Installatie zonnepanelen SolarWatt

Lisse – 16 SolarWatt glas-glas zonnepanelen met SMA omvormer

De installatie is naar volle tevredenheid gebeurd, zowel in voortraject als tijdens installatie.

Weer een mooi project in Lisse gehad bij de familie Hul. Dit keer waren het 16 SolarWatt glas-glas zonnepanelen met een totale Wattpiek van 5.2kWp. Daarbij heeft de familie een omvormer van SMA van 4 kW. Nu vraag je je misschien af waarom er een 4kW omvormer op een installatie van 5.2 kWp zit, dit heeft te maken met overdimensioneren.

Over di men wat? Overdimensioneren is het fenomeen waarbij je een kleinere omvormer op een zonnesysteem zet. In de tabel hieronder zie je een groene lijn, dit is de kleinere omvormer. De blauwe lijn is een omvormer zo groot als de installatie.

Voordeel overdimensioneren

Het voordeel van een kleinere omvormer is dat het systeem een lagere opstartspanning nodig heeft, wat ervoor zorgt dat het systeem in de ochtend eerder aangaat. Een nadeel hiervan is dat het systeem in de zomer, op hele zonnige dagen, wordt ‘afgetopt’. Oftewel de omvormer kan dan een maximale hoeveelheid aan stroom kan omzetten.

Het verschil van deze twee kun je zien in het oranje en rood in de tabel. Waarbij oranje aangeeft hoeveel stroom er opgewekt kan worden door eerder in de ochtend aan te gaan en later in de avond uit te gaan. En rood geeft aan hoeveel opbrengst je mist doordat je een kleinere omvormer nodig hebt. Je ziet gelijk dat overdimensioneren zijn voordelen heeft om dagelijks meer op te wekken.

Bij de familie Hul gaat dit voor een mooie opbrengst zorgen. Ook zij hebben een mooie recensie achtergelaten waar we weer tevreden mee mogen zijn:

“Groene-woningen heeft zonnepanelen op ons dak geplaatst. Dat is naar volle tevredenheid gebeurd, zowel in voortraject als tijdens installatie. Deskundige mensen. Ze geven goede en uitgebreide informatie vooraf. Bij installatie wordt netjes gewerkt. En nog aardige lui ook. Van harte aanbevolen!”

Ook weten hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen?

Met de Groene-Woningen ZonCheck zie je in één oogopslag wat jouw woning aan zonne-energie kan opleveren. Vul je gegevens in en ontvang de ZonCheck binnen twee werkdagen. De ZonCheck wordt uitgevoerd middels geavanceerde software waarmee we uw woning analyseren wat betreft schaduw, oriëntatie, hellingshoek en meer.