Zonnepanelen goedkoper jan

Prijsdaling zonnepanelen

We horen het overal voorbijkomen in de media ‘Prijzen zonnepanelen dalen enorm’. Maar wat veel mensen niet weten is dat deze prijsdaling voornamelijk geldt voor het product en niet de gehele installatie. Prijzen die dalen, dat is een mooie ontwikkeling. Maar helaas staan we te weinig stil bij het feit dat er meer bij komt kijken als het op zonnepanelen aankomt. Er zijn onder andere omvormers, onderconstructie, bekabeling en meterkastaanpassingen nodig. Dus is de hele installatie van zonnepanelen nu dan wel zoveel goedkoper geworden?

Prijsdaling zonnepanelen

Ongeveer 90% van het marktaandeel zonnepanelen is afkomstig vanuit de Aziatische markt. Met name zonnepanelen die volledig van Aziatische afkomst zijn hebben de afgelopen maanden de grootste prijsdalingen meegemaakt. Deze trend zet tot op zekere hoogte ook door op zonnepanelen uit de Europese markt. Ook bij SolarWatt, maar deze prijsdalingen zijn niet zo groot geweest als de prijsdalingen die de Aziatische tak heeft meegemaakt. De prijsdalingen ging bij de zonnepanelen van SolarWatt om ongeveer 10% op de totaalprijs van de zonnepanelen.

Groene-Woningen werkt met zonnepanelen van SolarWatt en met componenten uit de Europese markt. Hier wordt aan alle kanten geprobeerd om de prijzen mee te kunnen verlagen. Uiteraard kun je prijzen maar verlagen tot een bepaalde hoogte. Productie is vanwege wet en regelgeving nog steeds een stuk duurder dan in Azië. Hierdoor is er echt een significant verschil in kwaliteit, garantie, eindresultaat en dus ook in de prijs. De kwaliteitsnormen zijn veel hoger en de garantiebepalingen worden in de Europese markt veel beter nagestreefd. Zonnepanelen van SolarWatt worden uitvoerig getest voordat ze bij u geïnstalleerd worden. Een zonnepaneel van de allerhoogste kwaliteit is hierdoor gegarandeerd.

In mei 2022 bezochten Stefan en Leroy de nieuwe fabriek van SolarWatt. Tijdens dit fabrieksbezoek hebben zij met eigen ogen kunnen ervaren welke testen er allemaal gedaan worden door SolarWatt. Testen, testen en nog eens testen om zo de beste kwaliteit te kunnen garanderen. Wil je meer weten over dit bezoek en deze testen? Lees dan ons reisverslag.

Prijsdaling van de overige componenten

Het is dus een feit dat de aanschafprijs van zonnepanelen lager aan het worden is, zowel voor de volledige Aziatische productie, als voor de productielijnen vervaardigd onder de supervisie van Europese fabrikanten. De zonnepanelen zijn echter niet de enigste componenten die nodig zijn om uiteindelijk te kunnen profiteren van zelf opgewekte zonnestroom. Bij een goedwerkend zonne-systeem hebben we namelijk meerdere componenten nodig. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de aluminium onderconstructie en de omvormers die nodig zijn om van de opgewekte zonnestroom, stroom te maken die gebruiksklaar is in uw woning.

De prijzen van deze componenten zijn de afgelopen jaren juist enorm gestegen en tot op heden zijn hier geen prijsdalingen aan te pas gekomen. In 2024 stijgen wederom ook de installatiekosten, met name met betrekking tot veiligheid van installeren en voor u als eindgebruiker. Als Groene-Woningen proberen wij namelijk iets verder in de toekomst te kijken, zo kiezen wij standaard ervoor om dikkere bekabeling te gebruiken om te voorkomen dat de stroomspanningen te snel oplopen. De meterkasten worden de laatste tijd ook steeds meer door ons gemoderniseerd, aangezien de meeste meterkasten op dit moment onvoldoende voorbereid zijn voor de technieken van dit moment. Met de komst van zonnepanelen, de thuisbatterij, de laadpaal, airco-systemen en warmtepompen komen er namelijk steeds meer producten in en om ons huis die serieus stroom vragen of toeleveren waardoor wij ervoor kiezen om toekomstbestendig te werk te gaan.

Verduurzamen in 2024

Eigenlijk kunnen wij concluderen, dat de installatie van zonnepanelen wel degelijk iets goedkoper is geworden. De zonnepanelen per stuk zijn namelijk voordeliger te krijgen. Wel moeten we bedachtzaam blijven wanneer het aankomt op kwalitatieve keuzes in aanpak en componenten. Juist nu is het nog steeds heel erg interessant om te investeren in zonnepanelen. Een maandelijkse besparing op jouw vaste lasten zorgt voor een rendement van meer dan 8% op jaarbasis. Meer weten over verduurzamen in 2024? Vraag dan nu een Adviesgesprek aan! Onze adviseurs nemen zo snel als mogelijk contact op zodat we samen kunnen kijken naar de allerbeste oplossing.

 


Zonnepanelen wat voor jou?

Tijdens het gesprek met een van onze duurzame adviseurs kom je erachter hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, want dat zijn er vaak minder dan je denkt! Vraag een adviesgesprek aan:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *