Woonboot met zonnepanelen

Practise what you preach

Natuurlijk krijgen we ook veel de vraag wat wij zelf doen aan duurzaamheid bij ons thuis. Gelukkig kan ik melden dat de medewerkers met een eigen woning, allemaal geïnvesteerd hebben in zonnepanelen en daar iedere dag blij mee zijn. Voor een aantal van ons die een woning huurt blijft het nog even wachten op de verhuurder.

Zelf heb ik thuis een “energie leverende woning”. Vorig jaar maart was mijn woning klaar die ik in eigen beheer heb kunnen bouwen. Hierdoor heb ik maximaal aandacht kunnen geven aan diverse duurzame installaties. Ik woon er nu een jaar en kan terug kijken op een jaar zonder energie kosten. Ik woon op het water in een woonark en heb dus een paar grote isolatie uitdagingen. Zeker omdat ik een betonnen bak heb die in (koud) water drijft. Isolatie was dus een heel belangrijk punt, zowel boven als onder water.

Hoe ziet mijn installatie eruit?

  • Ik heb een REMKO 12kW warmtepomp staan met een stille buiten unit. Ik heb buren die vlak naast me liggen en die wil ik niet tot last zijn. Zeker ook omdat ‘water geluid draagt’. Ze geven aan de pomp niet eens te horen.
  • De warmtepomp is gekoppeld aan een 1.000Liter buffer/boiler vat, waarbij de bovenste helft fungeert als boiler voor het warme douchewater en de onderste helft als buffer voor de vloerverwarming.
  • Er liggen 30 SolarWatt glas-glas zonnepanelen met een totaal vermogen van 9.300Wp. De zonnepanelen zijn gekoppeld aan een speciale omvormer die er op is gericht een DC-net (gelijkstroom) op te bouwen. Zodra de ‘energie wet’ het toe staat, willen we meerdere woonarken aan elkaar koppelen met hetzelfde systeem om zo stroom slim te gaan delen. 
  • In het net wat gecreëerd wordt door de omvormer, hangt ook een Zweedse 12kW thuisbatterij en een slimme laadpaal. De laadpaal balanceert ook de 3 fases waarop ik ben aangesloten. Dit heeft als voordeel dat ik met een kleinere aansluiting af kan (3x25A) dan dat in een normale situatie geadviseerd zou worden (3x35A). Daarmee spaar ik €750,- per jaar uit aan vastrecht kosten. De meerprijs van de omvormer techniek verdien ik in een kleine 3 jaar terug. Na die 3 jaar komt de besparing ten goede aan de gehele terugverdientijd. En dat werkt hard door!

Isolatie

Op de woonboot zelf is veel aandacht besteed aan isolatie. Het dak is opgebouwd met 18cm dikke hoogwaardige isolatie. In de bouw hebben we er voor gekozen het dak direct ligt hellend te maken, onder een hoek van 6 graden. Natuurlijk is dat niet ‘die ideale 35 graden’ van menig Nederlands pannendak, maar het is het minimum dat we graag willen hebben om de zonnepanelen toch schoon te spoelen met een flinke regenbui. Alle wanden zijn opgebouwd uit dikke isolatie en al het glas is Triple glas (dus 3 lagen glas). Ik heb een grote glazen pui van 18 meter op de noord-oost kant van de woonark. Dat zorgt ervoor dat het eerste ochtend zonnetje mijn bovenverdieping direct op warmt. Vanaf een uur of 10 draait de zon weg richting de zuid kant waardoor het geen heet aquarium wordt. Aan de zuidkant zijn we voorzichtig omgesprongen met glas omwille van de warmte en dat werkt uitstekend. 

Verwarming

De gehele woning hebben we uitgerust met vloerverwarming, die een aangename warmteverdeling geeft. De slaapvertrekken zijn ‘onder water’. Dit heeft als voordeel dat het in de zomer relatief koel is. In de wintermaanden hebben we dus wel een klein beetje vloerverwarming nodig om de kou uit de vloer te halen. We hebben de vloerverwarming wel ‘verdeeld’ in een aantal zones. De beide badkamers staan in de winter altijd zachtjes aan en de slaapkamers hebben allemaal een individuele thermostaat. Omdat iedereen graag ‘fris’ slaapt staat die in de meeste slaapvertrekken op een lage temperatuur. De 1e verdieping bestaat uit een woonkeuken en een woonkamer. Omdat beide vertrekken gescheiden worden door een glazen deur en de woonkamer relatief weinig gebruikt wordt door de weeks, hebben we ook hier twee zones van gemaakt. Op die manier kunnen we het geheel met weinig warmte op de juiste plekken verwarmen. We zijn nog een beetje zoekende naar de juiste winterinstelling, maar zijn een heel eind gekomen.

Van het gas af

We hebben tijdens de bouw de bestaande gasleiding direct af laten sluiten. Waar wij dachten dat dan alleen de kraan verzegeld zou worden bleek dat de complete gasleiding vanaf de hoofdleiding verwijdert moest worden. Op dat moment werden daar nog geen kosten voor in rekening gebracht, dus dat was een mooie bijkomstigheid. Koken, oven en warmwater in de keuken zijn All Electric, dus geheel geen gas meer. 

Verlichting

Alle verlichting aan bord is natuurlijk LED verlichting geworden. De LED verlichting is tegenwoordig van zulke goede kwaliteit dat het totaal geen afbreuk doet aan de sfeer. Integendeel, met de slimme verlichting kan je mooie aanpassingen maken aan het gebruik van de ruimte. Met bewegingsschakelaars wordt op de basis plaatsen de verlichting automatisch in- en uitgeschakeld. Zo blijft er geen onnodig licht branden. 

Opbrengst

De zonnepanelen hebben het afgelopen jaar ruim 9.500kWh aan stroom opgewekt ondanks de enorm slechte wintermaanden (november t/m februari). Een uitstekend rendement! Het verbruik van ons gehele ‘huis’ lag om ongeveer 10.500kWh, dat was dus iets hoger dan de opbrengst. Belangrijk om op te merken is hierbij dat de laadpaal goed is geweest voor ruim 5.000kWh. Het Netto verbruik van de woning zelf lag dus op slechts 5.500kWh inclusief de warmtepomp. 

Laadpaal

Leuk om te weten is dat wij onze laadpaal publiek toegankelijk hebben gemaakt zodat iedere bewoner in de straat met een elektrische auto er gebruik van kan maken. Ze rekenen af tegen €0,39/Kw waar wij €0,23 betalen (op basis van het tarief van de energiemaatschappij, de stroom uit de zonnepanelen is nog goedkoper). We krijgen de stroom keurig via de laadpaal afgerekend dus dat compenseert het hogere verbruik.

Door het komende jaar iets minder zelf thuis de auto op te laden komen we dus prima op ‘Nul op de meter’ uit qua opwek en verbruik. Het komende jaar zullen we gebruiken om met wat technische aanpassingen meer stroom in warmte op te slaan in de boiler en ook de thuisbatterij slimmer te gaan verbruiken. De eerste besparing die we doorvoeren is bijvoorbeeld het ‘uit schakelen’ van de warmtepomp als we een vakantie hebben want dan hoeven we ook het warme tapwater niet op temperatuur te houden. Zeker in de zomer maanden met een hoge buiten temperatuur kan de warmtepomp op een efficiënte manier het tapwater verwarmen. 

Afbeelding laadpaal

Ben je zelf aan een verbouwing of renovatie toe en je wil wat van gedachte wisselen of een installatie draaiend zien? Neem gerust contact met ons op en we laten je graag wat zaken in de praktijk zien, in de showroom of in een live ‘huis’ situatie.

Vraag een offerte aan!

Wil je ook zonnepanelen op je dak? Of heb je vragen over welke laadpaal je het beste bij jouw thuissituatie kan plaatsen. Tijdens het gesprek met een van onze adviseurs gaan we hier dieper op in.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *