Salderingsregeling vanaf 2023
De afbouw van de saldering is door het nieuwe kabinet uitgesteld. Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, heeft begin deze maand bekend gemaakt dat de afbouw van de salderingsregeling naar 2025 verschoven wordt. Maar hoe gaat dat in zijn werk?
Laten we beginnen met de term salderen. Salderen wil zeggen dat je alle stroom die je verbruikt, mag verrekenen met alle stroom die je opwekt met je zonnepanelen. Dit verrekenen gebeurt jaarlijks en noemt men salderen. Vandaar de naam salderingsregeling.
Een simpele rekensom:
Stel jij wekt 3500 kWh per jaar op met je zonnesysteem en verbruikt in huis 4500 kWh. Dan hoef je momenteel maar 4500 – 3500 = 1000 kWh af te rekenen met je energieleverancier. Je krijgt dus een flinke korting op de energierekening.
Afgelopen jaren lag er een wetsvoorstel over de salderingsregeling die zou starten in 2023. Waarbij we vanaf 2023 elk jaar met 9% minder mochten salderen. In 2022 zouden we nog 100% mogen salderen, in 2023 zou dit 91% zijn en in 2024 82% enzovoorts. Maar deze regeling is met twee jaar uitgesteld door het huidige kabinet.
Het gevolg hiervan is dat we in 2022, 2023 en 2024 volledig mogen salderen. Maar dat we vanaf 2025 met 36% omlaag gaat. Dit wil zeggen dat we in een keer van 100% salderen naar 64% salderen gaan. Om aan deze enorme stap te wennen laat het kabinet in 2025 en 2026 de saldering op 64% staan en dit zal daarna elk jaar met 9% omlaag gaan.
Vergelijking salderingsregeling
Hieronder in de tabel zijn het oorspronkelijke wetsvoorstel en het nieuwe wetsvoorstel per jaartal uitgelegd.

Definitief plan
Minister Jetten zegt dat het vorige wetsvoorstel controversieel verklaard was en dat het om die reden lang heeft stilgelegen. Het voorstel moet dus nog worden aangepast. Voor de zomer moet er een nota van wijziging ingediend worden zodat het voorstel een definitief plan kan worden. Hij geeft ook aan dat de wijziging een beperkte invloed heeft op de terugverdientijd. Doordat zonnepanelen minimaal 30 jaar meegaan, blijft het een goede investering en voor de meeste huishoudens financieel een interessante aanschaf. Minister Jette gaat er dan gemakshalve vanuit dat iedereen de SolarWatt Glas-Glas panelen aan schaft met 30 jaar volledige garantie 😉
Tweedekamer
In de tweede kamer zijn verschillende partijen in discussie over het nieuwe plan. Het CDA bijvoorbeeld geeft aan dat er vanuit de zonne-energiesector geen steun meer is voor het geleidelijk afbouwen van de saldering. Ook vraagt de ChristenUnie zich af in hoeverre dit plan de aanschaf van een thuisbatterij stimuleert. Wilt u hier mee over weten? Lees het in het blog van SolarMagazine.
Gedrag veranderen
Het is dus zaak om met jouw huishouden aan de slag te gaan om een ander gedrag aan te leren qua stroomconsumptie. Je moet dus juist energie gaan gebruiken als je stroom op wekt. Dus overdag, als de panelen veel energie leveren moet je de gebruikers in huis aan gaan zetten. Dus een volle vaatwasser en wasmachine moeten dus juist aan tussen 11:00 en 13:00 om zo veel mogelijk de piek in opbrengst direct te consumeren. Je kunt daarvoor eenvoudig de “uitgestelde start” knop voor gebruiken bij je apparaten. Alles in de ochtend of avond start klaar zetten en als je thuis komt is alles met pure zonnestroom “stralend schoon” gewassen.
Ook qua accu’s is het raadzaam je alvast voor te gaan bereiden want de afbouw gaat snel. Met goede accu systemen heb je vaak 8 tot 10 jaar garantie. Dus je hoeft niet bang te zijn dat je de thuisaccu na 3 jaar aan de straat kunt zetten en ook qua veiligheid lopen de systemen die we hebben ver voor op de vaak kwetsbare fiets-accu’s die regelmatig voor gevaarlijke situaties zorgen. Hou onze nieuwsbrieven in de gaten want binnenkort komen we met een praktijk uitleg van een accu systeem dat al een tijd draait.