Relatie zonnepanelen en netcongestie
Het woord netcongestie horen we steeds vaker in het nieuws voorbij komen. Ook Radar had laatst een item over netcongestie op TV. Maar hoe ontstaat netcongestie, waar komt het voor en loont het nog steeds om zonnepanelen te nemen?
Ten eerste is het goed om te weten wat netcongestie inhoudt. Netcongestie is een situatie waarbij het aanbod van stroom vanuit de woning groter is dan de capaciteit die het net aankan. Deze stroom wordt opgewekt door de zonnepanelen en wordt op dat moment niet gebruikt in huis. Het net heeft een te hoge spanning waardoor hij de stroom van de zonnepanelen niet kwijt kan. Dit resulteert in het afschakelen van de omvormer. De omvormer zal geen stroom meer gaan omzetten om spanningsproblemen te voorkomen.
Dit probleem wordt langzaam erger en is met de stijgende energieprijzen van afgelopen jaar toegenomen. Veel consumenten hebben zonnepanelen besteld en alle daken zijn in rap tempo vol gelegd. Dit zorgt ervoor dat de spanning op ons net steeds hoger wordt. Gelukkig valt het in de randstad mee ten opzichte van de rest van Nederland.
Eenrichtingsverkeer
Ons energienet is jaren geleden ontworpen in een tijd waarin zonnepanelen en terugleveren nog niet aan de orde waren. Het is ooit gebouwd op eenrichtingsverkeer. Van de centrale ging de stroom naar de woning toe. Hier kon de woning de stroom gebruiken en was er niks aan de hand. In de huidige tijd waarin we leven, kunnen we nu ook stroom terugleveren over ditzelfde net. Alleen de kabels die onder de grond liggen zijn hier niet op voorbereid. We kunnen maar een beperkte hoeveelheid stroom over dit net laten vloeien.
De laatste jaren krijgen steeds meer huizen zonnepanelen en wordt er via twee richtingen stroom over het net geleidt. In de randstad, waar wij zitten, liggen er veel meer kabels in de grond dan in het noorden en zuiden van Nederland. Wij hebben (gelukkig) dan ook veel minder last van netcongestie dan bijvoorbeeld mensen uit Groningen.
Gevolgen netcongestie zonnepanelen
Als er netcongestie optreedt, kunnen eigenaren van zonnepanelen niets terugleveren aan het net. De omvormer zal dan uitschakelen en wanneer er weer een veilige spanning op het net is, gaat de omvormer weer aan. Niet alleen voor eigenaren van zonnepanelen heeft netcongestie een nadelig gevolg. Ook voor de netbeheerders heeft het nadelen. Zij kunnen geen nieuwe aansluitingen garanderen. Dit wil zeggen dat er minder duurzame energieprojecten geïnstalleerd kunnen worden, wat de energietransitie vertraagd.
Onze netbeheerders moeten er met z’n alle voor zorgen dat er dikkere kabels onder de grond getrokken worden. Maar dit project duurt jaren. Volgens Radar zegt minister Jetten dat er wordt gewerkt aan maatregelen om dit probleem op te lossen. Hij wijst ook op de dringende behoefte aan versnelling van het vergunnings-verlengings-proces. Het kabinet investeert momenteel miljarden euro’s om dit probleem sneller op te lossen.
Netcongestie kaart
Gelukkig hebben onze netbeheerders een check of je binnen een probleemgebied zit. Deze kaarten zijn gemaakt op basis van meldingen die ze hebben ontvangen. Deze check is voor elke netbeheerder anders. Zie de linkjes naar de website van de netbeheerders hieronder:
Capaciteitskaart
Ook bestaat er een capaciteitskaart voor grootverbruikers. Deze kaart is voor bedrijven die bijvoorbeeld een grotere aansluitingen willen. Je kunt op deze kaart afname en invoeding bekijken. Afname staat voor partijen die hun aansluiting willen vergroten naar een grotere aansluiting dan 3x80A. Invoeding staat voor bedrijven die een grote hoeveelheid zonnepanelen op het dak willen plaatsen. De kaart kun je zien op de Capaciteitskaart Netbeheerders Nederland.

Aanschaf zonnepanelen loont nog steeds
Ondanks de uitdagingen die netcongestie met zich meebrengen, loont het nog steeds om zonnepanelen te nemen. Ten eerste heeft het gebied waar we zitten weinig last van netcongestie. Je kunt nog steeds de stroom terugleveren, die je opwekt en de omvormer zal nauwelijks uitschakelen. We hebben wel eens een situatie meegemaakt waarin netcongestie optrad. Hier was de omvormer 30 minuten uit en ging hierna automatisch weer aan.
Verder blijven zonnepanelen natuurlijk je energierekening verlagen en ben je goed bezig voor het milieu. Ook verhogen ze de waarde van je woning of bedrijf. Een ander voordeel is dat de glas-glas zonnepanelen van SolarWatt 30 jaar mee gaan en dat zonnepanelen onderhoudsarm zijn.
Wat kun je zelf doen?
Daarbij kun je zelf ook al stappen ondernemen om de oorzaak van netcongestie tegen te gaan. Dit is namelijk je eigen verbruik op de pieken verhogen. Dus zet je vaatwasser om 12:00 middags aan of draai de wassen om 12:00 uur. Natuurlijk zijn we niet altijd thuis om dit te doen, maar wasmachines, drogers, vaatwassers hebben tegenwoordig allemaal een ‘uitstelknop’. Met deze knop kan je het programma later laten draaien. De zonnestroom zal dan niet in het elektriciteitsnet terecht komen, maar gebruikt worden door je wasmachine of droger.
Hoe kunnen we netcongestie voorkomen
Helemaal voorkomen kunnen we het zelf niet. Het is de taak van Liander, Stedin en andere netbeheerders om het elektriciteitsnet uit te breiden en aan te passen. Daar zijn ze druk mee bezig, maar dat kost geld, tijd en mensen. Het is belangrijk dat onze energieleveranciers weten waar de zonnepanelen liggen. Meld je daarom altijd aan bij Energieleveren.nl.
De netbeheerder is beter in staat om in te schatten op welke plekken stroom op dat moment teruggeleverd wordt aan het net. Ze kunnen hierdoor beter rekening houden met de aanleg en onderhoud van de infra structuur in de grond en de transformatorhuisjes in de wijk. Ze kunnen met deze informatie proberen efficiënter gebruik te maken van het netwerk waardoor storingen minder moeten voorkomen. Wil je hier meer over weten, lees het in ons artikel over waarom je je moet aanmelden bij Energieleveren.nl.