Carport auto opladen Fastnet

Kabinet: ‘Geen zonnepanelen meer in weilanden’

Het kabinet wil dat er steeds minder zonneweides komen. Dit zijn stukken land die bedekt zijn met rijen vol zonnepanelen. Volgens Rob Jetten moeten we veel meer zonnepanelen installeren op daken, gevels en bijvoorbeeld parkeerplaatsen. Het is zonde van de ‘groene’ ruimte en veel mensen vinden het onaantrekkelijk.

Begin juli heeft Rob Jetten samen met Hugo de Jonge een memo aan de Tweede Kamer geschreven over het idee. Zonneweides nemen ten eerste veel ruimtes in. Daarnaast vinden veel mensen de zonneparken onaantrekkelijk en zonde van de groene ruimtes. Maar daarentegen remt het beperken van zonneweides de energietransitie af omdat we steeds meer groene-energie willen opwekken en deze ruimtes vrij zijn om te gebruiken.

Directeur van Holland Solar, Wijnand van Hoof, zegt: ‘Als de vraag naar duurzame elektriciteit inderdaad zo snel toeneemt, is zon op landbouwgrond keihard nodig om aan de stijgende vraag te voldoen.’ Maar volgens Jetten en De Jonge moeten we veel meer ‘functiecombinaties’ maken.

Onder functiecombinaties verstaan we ruimtes die een dubbele functie hebben. Denk aan zonnestroom opwekken en het creëren van schaduw voor planten, auto’s en woongenot. Je kunt zonnepanelen namelijk perfect gebruiken voor het creëren van een mooie schaduw voor grote fruittelers of geparkeerde auto’s. 

Zoals hiernaast te zien is, zijn de glas-glas zonnepanelen van SolarWatt een klein beetje lichtdoorlatend. Tussen de cellen zit een stukje glas. Hierdoor creëren deze zonnepanelen een halfschaduw. Deze zonnepanelen zijn ook goed te gebruiken op een carport of uitbouw. Maar ook grote landbouwbedrijven gebruiken de glas-glas zonnepanelen als halfschaduw optie. Hieronder zie je een afbeelding van een carport in Radebeul met de SolarWatt glas-glas zonnepanelen.

Zonnepanelen op carport

Er zijn nog zo veel onbenutte plekken op daken van bedrijven, woningen en ander panden dat we eerst deze plekken moeten benutten voordat we overgaan naar het opofferen van groen. In 2030 moet, volgens het klimaatakkoord, 70% van alle energie uit hernieuwbare bronnen komen. De komende jaren gaan we hard met z’n allen aan de slag om bedrijfspanden en woningen te voorzien van zonnepanelen zodat we aan deze doelstelling kunnen komen. 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *