Zonnepanelen schenken aan kinderen

Schenk je kinderen een zonnige toekomst!

Natuurlijk hebben we als ouders niet de gehele toekomst van onze kinderen in de hand, maar we kunnen ze soms wel financieel een handje helpen. Door dat slim te doen kan je zelfs nog een aantal flinke voordelen behalen bij de belastingdienst. Hoe? Zonnepanelen schenken! We leggen je het hieronder uit.

Je hebt als ouders de mogelijkheid ieder jaar belasting vrij een bedrag aan je kinderen te schenken. Natuurlijk kunnen ze dit gebruiken voor een leuke vakantie. Veel lol en naderhand een mooi fotoboek, maar het geld is dan wel op. Zeker als de kinderen hun eigen huis hebben is dat met alle lasten van een (jong) gezin vaak een hele opgaaf om dat financieel rond krijgen. Door zonnepanelen te schenken ga je de kinderen ineens 30 jaar lang helpen met een eenmalige gift. Als jouw kinderen voor dit bedrag bij ons een zonnepanelen systeem aanschaffen, gaat de energierekening voor het verbruik van stroom namelijk direct naar beneden zodra wij na installatie de straat uit rijden. En dat scheelt vaak al een aanzienlijk bedrag per maand. Zeker met de enorme stijging van de energieprijzen van de afgelopen maand.

30 jaar lang opbrengst schenken

De zonnepanelen die wij verkopen van het SolarWatt kennen maar liefst een garantie periode van 30 jaar! 30 jaar productgarantie en vermogens garantie. Daarmee weet je dus zeker, dat de gift aan je kinderen 30 jaar lang zorgt voor het omlaag brengen van de vaste lasten. Omdat er eigen energie wordt opgewekt die ze zelf direct kunnen gebruiken. Met de huidige stroomprijzen liggen de terugverdientijden met het kwalitatieve SolarWatt systeem al snel rond de 4,5 jaar. Dat is een rendement van bijna 25% op jouw schenking. Daarna kunnen ze met de besparing ieder jaar een mooi bedrag in de vakantie pot stoppen. Zo slaan ze na verloop van tijd twee vliegen in een klap.

De belasting betaald flink mee!

Oké, we hebben het over het algemeen goed in Nederland, mede doordat we onze belastingen betalen. Maar toch kennen wij niemand die het erg vindt om geld weg te halen bij de belastingdienst (indien mogelijk). En laat deze gift daar nu net bij helpen!

Belastingvrij
De jaarlijkse schenking is vrijgesteld van belasting voor de ontvangers. Dat wil zeggen dat je kinderen geen inkomstenbelasting hoeven te betalen over dit bedrag. Die belasting houden zij alvast in hun zak.

Scheelt vermogensbelasting
Voor jou als schenker scheelt het weer belasting in de vermogensbelasting die je wellicht moet betalen. Altijd een zure belasting als we hem op het blauwe formulier in gaan vullen. Zorg er dus voor dat het bedrag 31/12 op de rekening van je kinderen staat en je kunt het op je eigen aangifte weg strepen. Dat is een fijn gevoel!

Kleine ondernemers regeling
21% cadeau van de fiscus door de kleine ondernemers regeling. Ja, je leest het goed, in veel gevallen krijgen je kinderen namelijk bijna het gehele BTW terug over hun aangeschafte zonnepanelen. Er wordt een kleine forfait waarde ingehouden en de rest van de BTW komt retour. Dat wordt wat lastiger als je een eenmanszaak hebt of als je een vennoot bent in een VOF, maar wellicht dat ook daar nog om heen te werken is door de factuur op naam van de partner van je kinderen te zetten. 

Belasting zonnepanelen schenken

Energie belasting
Door de salderingsregeling (en de afbouw die de komende jaren bestaat) hoef je een groot deel van de energie belasting niet te betalen. Je mag immers de stroom die je terug levert aan het net verrekenen met de stroom die je gebruikt. Ook de BTW die je betaalt over de stroom wordt met het salderen verrekend. Dat maakt het de eerste jaren dus zeker interessant. Door de stroom die je opwekt zo veel mogelijk zelf te gebruiken (zie ons blog over saldering) haal je veel voordeel uit het geheel ook als de saldering mogelijk wordt afgebouwd.

Bonus
CORONA BONUS! Door de impact van het coronavirus ook dit jaar heeft de belastingdienst het belastingvrije schenkingsbedrag eenmalig flink verhoogd. Maak er voor 31 december nog gebruik van want het schenkingsbedrag is in 2021 met €1000 omhoog gedaan. 

Bedrag
Voor 2021 staat het bedrag op € 6.604 en in 2022 staat het bedrag op €5677. Dit zijn natuurlijk voorlopige cijfers dus misschien komt hier nog wel verandering in.

Combinatie
Zo aan het einde van het jaar kan je er zelfs nog voor kiezen om de schenking van 2021 en 2022 te combineren door de uitbetaling voor 31/12 en na 1/1 te doen. Zo is er extra ruimte vrij om een mooi systeem aan te schaffen dat echt gaat helpen en inzicht geeft.

Toekomst

Natuurlijk zijn onze systemen voorbereid op de komst van accu systemen, dus ook daar heb je geen zorgen over. Al onze systemen zijn van hoge kwaliteit en voorzien van uitstekende garanties door de fabrikanten, dus als ontvanger kan je maximaal rendement halen uit je gift.

En ja, mocht je er zelf na een aantal jaar niet meer zijn en je kijkt vanaf een wolk toe naar de kids beneden, dan zal je een tevreden glimlach zien als ze nog even op je proosten terwijl ze kijken naar die terugdraaiende meter! “Proost lieve ouders, dat was een waardevol cadeau!”.

Ps. Let op, het bovenstaande artikel gaat voor een groot deel over belastingregelingen van de overheid. Wij hebben getracht zorgvuldig de regelingen te beschrijven maar dragen geen verantwoordelijkheid voor de juistheid. Het is niet Groene-Woningen die garant staat voor de uitvoering van de regels. Kijk altijd voor jouw actuele situatie op de website van de belastingdienst of vraag zaken na bij je boekhouder. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de daadwerkelijke belasting voordelen. Indien wij de BTW teruggaaf regelen dan is dat een support op het administratieve proces en geen garantie voor de teruggaaf van ons.

ZonCheck aanvragen voor jouw situatie?

Met de Groene-Woningen ZonCheck zie je in één oogopslag wat jouw woning aan zonne-energie kan opleveren. De ZonCheck wordt uitgevoerd middels geavanceerde software waarmee we uw woning analyseren wat betreft schaduw, oriëntatie, hellingshoek en meer.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *