Support

Uit/aan schakelen

SMA inverter omvormer

Waar vind ik de aan en uit knop van mijn omvormer?

Soms moet je de omvormer spanningsvrij maken. Je kunt het systeem op verschillende manieren aan en uit schakelen. Maar waar zit de schakelaar van de omvormer? Of waar vind je de PV-verdeler?

SMA omvormer

sma aan en uit knop

Bij de SMA omvormer zit de schakelaar aan de linkerkant. Let op, deze schakelaar gaat zwaar, dus je mag best wat kracht gebruiken om deze om te zetten.

Verder draai je de knop van je af om deze uit te schakelen. De schakelaar gaat dan van I naar O. Om de omvormer weer aan te zetten, draai je de schakelaar naar je toe. Deze zal van O naar I gaan.

SolarEdge omvormer

SolarEdge aan en uit knop

De schakelaar van de SolarEdge omvormer vind je linksonder de omvormer. Dit is een schakelaar met 3 standen.

Links (P) : Pairing
Midden (1) : Aan
Rechts (0): Uit

Fronius omvormer

Fronius aan en uit knop

De schakelaar van de Fronius zit aan de onderkant van de omvormer.

Verder draai je de knop. De schakelaar gaat dan van I naar O. Om de omvormer weer aan te zetten, draai je de schakelaar de andere kant op. Deze zal van O naar I gaan.

Werkschakelaar

Werkschakelaar aan en uit

Het kan ook zijn dat je een systeem van APsystems of een ander merk hebt met micro-omvormers. Dan heb je geen omvormerkast in de woning hangen. Het kan voorkomen dat je dan een werkschakelaar hebt. De knop van de werkschakelaar zit aan de rechterkant. Boven is I en dus Aan. Onder is O en dus uit.

PV-verdeler

PV-verdeler met sticker

Ook kan het zijn dat je een PV-verdeler in de woning hebt hangen, vaak op zolder. Hier zit bijvoorbeeld de wasmachine of de droger in het stopcontact. Hier plaatsen we een groep naast zodat de zonnepanelen op deze schakelaar zitten.

Je kunt de schakelaar afzetten door de groep van de zonnepanelen naar beneden te zetten. Deze herken je aan het stickertje met de zonnepanelen.

Schakelaar meterkast

schakelaar meterkast met sticker

Ook kan het zijn dat je een schakelaar in de meterkast zit. Je kunt de schakelaar afzetten door de groep van de zonnepanelen naar beneden te zetten. Deze herken je aan het stickertje met de zonnepanelen.

Wil je de groep weer aanzetten, dan zet je de schakelaar weer omhoog.

*Let op, bij systemen ouder dan 2018 zit hoogstwaarschijnlijk geen sticker. Dit was toen nog niet verplicht.