SolarWatt behaalt Cradle to Cradle certificaat

Goed nieuws uit Dresden! SolarWatt haalt als eerste Duitse fabrikant het C2C certificaat voor haar glas-glas zonnepanelen. C2C staat voor Cradle to Cradle, wat letterlijk ‘wieg tot wieg’ betekent. Het certificaat is een kwaliteitsaanduiding voor hoe bedrijven omgaan met grondstoffen, het productieproces en hergebruik van materialen. Gedurende de hele levencyclus van het product worden de grondstoffen zo veel mogelijk opnieuw gebruikt voor het nieuwe product. Bij de productie van de SolarWatt glas-glas zonnepanelen gaan praktisch geen grondstoffen meer verloren. Dat maakt de glas-glas zonnepanelen een zeer duurzaam product!

Het is voor ons belangrijk dat onze zonnepanelen niet alleen schone energie leveren, maar ook duurzaam worden geproduceerd. Solarwatt heeft zijn productie de afgelopen jaren al daarop ingericht en gebruikt 100 procent groene stroom. We hebben het veeleisende certificeringstraject doorlopen om ons commitment nu ook voor onze klanten zichtbaar te maken”, zegt Erik de Leeuw, General Manager SolarWatt B.V..

Cradle to Cradle Silver badge

Cradle to Cradle certificaat

Cradle to Cradle is niet hetzelfde als grondstoffen recyclen. Want bij het recyclen van producten gebruiken ze de bruikbare onderdelen uit oude producten en gaat het onbruikbaar restafval verloren. Bij Cradle to Cradle is het doel om alle producten 100 procent te hergebruiken. Er gaan bij dit proces dus geen grondstoffen verloren.

In tegenstelling tot milieunormen wordt ook gekeken naar de sociale verantwoordelijkheid van het bedrijf, bijvoorbeeld met behulp van de UN Global Compact Self Assessment Tool “, aldus Annika Beck, Corporate Social Responsibility Manager bij Solarwatt. 

Vijf categorieën

Bij het certificaat letten ze op vijf punten:

  • Materiaalgezondheid
  • Materiaalcyclus
  • Hernieuwbare energiebronnen
  • Waterbeheer
  • Sociale verantwoordelijkheid

De hoogte van de certificering kun je zien als een soort sterren. Één ster is Basic, Twee is Bronze, Drie is Silver, Vier is Gold en de hoogste certificering is Platinum. De certificering wordt door het onafhankelijke Cradle to Cradle Products Innovation Institute (C2CPII) gegeven. Om een hoge rating te halen, moet een product in alle categorieën even hoog scoren.

Certificering sterren SolarWatt

Over de hele wereld zijn er nog maar twee andere zonnepaneelfabrikanten die deze certificering ook hebben gehaald. SolarWatt Dresden is de eerste uit Duitsland. Er zijn dus wereldwijd nog maar drie fabrikanten met deze certificering. Dat geeft wel aan hoe bijzonder het is.

Score SolarWatt

Hieronder zie je de officiële Product Scorekaart van het certificaat. Je ziet dat SolarWatt goud krijgt in de subcategorieën Hernieuwbare energiebronnen en Sociale verantwoordelijkheid. Zilver kregen ze voor Materiaalgezondheid, Materiaalcyclus en Waterbeheer. Hiermee behaalde ze de mooie score ‘Zilver’ voor de SolarWatt glas-glas zonnepanelen.

Cradle to cradle certificaat
Cradle to Cradle Certified Product Scorecard Solarwatt

“Wij zijn er trots op dat we deze holistische en veeleisende certificering met zo’n goed niveau hebben kunnen behalen. Dit is een grote stap in de richting van ons doel om ons bedrijf en ons productenaanbod consequent duurzaam in te richten”, aldus Annika Beck.

Groene-Woningen is trots op SolarWatt op de Cradle to Cradle certificering van SolarWatt. Het geeft maar al te goed weer waarom we voor deze producten kiezen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *