Storing

SolarEdge

SolarEdge omvormer

Omvormer – productieprobleem

Het kan voorkomen dat je tijdens de winterperiode regelmatig mailtjes van SolarEdge ontvangt. Het mailtje ziet er als volgt uit:

In dit mailtje geeft SolarEdge aan dat er in de afgelopen 24 uur een alert is gesloten of geopend. In de bijlage van dit mailtje vind je een Excelbestand met informatie over de alert die geopend/gesloten is in de afgelopen 24 uur.

Omvormer – productieprobleem gevonden

In het Excelbestand staat dat de omvormer een productieprobleem heeft gevonden (zie afbeelding hieronder). Wees niet bang, dit is in de winterperiode geheel normaal en er is niks met de omvormer aan de hand.

Wat is er dan wel aan de hand?

In de winterperiode heeft Nederland extreem natte en donkere dagen. Voor de zonnepanelen zijn dit niet de beste dagen om te produceren en zorgen zelfs voor dit soort ‘foutmeldingen’ in de omvormer. Wat er gebeurt is dat de zonnepanelen net genoeg spanning aan de omvormer geven om op te starten. De omvormer wil gaan produceren maar krijgt niet genoeg vermogen van de zonnepanelen om een echte productie te draaien. Hierdoor denkt de omvormer dat er een fout aanwezig is omdat hij te weinig spanning van de zonnepanelen krijgt. Doordat het de hele dag donker is, schommelt de omvormer tussen aan – uit – aan – uit – aan – uit en zal uiteindelijk een melding ‘Omvormer – productieprobleem’ aangeven. Dit heeft dus alles te maken met het slechte weer van die dag.

Wat moet ik doen?

Het is belangrijk dat de melding weg is op het moment dat er een zonnige (heldere) dag is. De omvormer moet dan automatisch weer een normale dag gaan draaien en zien dat er geen productieprobleem is. Het kan dus voorkomen dat met 4 slechte donkere dagen, de omvormer 4 dagen een productieprobleem aangeeft. Dat is geheel normaal in de winter. Zolang de storing op een zonnige dag weer weg is, is er niks aan de hand.

Lukt het niet of heb je een ander probleem?

Als klant van Groene-Woningen helpen we je graag verder. Vul het storingsformulier in en vertel ons waar je tegenaan loopt. Dan kijken we met je mee en lossen we het samen op.