schouw

Is de installatie 100% voor te bereiden?

Krijg je zonnepanelen op het dak, dan zal er een schouw bij je thuis plaatsvinden. Tijdens de schouw kijken we onder andere naar de meterkast en naar het dak met eventuele schaduwelementen. Als laatst kijken we naar de kabel die van het dak naar de meterkast moet lopen. We proberen alles in kaart te brengen en foto’s te maken. Maar toch kan het op de dag van de installatie anders lopen dan verwacht. Kunnen we een installatie altijd 100% voorbereiden?

Waar kijken we naar tijdens de schouw?

Tijdens een schouw maken we graag foto’s zodat de schouwer en de adviseur samen in gesprek kunnen over het beste plan van aanpak. We kijken hier naar verschillende onderdelen van de installatie.

Het dak 
Uiteraard bekijken we je dak grondig en waar nodig nemen we de maatvoering op. Wanneer het legplan op basis van onze software vrij duidelijk lijkt te passen, doen we op locatie een laatste controle slag. Over het algemeen meten we de maat van de dakpannen en maken we detailfoto’s, zodat we een juiste inschatting kunnen maken van de maatvoering van je dak. 

De meterkast
Ook hier maken we foto’s van en we bekijken of er genoeg ruimte is voor de aansluiting van zonnepanelen. Afhankelijk van de hoeveelheid zonnepanelen die er op je dak komt, plaatsen we op de dag van de installatie een aardlekautomaat in je meterkast. Hiermee kun je het systeem aan en uitschakelen. Wel zo veilig. 

Locatie omvormer
Vervolgens zullen we aan de hand van het legplan bekijken wat de beste locatie is voor je omvormer. De locatie van de omvormer is bepalend voor het kabeltracé. Kiezen we voor de micro-omvormers van APsystems, dan zit de omvormer op het dak. Kiezen we voor een SolarEdge of SMA, dan komt de omvormer fysiek in de woning. Deze plaatsen we vaak in een wasruimte bij de CV, meterkast, loze ruimte of een grote opbergkast. In ieder geval zo veel mogelijk uit het zicht.

Kabeltracé
Je wilt natuurlijk niet een lange kabel over je trap naar beneden hebben lopen en daarom moeten we kijken naar de beschikbare mogelijkheden om het kabeltracé netjes af te werken. We kijken of er rechtstreekse groepen zijn waar we mogelijk de zonnepanelen op kunnen aansluiten. Of er bijvoorbeeld een bestaande koof aanwezig is waar we de bekabeling door kunnen voeren of dat er loze leidingen aanwezig zijn. Uiteindelijk gaat deze informatie ons helpen om het kabeltracé zo goed als mogelijk uit te stippelen. 

De dag van de installatie

Voordat we aan de slag gaan, moeten we ervan uitgaan dat bepaalde dingen in de woning op orde zijn. We gaan ervan uit dat je huis, vooral het dak, in goede staat is. Ook gaan we ervan uit dat de elektriciteit fatsoenlijk is aangelegd. Maar eerlijk gezegd kunnen we dit niet helemaal checken tijdens die eerste schouw. Soms komen we tijdens de installatie voor verrassingen te staan. Natuurlijk hebben we een schouw gedaan, maar daaruit kunnen we helaas niet alle zaken afleiden en is het doen van een aanname van “deugdelijkheid” een eerlijk uitgangspunt. Enkele voorbeelden (maar die sluiten andere zaken niet uit) beschrijven we hieronder.

Loodslab
Indien een loodslab al 25 jaar oud is en tegen het verteren aan zit kunnen we niet verantwoordelijk worden gehouden voor scheurtjes die er in optreden als we het lood omhoog vouwen om de kabels weg te werken. Zo ook voor de dakbedekking waar we op werken tijdens de installatie. Een deugdelijke dakbedekking kan er tegen als er op gelopen wordt. Een dakbedekking die oud en versleten is zal er onder te lijden hebben, maar we kunnen niet verantwoordelijk worden gehouden voor een volledige dakreparatie.

Oude dakpannen
Oude dakpannen die heel broos zijn zullen heel snel breken of slecht terug te leggen zijn. Lekkages die na het aanbrengen optreden kunnen daarin niet altijd onze verantwoordelijkheid zijn als de basis slecht is. Ook kunnen nokvorsten zo oud zijn dat de specie waar ze mee vast zitten los laat als we er aan zitten. Natuurlijk doen we ons best dat aan te helen, maar het doen van een complete dakrenovatie behoort niet tot onze werkzaamheden.

Elektrische installatie
Een elektrische installatie die niet deugdelijk is aangelegd/bevestigd of waaraan in eigen beheer (door uzelf of door een vorige bewoner) is gewerkt kan problemen veroorzaken als we een nieuwe groep aanleggen. De oorzaak zit dan niet in de zonnepanelen installatie, maar in een niet NEN-conforme installatie.

Kruipruimte
Ook een kruipruimte hoort droog te zijn en niet een klein zwembad voor onze teams. We werken met elektriciteit en als we dan met onze voeten in het water staan is dat in de basis een levensgevaarlijke situatie. Vergelijk het met in een bad gaan zitten met een aangesloten föhn op de rand van het bad. Elektrocutie ligt dan op de loer. We begrijpen dat een ruimte vochtig kan zijn en daarvoor nemen we eventueel een waadpak mee, maar het moet veilig zijn. Het is verstandig dit te controleren als het kabeltracé door de kruipruimte moet lopen. U kunt een simpele dompelpomp huren om te zorgen dat de kruipruimte ‘droog’ is als we aan het werk moeten.

Beschadigingen
Indien er zaken beschadigen doordat het oud en / óf versleten is, zullen onze teams in redelijkheid proberen een noodreparatie uit te voeren en u middels foto’s op de hoogte brengen. Een volledige reparatie door ons team kan echter niet aan de orde zijn.

Veiligheid

We willen de klus goed en veilig klaren, dus het op orde zijn van alle punten is essentieel. Jouw hulp hierbij is enorm waardevol. Als je deze zaken op orde hebt voordat we beginnen, helpt dat om alles soepel te laten verlopen. Dankzij jouw inspanning kunnen we ons focussen op het leveren van topkwaliteit bij de installatie van de zonnepanelen.

Als je twijfelt over de staat van je huis of de elektriciteit, is het een goed idee om een expert te laten kijken voordat we van start gaan met onze werkzaamheden. Wie je hiervoor kan inzetten, kan altijd in overleg met Groene-Woningen. We horen dan graag van je!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *