Meterkast

Schakelaar

Meterkast schakelaars

Schakelaar zonnepanelen in de meterkast

In de meterkast zitten verschillende schakelaars. Elke schakelaar heeft een andere functie. De ene schakelaar is voor je groep in de keuken, de andere voor je badkamer en je hebt een schakelaar voor de zonnepanelen. De meest recente installaties bevatten een gele sticker bij de schakelaar om aan te geven welke schakelaar van de zonnepanelen is.

Hieronder zie je een twee voorbeelden van schakelaars in een meterkast. Op beide voorbeelden gaat het om een zogeheten aardlekschakelaars. Een aardlekschakelaar heeft een beveiligingssysteem waardoor deze er bij een lekstroom uitschiet. Dus bij een te hoog vermogen, klapt de schakelaar omlaag uit veiligheid. Vaak plaatsen wij de aardlekschakelaar in de meterkast, maar deze kan ook in de PV verdeler boven geplaatst worden.

Schakelaar meterkast gele sticker

Schakelaar uit

Schakelaar aan

Je ziet hier in het linker voorbeeld een schakelaar die uit staat. Dit kun je herkennen aan dat de schakelaar naar beneden staat maar ook aan het groene rondje. Dit wil zeggen dat er geen spanning op staat en dat je dus veilig te werk kan gaan.

De middelste schakelaar staat hier uit.

Schakelaar omlaag
schakelaar omhoog

Je ziet hier in het rechter voorbeeld een aardlekschakelaar die aan staat. Dit kun je herkennen aan de schakelaar die omhoog staat maar ook aan het rode rondje. Er staat spanning op dus je kan niet veilig te werk gaan.

De middelste schakelaar staat nu aan.

Schakelaar uit en aanzetten

Om je systeem een reset te geven kan je de schakelaar van de zonnepanelen omlaag zetten. Dit kan soms een beetje kracht kosten, wees niet bang, er kan niets geks gebeuren.

LET OP! Zet eerst de omvormer zelf uit voordat je de schakelaar in de meterkast uit zet. Dit heeft te maken met het plotseling verlagen van de spanning op de zonnepanelen waardoor dit op lange termijn effecten kan hebben.

SMA

Bij SMA zit er een grote ronde schakelaar aan de linker kant. Deze schakelaar moet van I naar O worden gezet. De schakelaar draai je van je af om deze uit te schakelen en naar je toe om deze weer aan te zetten. Meer uitleg >> SMA.

SolarEdge

Bij SolarEdge zit een rode schakelaar aan de linker onderkant van de omvormer. Hier staat P 1 en 0 op. Je kunt de schakelaar van 1 naar 0 zetten. Dit is van het midden naar de rechterkant. Meer uitleg >> SolarEdge.

Andere omvormers

Voor de APSystems micro-omvormers geldt dat je deze natuurlijk niet centraal af kan schakelen. De omvormers liggen immers op het dak. Dus hier is het niet van toepassing.
Meer weten over de andere omvormers >> hier.

Lukt het niet of heb je een ander probleem?

Als klant van Groene-Woningen helpen we je graag verder. Vul het storingsformulier in en vertel ons waar je tegenaan loopt. Dan kijken we met je mee en lossen we het samen op.