Kosten recycling zonnepanelen
Het was deze maand vaker in het nieuws, kopers van zonnepanelen gaan meer meebetalen aan recycling. Het doel van deze bijdragen is om de zonnepanelen, die aan het einde van hun levensduur zijn, beter en efficiënter te recyclen. Door de bijdragen kan er meer onderzoek gedaan worden naar efficiëntere manieren om zonnepanelen te recyclen. Dit is een mooie stap richting een groenere toekomst.
Sinds 1 juli zijn de kosten voor de recyclingbijdragen zeven keer zo hoog geworden. In absolute getallen valt deze bijdrage gelukkig mee. We gaan per kilo zonnepaneel ongeveer 4 cent betalen. Dit zorgt dat de recycling bijdragen voor een zonnepaneel oploopt naar om en nabij €1,12 per zonnepaneel. In vergelijking met de aanschafkosten van een zonnepaneel valt dit mee. Maar uiteindelijk zorgt dit ervoor dat dit zonnepaneel veel beter gerecycled kan worden wat minder schadelijk is voor het milieu.
Waarom bijdrage omhoog?
Zonnepanelen gaan ongeveer tussen de 10 en 30 jaar mee, afhankelijk van de kwaliteit die je hebt aangeschaft. De materialen die gebruikt worden om zonnepanelen te maken zijn onder andere zilver, koper, aluminium, silicium en glas. Allemaal elementen die geschikt zijn voor goede recycling. Het geld dat via de recyclingbijdragen wordt opgebracht, gaat uiteindelijk naar het fonds voor de recycling van E-waste. Stichting OPEN, Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland, is een stichting die invulling geeft aan de verwerking van E-waste in Nederland. Het doel van Stichting OPEN is om de electronica sector steeds meer circulair te maken. Uiteindelijk willen ze met het geld nieuwe fabrieken gaan bouwen waar de zonnepanelen op een slimmere manier worden gerecycled.
SolarWatt recyclet al jaren
SolarWatt doet al jaren mee aan de recycling van hun eigen zonnepanelen. Dus ook klanten die in 2013 de glas-glas zonnepanelen hebben aangeschaft van SolarWatt, hebben meegeholpen aan een betere recycling. Voorheen zat de bijdrage alleen in de prijs van de zonnepanelen en per 1 juli 2023 is er afgesproken om dit bedrag los op de offerte vermelden.
SolarWatt gaat zelfs zo ver dat zij het C2C certificaat hebben gehaald. C2C staat voor Cradle to Cradle, wat letterlijk ‘wieg tot wieg’ betekent. Het certificaat is een kwaliteitsaanduiding voor hoe bedrijven omgaan met grondstoffen, het productieproces en hergebruik van materialen. Gedurende de hele levenscyclus van het product worden de grondstoffen zo veel mogelijk opnieuw gebruikt voor het vervaardigen van nieuwe producten. Bij de productie van de SolarWatt glas-glas zonnepanelen gaan praktisch geen grondstoffen meer verloren.
Cradle to Cradle is niet hetzelfde als grondstoffen recyclen. Want bij het recyclen van producten gebruiken ze de bruikbare onderdelen uit oude producten en gaat het onbruikbaar restafval verloren. Bij Cradle to Cradle is het doel om alle producten 100 procent te hergebruiken. Er gaan bij dit proces dus geen grondstoffen verloren.
De offerte
De recyclingbijdrage zal je als het goed is terugzien op de offerte die je van je installateur krijgt. Kortgeleden hebben alle installateurs een advies gekregen om een extra regel toe te voegen op de factuur zodat de bijdrage inzichtelijk is. Het gaat hier om de regel ‘Wettelijke afvalbeheerbijdrage voor recycling zonnepanelen’. Het doel van de aparte regel is het inzichtelijk maken van de recyclingbijdrage waardoor klanten weten dat de zonnepanelen op een milieuvriendelijke manier worden verwerkt.
Het is fijn dat we met zijn allen ervoor gaan zorgen dat de kwaliteit van het recyclen omhoog gaat. Dit draagt bij aan een schonere wereld en zorgt er natuurlijk voor dat we onze ecologische voetafdruk verkleinen.