netcongestie

Netcongestie vermijden

Na een lange en donkere winterperiode wordt het langzaam weer lichter en komt de zon vaker achter de wolken vandaan. De lucht is nog koud en de zon gaat langzaam steeds hoger aan de hemel staan, de perfecte omstandigheden voor de zonnepanelen. Maar steeds meer mensen hebben zonnepanelen op hun dak geïnstalleerd waardoor netcongestie toeneemt. 

Netcongestie ontstaat wanneer op één moment te veel energie het net in wordt gestuurd. ‘Net’ staat voor elektriciteitsnetwerk en ‘congestie’ betekent verstopping. Het is dus een verstopping op ons elektriciteitsnet. Dit ontstaat wanneer er te veel stroom terug het net in wordt gestuurd. Dit kan komen door zonnepanelen op woningen/bedrijven, maar ook de windmolens op land en zee hebben invloed op ons elektriciteitsnet. 

Doordat er te veel groene stroom terug het elektriciteitsnetwerk in wordt gestuurd, is de spanning op het net te hoog. Omvormers moeten dan uitschakelen om een veilige spanning op het net en in de woning te behouden. In de ene wijk komt dit meer voor dan in andere wijken. Wil je meer weten over netcongestie >> klik hier op het artikel over netcongestie.

De omvormer zal automatische weer aangaan als de spanning op het net weer veilig is. Des te belangrijker is het om je opgewekte stroom zelf in huis te gebruiken en je zelfconsumptie te verhogen. Deze veiligheid van uitschakelen zit standaard in je omvormer geprogrammeerd. De omvormer moet volgens de netstandaard uitschakelen boven de 253Volt. Zouden de omvormers dat niet doen dan kan dat dus schadelijk zijn voor alle apparaten die in het netwerk zijn aangesloten. Die zijn gemaakt om een spanning tot 253Volt aan te kunnen.

Netcongestie voorkomen

Helemaal voorkomen kunnen we het zelf niet. Het is de taak van Liander, Stedin en de andere netbeheerders om het elektriciteitsnet uit te breiden en aan te passen. Daar zijn ze druk mee bezig, maar dat kost geld, tijd en vakmanschap. Onze netbeheerder Liander heeft een duidelijke video gemaakt over hoe het energienet werkt en wat ze momenteel aan het veranderen zijn om dit probleem op te lossen. Bekijk de video hier:

Tips

Daarbij kun je zelf ook al stappen ondernemen om de oorzaak van netcongestie tegen te gaan. 

Tip 1: Eigen verbruik verhogen op congestie momenten

Op het moment dat er stoompieken zijn, kun je netcongestie voorkomen door op dat moment juist stroom af te nemen. Dus zet je vaatwasser om 12:00 ’s middags aan of draai de wassen om 12:00 uur. Natuurlijk zijn we niet altijd thuis om dit te doen, maar wasmachines, drogers, vaatwassers hebben tegenwoordig allemaal een ‘uitstelknop’. Met deze knop kan je het programma later laten draaien. De zonnestroom zal dan niet in het elektriciteitsnet terecht komen, maar gebruikt worden door je wasmachine of droger.

Tip 2: Laad je batterij op

Als er te veel stroom in het net is, is het belangrijk dat je de stroom gebruikt op het moment dat er veel wordt opgewekt. Dit kan doormiddel van een batterij. Dit kan een thuisbatterij zijn maar denk hierbij ook aan de batterij van je elektrische auto. Indien je een laadpaal aan huis hebt, is het belangrijk om je auto op te laden tussen 12:00 uur en 15:00 uur. 

Tip 3: Sla energie op in een andere vorm

Maar je kunt bijvoorbeeld ook je stroom opslaan in de vorm van warmte. Schaf een elektrische boiler aan en ga je water verwarmen op het moment dat de zon schijnt. Zo kun je het water tot 70 graden laten verwarmen als er genoeg stroom over is tussen 12:00 uur en 15:00 uur en kun je dit warme water in de avond gebruiken zonder energieverspilling.

Aanschaf zonnepanelen loont nog steeds

Ondanks de uitdagingen die netcongestie met zich meebrengen loont het nog steeds om  zonnepanelen te nemen. Ten eerste heeft het gebied waar wij zitten momenteel minder last van netcongestie. Je kunt nog steeds de stroom terugleveren, die je opwekt en de omvormer zal nauwelijks uitschakelen. We hebben wel eens een situatie meegemaakt waarin netcongestie optrad. Hier was de omvormer 30 minuten uit en ging hierna automatisch weer aan. Verder blijven zonnepanelen natuurlijk je energierekening verlagen en ben je goed bezig voor het milieu. Ook verhogen ze de waarde van je woning of bedrijf. Een ander voordeel is dat de glas-glas zonnepanelen van SolarWatt 30 jaar mee gaan en dat de zonnepanelen onderhoudsarm zijn.

Netbeheerders zijn hard bezig

Zowel Liander als Stedin en de andere netbeheerders zijn druk bezig met de veranderingen aan het netwerk. Maar dat kost geld, tijd en vakmanschap. Het is belangrijk dat onze energieleveranciers weten waar de zonnepanelen liggen. Meld je daarom altijd aan bij Energieleveren.nl. De netbeheerder is beter in staat om in te schatten op welke plekken stroom op dat moment teruggeleverd wordt aan het net. Ze kunnen hierdoor beter rekening houden met de aanleg en onderhoud van de infra structuur in de grond en de transformatorhuisjes in de wijk. Ze kunnen met deze informatie proberen efficiënter gebruik te maken van het netwerk waardoor storingen minder moeten voorkomen. Wil je hier meer over weten, lees het in ons artikel over waarom je je moet aanmelden bij Energieleveren.nl.


Ook besparen op de energierekening?

Door zonnepanelen aan te schaffen, bespaar je direct op de energierekening. Wil je ook weten hoeveel jij op jaarbasis kan besparen? Vraag een adviesgesprek aan en kom het direct te weten!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *