Omvormer

Onder- en overdimensionering van de omvormer

Heb je een offerte ontvangen en zie je dat de zonnepanelen een groter vermogen hebben dan de omvormer? Niet schrikken, dit is heel normaal. Het gaat hier over onder- of overdimensioneren van de omvormer. Maar hoe werkt over- en onderdimensioneren?

Dimentioneren

Dimensioneren is de bepaling van een bepaald bereik. In dit geval van de bepaling van het bereik van de omvormer. Je kunt een groter of kleiner bereik definiëren. Overdimensioneren is het fenomeen waarbij je een kleinere omvormer op een groter zonnesysteem zet. Met als doel om over het jaar heen meer zonnestroom op te wekken.

Daarnaast heb je onderdimensioneren. Dit is wanneer je een grotere omvormer op een kleiner systeem zet. Zodat de omvormer alle zonnestroom die op dat moment opgewekt wordt, kan omvormen in bruikbare stroom.

Stel je voor je hebt tien zonnepanelen van 360 Wattpiek op het dak liggen. Dan heeft het systeem een vermogen van 3600 Wattpiek (360 x 10 = 3600 Wattpiek). Hier kun je een omvormer van 3680 Wattpiek installeren of je installeert een omvormer van 3000 Wattpiek. Maar wat is het verschil?

Onderdimensionering
Zonnepanelen: 3600 Wp
Omvormer: 3680 Wp


Je ziet dat de omvormer groter is dan het vermogen van de zonnepanelen. Dit noemen we onderdimensioneren van de omvormer.

Overdimensionering
Zonnepanelen: 3600 Wp
Omvormer: 3000 Wp


Je ziet dat de omvormer kleiner is dan het vermogen van de zonnepanelen. Dit noemen we overdimensioneren van de omvormer.

Voor- en nadelen

Het voordeel van een kleinere omvormer, is dat het systeem een lagere opstartspanning heeft. Het systeem heeft namelijk minder stroom nodig om op te starten. Wat ervoor zorgt dat het systeem in de ochtend eerder aangaat. We hebben een tabel gemaakt om dit beter te begrijpen. Deze tabel is de langste dag van het jaar om het fenomeen zo goed mogelijk te laten zien.

Een nadeel hiervan is dat het systeem op hele zonnige dagen wordt ‘afgetopt’. De omvormer kan namelijk een maximale hoeveelheid aan stroom kan omzetten. Je ziet dat de groene lijn tussen 11:00 uur en 16:00 uur maar het maximale vermogen van 3000 watt kan omvormen.

Overdimensioneren zonnepanelen weergave
Schematische weergave overdimensionering

De groene lijn is de grotere omvormer op een kleiner systeem. Het systeem gaat later aan maar kan wel alle stroom die het systeem opwekt, omzetten in bruikbare stroom. Je ziet dat dit systeem niet wordt afgetopt.

De blauwe lijn is de kleinere omvormer op het grotere systeem. Het systeem gaat eerder aan omdat deze omvormer een lagere opstartspanning heeft. Maar de zonnestroom wordt op zijn piekpunt ‘afgetopt’. Het zal van 11:00 uur tot 16:00 uur zijn maximale vermogen qua stroom omzetten. Dit systeem gaat later in de avond uit.

Het verschil tussen over- en onderdimensioneren

Het verschil in opbrengst van deze twee systemen kun je zien aan de roze en blauwe strepen in de tabel. Waarbij roze aangeeft hoeveel stroom er meer opgewekt kan worden door overdimensionering. Het systeem gaat eerder aan in de ochtend en later in de avond uit. Blauw geeft aan hoeveel opbrengst je ‘misloopt’ doordat het systeem wordt afgetopt. Dit aftoppen gebeurt enkel en alleen als het een optimale dag is. Dus een mooie dag in mei of juni van 20 graden waarbij de zon de hele dag schijnt.

Voorbeeld

Om het duidelijk in beeld te krijgen, hebben we hieronder een systeem met 10 zonnepanelen van 360 WP in de software van SMA gezet. Deze software rekent vervolgens uit welke omvormer het beste is. Het systeem heeft dus een vermogen van 3600 Wattpiek. Van links naar rechts lees je eerst een SMA 2.5 dus 2500 kW. In het midden zie je een SMA 3.0 dus 3000 kW. Rechts zie je een SMA 3.6 dus 3600 kW.

SMA 2.5
SMA 2.5
SMA 3.0
SMA 3.6

Je ziet hierboven als je bij het kopje Spec. energieopbrengst kijkt, dat een omvormer van 2.5 zelfs meer opwekt over het jaar heen dan een 3.0 en een 3.6. Wij gebruiken bij het maken van de offerte vaak de software van de fabrikant om te kijken welke omvormer zij aanraden om een zo hoog mogelijke opbrengst te genereren.

Daarbij scheelt het natuurlijk ook in de kosten. Een kleinere omvormer is goedkoper dan een grotere omvormer. Dus uiteindelijk wek je meer op en ben je goedkoper uit. Een mooie win win situatie.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Ik vind de benaming enorm verwarringwekkend; het is veel logischer om een omvormer met een groter vermogen dan de panelen als “overgedimensioneerd” te betitelen
    Groet, Ben Gritter

    1. Beste Ben, dank voor uw antwoord. Ik snap dat de term erg verwarrend is. Je kunt het ook op een andere manier zien, namelijk vanuit het vermogen van de zonnepanelen. We hebben het in vaktermen vaak over overdimensioneren van de omvormer, waarbij de verwarring ontstaat doordat de omvormer kleiner is. Maar het zonnesysteem is groter, daarom heet het overdimensioneren. Hopelijk heeft u hier iets aan 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *