Stormcheck zonnepanelen

Stormcheck

Storm Eunice heeft door heel het land toegeslagen. Bomen op auto’s, daken die eraf vlogen, parkeerterreinen stonden onder water. Allemaal door de heftige windstoten met windkracht 11 en meer met uitschieters naar >140km/h. Maar is alles heel gebleven bij jouw zonnesysteem, doe de stormcheck?

Een storm zoals Corrie of Eunice komt gelukkig niet ieder jaar voor. Het is daarom belangrijk om je zonnesysteem te controleren na zo’n storm. Gelukkig zitten wij met Groene-Woningen aan de kust en baseren we al onze legplannen en installaties op basis van een ‘windzone’ aan de kust. Dit is een van de redenen dat wij altijd kiezen voor geschroefde systemen op de schuine daken en windkappen met voldoende ballast voor de platte daken. Vaak wordt er door concollega’s gewerkt met goedkopere schuifhaken die ook de dakpan worden geschoven. Maar daarmee zit je zonnepanelen systeem niet aard&nagelvast verbonden met je woning en kan een verzekeraar moeilijk doen. Daarnaast loop je met schuifhaak systemen een groter risico op klapperende installaties op het dak met gebroken pannen als potentieel gevolg. 

Nagelvaste installatie

Bij platte daken kiezen wij voor zij- en achterplaten zodat de wind lastig vat kan krijgen op de zonnepanelen installatie.  We verzwaren de installatie ook met ballast. Dit zijn tegels die ervoor zorgen dat de installatie op je dak blijft liggen en niet door een zogenaamde ‘onderdruk’ opgetild kan worden. Vergelijk dit met het effect van een vleugel bij een vliegtuig. Door de onderdruk wordt een vliegtuig omhoog getrokken. En dit kan dus ook gebeuren bij zonnepanelen als ze niet op de juiste manier zijn ontworpen en geïnstalleerd. Bij Groene-Woningen kies je voor kwaliteit en dat zie je terug in het ontwerp en de montage van je systeem.  Vind je het om te zien hoe wij de montage op een schuin dak uitvoeren? Bekijk hiernaast de video van Van der Valk.

We kunnen in onze handen wrijven want er is tot nu toe nog niks gebeurd met een van onze geïnstalleerde particuliere zonnesystemen. Wij hebben nog van niemand een melding gehad over zonnepanelen die in het rond vlogen, zoals je misschien wel hebt gezien op de video’s die rondgaan op internet. Dat zit hem oprecht in een deugdelijke installatie met kwaliteitsmateriaal, en ja daardoor zijn we vaak iets duurder. Echter, die hogere basis prijs geeft zekerheid voor u en de mensen die om u heen wonen/lopen in tijden van storm. Bij Groene-Woningen gaan we voor kwaliteit en dat zien we nu dus terug in de installaties. 

Maar het blijft altijd goed om de installatie na zo’n zware storm te controleren. Hiervoor hoef je geen rare capriolen uit te halen maar kun je vanaf een afstandje de zonnepanelen bekijken.

Alles nog correct?

Als eerste kijk je of alles nog recht ligt. Vooral op een stuk plat dak is dat makkelijk te controleren. Maar ook op een schuin dakdeel kan je de zonnepanelen vaak zien en bekijken of er iets los zit.  Zijn er zonnepanelen die een stukje verschoven zijn door de zware windstoten? Zie je misschien een kabel slingeren die daar voorheen niet zat? Twijfel je over een situatie die er voorheen nog niet was, geef het even aan ons door. Dit kan door foto’s te maken en op te sturen naar info@groene-woningen.nl te sturen. We kijken dan graag even mee. Mocht u kinderen of familie hebben die beschikken over een Drone? Vraag even of ze, met name bij een plat dak, even over het systeem heen vliegen of een foto van bovenaf maken. Je ziet dan al snel of iets ‘uit het lood staat’. Als dat zo is is het tijd om ons te bellen!

Maar ook als je nog geen zonnepanelen hebt, is het goed om je dak te controleren. Zijn er misschien dakpannen afgewaaid of delen van de bedekking van het platte dak losgekomen. Het is goed om de controle uit te voeren omdat er anders lekkages kunnen ontstaan en dat hebben we liever niet.

Ook de app van je omvormer is een goed controle middel. Zie je ineens vreemde foutmeldingen of is er ineens geen productie meer in een van de strings of bij een van de panelen dan kan er wellicht iets aan de hand zijn. Als wij in je systeem in kunnen loggen, kunnen we mee kijken. 

Dus met en zonder zonnepanelen is het belangrijk om het dak in de gaten te houden. Controleer of alles nog goed zit en breng vooral jezelf niet in gevaar. Is er iets gebeurd met de installatie, dan kun je ons altijd bereiken op 071 – 403 403 6 of een mailtje sturen naar info@groene-woningen.nl.

Wil je ook zonnepanelen die nagelvast aan je dak zitten?

Vraag een offerte aan van een van onze adviseurs en leer wat jouw dak kan opleveren. Zonnepanelen leveren een goed rendement. Gemiddeld is dat zo’n 10% en dat is een stuk meer dan je op de bank krijgt. We kijken hoeveel zonnepanelen op je dak passen en sturen we geheel vrijblijvend een voorstel als je dat wenst.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Bedankt voor de juiste mail wij gebruiken zonnepanelen stroom nu overdag voor wasmachine en droger en soms afwas machine overdag indien deze vol is.

    1. Beste meneer Dannijs, wij zijn blij om te horen dat de nieuwsbrief goed binnenkomt bij u. Fijn om te lezen dat jullie bewust omgaan met de zelfopgewekte zonnestroom in de woning. Door uw grootverbruikers inderdaad overdag te laten functioneren verhoogt u de zelfconsumptie van uw zelf opgewekte zonnestroom. Beter voor het milieu en beter voor het rendement op uw investering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *