Meterkast elektricicen

Meterkast, het vergeten onderdeel

De wereld wordt steeds elektrischer. Van benzine auto naar elektrische auto en van koken op gas naar koken op elektriciteit. Al deze apparaten hebben meer en meer stroom nodig. Hierdoor wordt steeds meer gevraagd van onze meterkast. Maar kan de meterkast dit wel aan?

De meterkast is eigenlijk het hart van je woning. Vanuit hier wordt de stroom over de woning verdeeld. Dit gebeurt met stroom vanuit het elektriciteitsnet maar ook met de stroom die vanaf de zonnepanelen komen. Deze zal eerst de meterkast passeren voordat het verder stroomt naar de juiste apparaten. 

Doordat we steeds meer elektrische apparaten op de meterkast aansluiten, vragen we ook steeds meer van de meterkast. Vroeger werden groepenkasten geplaatst met mildere regelgeving. Tegenwoordig zijn de eisen van de meterkast een stuk strenger. Dit wil niet zeggen dat de meterkast direct vervangen moet worden, maar er moet wel gekeken worden of de meterkast de huidige energievraag & aanbod aankan. Ook met het oog op de veiligheid in de woning is dit erg belangrijk.

Verplicht vervangen

Wanneer we een installatie van zonnepanelen plaatsen, is het verplicht om een hoofdschakelaar te plaatsen wanneer deze niet aanwezig is. Daarnaast is het raadzaam om de meterkast te vervangen indien de meterkast nog oude draaistoppen heeft. Deze zijn namelijk niet bedacht op dubbelzijdige stroomvoeding. Dit kan ervoor zorgen dat er serieuze spanningen en/of warmte ontwikkelingen kunnen ontstaan binnen uw meterkast, met alle mogelijke gevolgen van dien. Om dit te voorkomen is het raadzaam om uw meterkast te moderniseren. 

Stel je plaatst bij het vernieuwen van je woning een cooker, elektrisch kookplaat, zonnepanelen, airco, warmtepomp, elektrische auto en zonnepanelen op een oude meterkast. Dan vraag je veel meer stroom dan je stoppen aankunnen. Deze zullen smelten door de warmte die ontstaat en uiteindelijk doorslaan. Dit levert gevaarlijke situaties op en kan resulteren in brand. 

meterkast warmteontwikkeling

Zonnepanelen aansluiten meterkast

Op het moment dat je zonnepanelen aanschaft, zal er direct naar de meterkast gekeken worden. Tijdens een schouw bekijken we de aansluiting en bepalen we of de meterkast vernieuwen bij de installatie. In de meeste gevallen, heeft de meterkast de juiste aansluiting waardoor we de zonnepanelen op de huidige aansluiting kunnen installeren.

Je kunt de zonnepanelen globaal gezien op 3 manieren aansluiten in de meterkast:

  • Met een nieuwe groep(en) in de bestaande meterkast
  • Met een uitbreidingskast in de bestaande meterkast
  • Met nieuwe groep(en) in een nieuwe meterkast

Met een nieuwe groep(en) in de bestaande meterkast
Heb je een offerte met minder dan ±12 zonnepanelen, dan zullen we de aansluiting meestal doen op een bestaande groep in de meterkast. We zullen een 16A of 20A automaat plaatsen. Dit ligt aan het aantal zonnepanelen. 

Met een uitbreidingskast in de bestaande meterkast
Is de meterkast in orde maar heb je geen ruimte meer op de bestaande groepen, dan zullen we een uitbreidingskast plaatsen. Dit is eenzelfde uitbreidingsgroep die we kennen van bijvoorbeeld de kookplaat. Deze komt vlak naast de groepenkast te hangen. 

Met nieuwe groep(en) in een nieuwe meterkast
Heb je een stuk meer zonnepanelen dan je huidige meterkast aankan, dan moet de meterkast omgezet worden naar een nieuwe meterkast. 

Vraag je 3-fase systeem op tijd aan bij de energieleverancier

Denk je erover na om een elektrische auto, een warmtepomp aan te schaffen en elektrisch te gaan koken? Zorg dat je meterkast daar ook op voorbereid is. Kijk samen met een gecertificeerde elektricien naar de aansluiting en de veranderingen die gaan plaatsvinden.

De netbeheerder moet de verandering bij de hoofdaansluiting in de woning van 1 naar 3-fase doorvoeren. Maar let op, de wachttijden zijn erg lang dus vraag dit op tijd aan! Een gecertificeerd elektricien moet de meterkast verder aanpassen om deze verandering van 1-fase naar 3-fase mogelijk te maken. Daarna kunnen de zonnepanelen worden aangesloten op het systeem. Natuurlijk kunnen we ook de meterkast voor je omzetten van 1-fase naar 3-fase. Let hierbij op dat wij niet de hoofdaansluiting voor je kunnen aanpassen. Dit kan enkel de netbeheerder. Dit heeft te maken met zegelrecht.

Dus ga je een grote energieverbruiker of opwekken aanschaffen, vergeet je meterkast niet! Zorg dat een specialist heeft vastgesteld of je een nieuwe groep moet of dat je misschien wel de hele meterkast moet vernieuwen ten behoeven van de veiligheid.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Ik heb 18 zonpanelen van jullie per 6 stuks geplaatst door jullie aan de Piet Moeskopsstraat 16 2553 RV.
    Ik heb 3 fase aangevraagd en dit wordt begin volgend jaar verandert.
    De geplaatste kast door jullie
    (omvormer?) Is geschikt voor 1 fase.
    Moet er nu een nieuwe omvormer komen? Of kan deze aangepast worden.
    Eigenlijk wil ik vragen of jullie dit willen doen ik zorg dat de kabels naar zonpanelen er netjes bijliggen ook de groepschakelaars 3 stuks in meterkast zijn aanwezig en niet op aardlekschakelaar aangesloten.
    Ik ben elektricien geweest en weet hoe het moet. Hoor graag van u.
    Groeten van Jan Kemper

    1. Beste Jan, dank voor uw goede vraag. Wij hebben even in uw systeem gekeken en u heeft een SE3500 hangen. Dit kan op de nieuwe meterkast aangesloten worden. De omvormer kan op 1 van de 3 fases worden aangesloten. Er hoeft verder niets bijzonders aan de meterkast aangepast te worden. In uw mail verdere uitleg! Groet Team Groene-Woningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *