Support

Zonnepanelen schoonmaken

Zonnepanelen schoonmaken

Zonnepanelen schoonmaken

We wonen in Nederland en gelukkig worden zonnepanelen vaak vanzelf schoongemaakt door de hevige regenbuien in ons land. Toch is het goed om af en toe te controleren hoe vuil jouw zonnepanelen zijn. Zeker als er vogelpoep op de zonnepanelen zit, is het verstandig om die schoon te maken. Maar hoe doe je dat? 

Stappenplan schoonmaken

Stap 1: Schakel het systeem uit
Veiligheid staat voorop en daarom is het belangrijk om het systeem uit te schakelen. Dit kan in de meterkast, daar zit een geel stickertje van het zonnesysteem. Deze mag je omlaag trekken. Zorg daarbij ook dat je veilig te werk gaat op het dak. 

Stap 2: Geen druk op de zonnepanelen
De glas-glas zonnepanelen zijn heel sterk maar we willen voorkomen dat er iets kapot gaat. Dus probeer niet op de zonnepanelen te zitten of te steunen. Daarbij zijn de glas-folie zonnepanelen breekbaarder dan glas-glas dus daar moet je extra voorzichtig mee omgaan. 

Stap 3: Maak de zonnepanelen schoon
De zonnepanelen kan je schoonmaken met water. Gebruik een zachte doek/spons/borstel. Maak de zonnepanelen schoon. Om vingerafdrukken op de zonnepanelen te voorkomen kun je siliconen of katoenen handschoenen gebruiken.

Stap 4: Ik kan niet bij de zonnepanelen?
Kun je de zonnepanelen niet zelf schoonmaken? Geen zorgen, er zijn bedrijven gespecialiseerd in het schoonmaken van zonnepanelen.

De do’s en don’ts zonnepanelen schoonmaken

Do:

  • (Ontkalkt / demi) Water
  • Zachte doek of spons
  • Borstel met nylon haren
  • Silicone of katoenen handschoenen


Don’t:

  • Schuurspons
  • Hogedrukspuit
  • Bijtende schoonmaakmiddelen

Sneeuw op de zonnepanelen

In de wintermaanden kan het voorkomen dat er sneeuw op de zonnepanelen ligt. Die kun je gerust laten liggen. In de wintermaanden leveren de zonnepanelen slechts 10% van de totale opbrengst per jaar. Dus die week sneeuw in Nederland kan nauwelijks kwaad voor de totale opbrengst. En je wil jezelf al helemaal niet in gevaar brengen op een glad dak.

Vogel overlast

Als we dan verder kijken naar het voorjaar, beginnen in maart de eerste vogels hun nesten te bouwen. Vaak zoeken vogels een warme plek onder de zonnepanelen waar ze vrij zijn van roofdieren. Dit kan opbrengst verminderen en zorgen voor brandgevaar omdat vogels hun nestje van brandgevaarlijke materialen bouwen. Daarnaast is het risico groot dat ze aan de kabels knagen of dat de de nesten voor hotspots gaan zorgen nadat ze het nest verlaten hebben. Gelukkig is daar een oplossing voor, onze Bird Blockers. Let op: die kunnen uitsluitend bij nieuwe installaties gerealiseerd worden.

Als laatst een goeie tip: Maak de zonnepanelen schoon in het voorjaar dan kunnen ze de meeste opbrengst generen in de zomermaanden. 

Lukt het niet of heb je een ander probleem?

Als klant van Groene-Woningen helpen we je graag verder. Vul het storingsformulier in en vertel ons waar je tegenaan loopt. Dan kijken we met je mee en lossen we het samen op.