekort komt gewoon van je energie leverancier. Dat geeft ook direct aan dat je niet zomaar ‘los van het elektriciteitsnet’ kan komen. We zullen met de huidige technieken onze aansluiting van de energieleverancier gewoon nodig hebben. Wel worden de thuisbatterijen steeds slimmer en is er bij sommige systemen de mogelijkheid om bijvoorbeeld een paar stopcontacten aan de thuisbatterij te koppelen. Als er dan een keer een stroomstoring is, dan heb je over die stopcontacten nog wat stroom beschikbaar, mits de thuisbatterij voldoende stroom heeft opgeslagen. Je zou die stopcontacten dan zo kunnen kiezen dat bijvoorbeeld je vriezer of computer systemen blijven draaien.

Kosten thuisbatterij

De kosten van een thuisbatterij variëren natuurlijk mee met de grootte van de thuisbatterij. Je kunt een thuisbatterij aanschaffen voor een 1 á 2 persoons huishouden (5 kW) of je kunt een thuisbatterij aanschaffen waar een groter huishouden idealiter mee uit de voeten kan (10 kW of groter). Per kW betaal je tussen de €750 en €1000. Dus voor een thuisbatterij van 10 kW betaal je ongeveer tussen de €7500 en €10.000. Dit is zonder installatiekosten. Deze kosten komen hier nog bij. 

Rekenmodule

Maar welke opslagcapaciteit heb ik eigenlijk nodig voor een thuisbatterij in mijn situatie? Om antwoord te kunnen geven op deze vraag hanteren wij in de basis een aantal uitgangspunten. Allereerst is het erg belangrijk om het profiel van uw stroomverbruik in de woning in kaart te hebben of te brengen. Als wij namelijk begrijpen hoe ons stroomverbruik door de dag heen verdeeld ligt, kunnen wij daar veel beter op anticiperen en een thuisbatterij op maat samenstellen. Er zijn eigenlijk twee coëfficiënten waar wij mee kunnen rekenen, gebaseerd op het feit of er overdag veel of weinig stroomgebruik is in het huishouden. Bent u bijvoorbeeld gepensioneerd, werkt u parttime, of juist veelvuldig vanuit thuis aan het werk, zal er over de dag heen genomen meer stroomverbruik in de woning zijn dan wanneer u veelvuldig van huis bent gedurende de dag.

Voorbeelden

Wanneer u veel van huis bent spreken wij van weinig stroomverbruik gedurende de dag, en hanteren wij de coëfficiënt 1,5. Stel u verbruikt op jaarbasis 4000 kWh dat delen wij door 1000. Dit komt uit op 4 dit doen wij keer de coëfficiënt (1,5) en dan zou een ideale capaciteit rond de 6 kWh liggen. Bent u juist wel veel thuis, kunnen we concluderen dat het stroomverbruik in de woning veel meer door de dag heen verspreid ligt, u heeft de kans om uw grootverbruikers gedurende de meest gunstige momenten aan te zetten waardoor er minder capaciteit in een thuisbatterij nodig is om piek momenten buiten “zonuren” te kunnen afdekken. In deze situatie gebruiken wij de coëfficiënt 1,2. Wanneer wij weer uitgaan van een verbruik van 4000 kWh, gedeeld door 1000 x 1,2 dan komen wij uit op 4,8 kWh.

De ideale capaciteit is dus gebaseerd op het stroomprofiel van uw woning, mocht u veel veranderingen verwachten in uw stroomprofiel, bijvoorbeeld door veranderingen in gezinssamenstellingen, het overstappen naar elektrisch koken of bijvoorbeeld een aircosysteem die kan verkoelen en verwarmen, dan kan het de overweging waard zijn om juist iets meer opslag capaciteit aan te schaffen. Onze adviseurs staan klaar om u te helpen met deze vraagstukken, en ontwerpen graag samen met u, het beste plan voor uw situatie.

Open dag

Tijdens de druk bezochte open dag in onze showroom op 29 december 2023 was het erg interessant om te horen wat de meeste vragen waren. Dit lag voornamelijk bij ‘Is het momenteel wel interessant?’ en ‘Hoeveel gaat het kosten?’. Het is dus zeker interessant, al helemaal met het afbouwen van de salderingsregeling. Maar er zit wel een prijskaartje aan. Alleen voor dat prijskaartje krijg je een volledig kwalitatieve installatie waar je jaren mee kan doen en enorm veel voordelen uit kan halen.

open dag Groene-Woningen

Thuisbatterij te duur?

De thuisbatterij is een mooi product maar niet voor elke portemonnee weggelegd. Wil je graag wel efficiënt met je stroom om gaan, dan is het zaak dat je eerst probeert de grote verbruikers zo veel mogelijk overdag aan te zetten. Stroom die je opwekt, ga je dan direct consumeren en dat is voor de toekomst belangrijk om te doen. Daarmee kan je de afbouw van de saldering een heel eind op vangen.


Ook interesse in zonnepanelen?

Laat je gegevens hieronder achter en wij nemen binnen een week contact met je op om de mogelijkheden voor jouw woning te bespreken.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *